Υπαρχει πολιτικη για την υγεια στη Ροδοπη;

Φόβοι ότι τα διασυνδεδεμένα Νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και το Νοσοκομείο Κομοτηνής, θα υποβαθμιστούν - Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΠΑΜΕ Ροδόπης για τις πολιτικές περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης

Οι επιπτώσεις που έχουν στη Ροδόπη οι πολιτικές περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης σήμερα, συζητήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 24 Ιανουαρίου στην Αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Γραμματεία Ροδόπης του Π.Α.ΜΕ.
 
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών εκπρόσωποι διαφόρων υγειονομικών φορέων της Ροδόπης, ενώ μίλησαν οι κ. Ελένη Μπικιρλή, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ- Νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωακείμ, Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος- Διευθυντής της Παθολογικής κλινικής του Γ. Ν Κομοτηνής και ο κ. Σάββας Δευτεραίος, μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης- Επίκουρος καθηγητής Ακτινολογίας του Δ. Π.Θ.
 
Το παρών από τους υγειονομικούς φορείς της περιοχής έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Κομοτηνής και πρώην διοικητής του Νοσοκομείου κ. Γιάννης Πασσόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Κοσμάς Φιλιππίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ροδόπης κ. Παντελής Μαγαλιός, ενώ στο χώρο βρέθηκαν και μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ Ροδόπης. 

Μιλτιάδης Παπαϊωακείμ «Απαραίτητο να διευρυνθεί λίγο η συζήτηση που γίνεται, τόσο στο χώρο της υγείας όσο και το χώρο της κοινωνικής περίθαλψης»

Ο κ. Παπαϊωακείμ στην εισήγησή του τόνισε πως είναι απαραίτητο να διευρυνθεί λίγο η συζήτηση που γίνεται, τόσο στο χώρο της υγείας όσο και το χώρο της κοινωνικής περίθαλψης, εξετάζοντας ποιες πολιτικές κρύβονται πίσω από αυτά. «Έχω την αίσθηση ότι γίνεται μια προσπάθεια τα πράγματα να φανερωθούν είτε από την πλευρά της αντιπολίτευσης ως προχειρότητες και ανικανότητες είτε από την πλευρά της κυβέρνησης ως εξαναγκασμός, επιχειρήματα που είχαν προβληθεί και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
 
 Ο Διευθυντής της Παθολογικής κλινικής του Γ. Ν Κομοτηνής τόνισε πως οι γιατροί στην περιοχή μας, τόσο στα χρόνια πριν την κρίση όσο και τώρα, αγωνίζονται για τις ίδιες αρχές και αξίες, αντιμετωπίζοντας την επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών αλλά και των συνθηκών της περίθαλψης και της κοινωνικής ασφάλισης. Σήμερα, τόνισε, βλέπουμε την διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τη συσσώρευση όλων όσων δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο το πρόβλημά τους να προσέρχονται στις δευτεροβάθμιες δομές, όπως τα νοσοκομεία, και εκεί υφίσταται μια τραγική κατάσταση.
 
«Αυτό που μας λυπεί ιδιαίτερα και στη Ροδόπη είναι το πρόβλημα των ανασφάλιστων, που αρνούνται εισαγωγές, επεμβάσεις, νοσηλείες, φάρμακα» σημείωσε, τονίζοντας μάλιστα πως υπήρχαν φοιτητές που έρχονταν στο Νοσοκομείο με λιποθυμίες λόγω της πείνας. Όλη αυτή η κατάσταση επιβαρύνει και τις συνθήκες εργασίας μέσα στο Νοσοκομείο, τη στιγμή που δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη εδώ και πέντε χρόνια, συσσωρεύοντας βάρος σε όσους έχουν απομείνει.
 
Όσο για τη Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κομοτηνής, ο κ. Παπαϊωακείμ συμπλήρωσε πως έχει δύο κενές θέσεις Ιατρικού προσωπικού, όμως με το υπάρχον προσωπικό, τέσσερις μόνιμους γιατρούς και αποσπασμένους προσπαθούν να ανταπεξέρθουν. 

