Υπαρχει ελπιδα για τον προοδευτισμο στην Ευρωπη;

Εκδήλωση της PES Activists Κομοτηνής για τα ερωτήματα των νέων στην Ευρώπη

Την ανάγκη για τη διεκδίκηση ενός ασφαλέστερου και πιο λαμπρού μέλλοντος με την κατοχύρωση ποιοτικής παιδικής φροντίδας, με εξασφάλιση θέσεων εργασίας και κατάρτισης για όλους τους νέους, με προσιτό πολιτισμό σε όλους και διεθνή προγράμματα ανταλλαγής για περισσότερους Ευρωπαίους φοιτητές τόνισαν από την Κομοτηνή τα μέλη της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το τοπικό παράρτημα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Κομοτηνή την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου.
 
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης παράλληλα με άλλες 75 πόλεις της Ευρώπης, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας «Act for Youth», με τις όποιες οι νέοι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος διεκδικούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθούν 20 δις την επόμενη τριετία για να μειωθεί η ανεργία των νέων.
 
Σε αυτή συμμετείχε η Προέδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά, ο Βουλευτής του  «Ποταμιού» στη Ροδόπη κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο πρώην υπουργός κ. Θάνος Μωραΐτης αλλά και ο ευρωβουλευτής του PES κ. Νίκος Ανδρουλάκης μέσω του διαδικτύου.
 
Το ερώτημα που έθεσαν όλοι οι ομιλητές της Νεολαίας, ήταν αν η γενιά τους είναι μια «χαμένη γενιά», μέσα από την κρίση τόσο των θεσμών, όσο και των αξιών σήμερα.

 
 

Όχι στον συντηρητισμό, όχι στο λαϊκισμό

 
Στην ομιλία της η κ. Γεννηματά θέλησε να θέσει σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, τόσο από τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, όσο και τις λαϊκίστικες δυνάμεις που έχουν αναδυθεί από το χώρο της «δογματικής αριστεράς»
 
Σήμερα, σημείωσε, η Ευρώπη ζει μια βαθιά κρίση οικονομική, αξιών και ταυτότητας και η νέα γενιά θεωρεί την Ευρώπη συνώνυμο της ανεργίας και της περιθωριοποίησης.
 
Με δεδομένο ότι από το 2008 έχουν φύγει 400.000 νέοι από την Ελλάδα, τόνισε πως απέναντι σε αυτά τα οξύτατα προβλήματα η σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να μένει σε στρογγυλές προτάσεις και λύσεις, και δεν μπορεί να ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή δεξιά.
 
«Δεν μπορεί να δείχνει μια γερασμένη σοσιαλδημοκρατία που δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της νέας γενιάς και της προοπτικής της Ευρώπης» ανέφερε, σημειώνοντας πως λύση στα προβλήματα και τα αδιέξοδα δεν είναι ούτε να αγκαλιάζει τους λαϊκιστές και τους δογματικούς της αριστεράς προσπαθώντας να βρει ένα πρόσκαιρο περιτύλιγμα.
 
Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη και η Ελλάδα, είναι μια αλλαγή στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν οι σοσιαλιστές, με μια νέα ριζοσπαστική ατζέντα που θα βάζει τέλος στην λιτότητα.
 
 

Η μεγαλύτερη ελπίδα για την Ευρώπη

 
Από την πλευρά του ο κ. Ιλχάν Αχμέτ εξέφρασε την πεποίθησή του πως οι νέοι των προοδευτικών και δημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης, αποτελούν την μεγαλύτερη ελπίδα για μια σταθερή πορεία προς την δημοκρατική και θεσμική ολοκλήρωση της Ενωμένης Ευρώπης, «κόντρα στις φωνές της διάλυσης, της μισαλλοδοξίας και της αναβίωσης των εθνικισμών που δίχασαν και προκάλεσαν συντριπτικά πλήγματα στους λαούς της Γηραιάς Ηπείρου μας, στην διάρκεια του 20ου αιώνα»
 
«Η νέα γενιά των δύο πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα είναι μία αδικημένη, αλλά όχι μια χαμένη γενιά», τόνισε, «παρόλο που έχει να αντιμετωπίσουν τεράστιες προκλήσεις και μια απορρύθμιση της προηγούμενης κατάστασης».
 
Όμως παραθέτοντας τη δική του προσωπική εμπειρία από τη ζωή  στη Θράκη, τόνισε στους παρευρισκόμενους πως ακόμα και αν κάποια στιγμή όλα φαίνονται χαμένα, θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι πάνω σε αυτούς θα χτιστεί το μέλλον αυτού του τόπου.
«Στους ανθρώπους, δηλαδή, που θα μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία και απέναντι στα σύνδρομα του φόβου και της φυγής, θα αντιπαρατάξουν τη θέλησή τους για αγώνα και καταξίωση στον τόπο τους» σημείωσε.
 

Τέλος σημείωσε πως η μάχη με την κοινωνική αδικία, τις ανισότητες, τις ελίτ και τις ολιγαρχίες που επιδιώκουν την κοινωνική περιθωριοποίηση των νέων, δεν μπορεί να είναι να νικηφόρα για όσους υποστέλλουν την σημαία του αγώνα, της προσπάθειας, για όσους δεν έχουν πίστη στις δυνάμεις τους και στην προοπτική τους.
 
«Το δικαίωμα στην μόρφωση και τα μέσα που παρέχει η Πολιτεία για να εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων σε αυτήν, αποτελεί στοιχείο που καθορίζει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, την επάρκεια λειτουργίας των θεσμών  και τον πνευματικό πλούτο των κοινωνιών μας. Αυτόν τον αγώνα αξίζει να τον δώσετε» τόνισε κλείνοντας ο κ. Ιλχάν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.