«Youthnet Hellas – Δικτυο Νεων Ελλαδας»

Το ιδρυτικό της συνέδριο πραγματοποίησε στο Ηράκλειο Κρήτης η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Youthnet Hellas – Δίκτυο Νέων Ελλάδας» το Σάββατο 2 Μαΐου, με τη συμμετοχή μελών από όλη την Ελλάδα.

Το Youthnet Hellas θα έχει έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, αλλά η όλη επικοινωνία μεταξύ των μελών θα είναι κατά βάση διαδικτυακή. Με αυτό τον τρόπο η καινούρια ΜΚΟ θέλει να δώσει το μήνυμα της αποκέντρωσης, αλλά και της κατάργησης της απόστασης με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του Youthnet Hellas που συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν και ο Δημήτρης Δαρούσης, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολύκεντρο του Δήμου Τυχερού και δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος μίλησε στον ΠτΘ για τους στόχους της καινούριας ΜΚΟ, αλλά και για τη δημιουργία παραρτημάτων του Δικτύου ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το παράρτημα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με έδρα το Τυχερό του Ν. Έβρου, το οποίο «αναμένεται να δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες».

Πρόκειται για μια καινούρια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, στην οποία συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη περίπου 30 άτομα απ’ όλη τη χώρα. Στόχος της ΜΚΟ είναι να αποτελέσει ένα κόμβο πληροφοριών και σύνδεσης των νέων της Ελλάδας με την Ευρώπη και τον κόσμο με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ιδιαίτερη δραστηριοποίηση θα υπάρξει στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για νέους, μιας και υπάρχει πλέον μεγάλη εμπειρία από τη συμμετοχή τα τελευταία χρόνια σε δράσεις ανταλλαγών, συνεδρίων, σεμιναρίων και εκπαίδευσης στον τομέα της συμμετοχής των νέων. «Έχουμε ως στόχο κατ’ αρχήν να εγγραφούν οι νέοι σ’ αυτή την Μη Κυβερνητική προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγών στην Ευρώπη, σε ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια νεολαίας, σε δράσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση», σε εθελοντικές δράσεις σ’ όλο τον κόσμο. Επίσης, θα υπάρχει ενημέρωση για τις πολιτικές της νεολαίας στην Ελλάδα και στον κόσμο», ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολύκεντρο του Δήμου Τυχερού και δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δαρούσης.

Ταυτόχρονα ενημέρωσε ότι η επικοινωνία μεταξύ των μελών της ΜΚΟ «Youthnet Hellas – Δίκτυο Νέων Ελλάδας» θα είναι κατά βάση διαδικτυακή, μέσα από την ιστοσελίδα www.youthnet.gr «Μέσα από την ιστοσελίδα της «Youthnet Hellas» θα δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους νέους από την Ελλάδα, ειδικότερα, στα μέλη αυτής της καινούριας ΜΚΟ, να ενημερώνονται για πάρα πολλά ζητήματα της νεολαίας».

Να σημειωθεί ότι οι σημαντικότερες δυνατότητες που θα προσφέρονται στα μέλη της ΜΚΟ μέσα από το www.youthnet.gr είναι:

• Youth exchange programmes,

• Training courses, Study sessions,

• Πληροφορίες για θέματα εκπαίδευσης στην Ευρώπη,

• Πληροφορίες για θέσεις πρακτικής άσκησης σε φορείς της Ε.Ε.,

• Ευκαιρίες απασχόλησης σε διεθνείς οργανισμούς και πολλά άλλα.

Αναφορικά με τα ζητήματα που απασχολούν το «Δίκτυο Νέων» και γύρω από τα οποία θα επιδιώκει τη συνεργασία εθνικών και διεθνών ΜΚΟ για την υλοποίηση κοινών δράσεων, έχουν να κάνουν με:

•Τον εθελοντισμό, τη συμμετοχή και δραστηριοποίηση των νέων

•Τον σεβασμό στη διαφορετικότητα

•Την εκπαίδευση γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα

•Την προστασία του περιβάλλοντος

•Την ανάδειξη του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού

•Την προώθηση δημοκρατικών θεσμών συμμετοχής

•Την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων των νέων

Μέλη της «Youthnet Hellas – Δίκτυο Νέων Ελλάδας» μπορεί να γίνουν όλοι οι νέοι ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως επεσήμανε ο κ. Δαρούσης. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υποβάλουν μια αίτηση μέσω του www.youthnet.gr

Παραρτήματα του Δικτύου

σε όλη την Ελλάδα

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να απευθυνθούν αργότερα σε παραρτήματα του Δικτύου, τα οποία θα δημιουργηθούν ανά την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Δαρούση, πρόκειται για δημιουργία πέντε παραρτημάτων σ’ όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και το παράρτημα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με έδρα το Τυχερό του Ν. Έβρου, το οποίο «αναμένεται να δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.