Ελένη Μπικιρλή «Τον καιρό της κρίσης έχουν ενταθεί τα προβλήματα που πάντα είχαν τα νοσοκομεία»

Η νοσηλεύτρια κ. Μπικιρλή σημείωσε πως στον καιρό της κρίσης έχουν ενταθεί τα προβλήματα που πάντα είχαν τα νοσοκομεία, δίνοντας ως παράδειγμα πως στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζεται, έκλεισαν κάποια Νοσοκομεία με αποτέλεσμα να επιφορτιστούν τα υπόλοιπα Νοσοκομεία με επιπλέον δουλειά. Την ίδια ώρα τα χρόνια της κρίσης έχουν αποχωρήσει από το χώρο της υγείας σε όλη τη χώρα περίπου 20.000 άτομα, θέσεις οι οποίες δεν αναπληρώθηκαν. Αυτό σημαίνει πως σήμερα αναλογεί ένας νοσηλευτής σε σαράντα ασθενείς, με αποτέλεσμα σε Νοσοκομεία όπως το δικό της, το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, να έχει 200 κενά νοσηλευτικού προσωπικού.
 
«Αυτό σημαίνει εντατικοποίηση», συνέχισε, «σημαίνει ότι ουσιαστικά νοσηλεύτριες καλύπτουν πολλαπλά τμήματα, έχοντας να αντιμετωπίσουν από τη μια ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά και από την άλλη τη μεγάλη αύξηση των ασθενών. Και παράλληλα καταγράφονται ατελείωτες ουρές, λίστες αναμονής που φτάνουν μέχρι και 19 μήνες σε κάποιες ειδικότητες, και αυτό είναι επιβαρυντικό για εμάς, πολλώ δε μάλλον αν λάβει κανείς υπόψη ότι η συγκεκριμένη επιβάρυνση πέφτει σε ένα ολοένα και πιο γερασμένο προσωπικό, λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας και της μη αναπλήρωσης προσωπικού».
 
Η ίδια εμφανίστηκε απαισιόδοξη για το μέλλον, σημειώνοντας πως από τις επαφές τους με το Υπουργείο Υγείας βλέπουν πως ενώ στην αρχή είχαν πει ότι θα γίνουν προσλήψεις αυτό έχει απαγορευτεί από τους θεσμούς, και θα αναπληρώσουν όπως μπορούν τα κενά με ελαστικές μορφές εργασίας, τις οποίες χαρακτήρισε «δουλεία του 21ου αιώνα» μιας και χρειάζεται μόνιμη εργασία για να καλυφθούν τα κενά. Τόνισε δε πως σύντομα κάποια νοσοκομεία της χώρας θα έχουν εταιρείες που θα διαχειρίζονται τα οικονομικά τους, κάτι που ξεκινά το ΑΧΕΠΑ, το Παπαγεωργίου και άλλα, με έσοδα από τις διάφορες λειτουργίες του Νοσοκομείου αλλά και από την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων.
 
Παράλληλα εξέφρασε φόβους πως τα διασυνδεδεμένα νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτό της Κομοτηνής, θα καταργηθούν ουσιαστικά και θα καταλήξουν να λειτουργούν ως κέντρα υγείας.

«Αιτία πολέμου» το ασφαλιστικό για το ΠΑΜΕ Ροδόπης


Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το Σάββατο
Χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου» το προωθούμενο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το ΠΑΜΕ Ροδόπης πραγματοποίησε το Σάββατο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής και στη συνέχεια πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. «Το ΠΑΜΕ δηλώνει ότι αυτός ο αντιασφαλιστικός νόμος, ο νόμος-«έκτρωμα», είναι αιτία πολέμου», διαμήνυσε ο κ. Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους νέους να δημιουργήσουν μία λαϊκή συμμαχία, «μια συμμαχία ενάντια σε αυτήν την πολιτική που ευνοεί τα μονοπώλια, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους μεγαλοεμπόρους, και πλήττει κάθε φτωχό λαϊκό νοικοκυριό». «Η επιτυχία της πάλης ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο», επισήμανε το μέλος της τοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, «θα είναι επιτυχία που θα ανοίξει δρόμους για νέες κατακτήσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος». «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει στην ίδια ρότα που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σε κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατήγγειλε κλείνοντας, «και εφάρμοσε τα προηγούμενα δύο μνημόνια, ενώ προσπαθεί να περάσει νέους νόμους, ακόμη και στο φορολογικό και στα εργασιακά». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.