“You Think City Links”: Το «αποτυπωμα» των νεων στο δημοτικο συμβουλιο της πολης

30 νέοι της πόλης θα συμμετάσχουν στην προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου, καταθέτοντας τις προτάσεις τους, τις οποίες θα δουν να υλοποιούνται

Τη δομή και τους στόχους του προγράμματος δομημένου διαλόγου με τίτλο “You Think City Links” που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή και θα οδηγήσει στην πρώτη προσομοίωση δημοτικού συμβουλίου, στην οποία θα συμμετάσχουν, παρουσία του Δημάρχου Κομοτηνής κ.Γιώργου Πετρίδη, οι νέοι της πόλης, κυρίως εκπρόσωποι της μαθητιώσας νεολαίας παρουσίασαν σε σχετική συνέντευξη τύπου οι εταίροι του προγράμματος.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος  ERASMUS+ Νεολαία από την  οργάνωση νέων System and G σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης και την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής και θα αφορά σε 30 νέους της Κομοτηνής, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο αλλά και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, μια εκ των οποίων θα δουν να υλοποιείται. 

Αργύρης Χούλιας «Στόχος μας να προωθήσουμε τις απόψεις των νέων απευθείας στα κέντρα λήψης αποφάσεων» 

Τον λόγο έλαβε πρώτος ο βασικός συντονιστής του προγράμματος και πρόεδρος της System and G κ. Αργύρης Χούλιας ,  ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα της δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πραγματοποιηθούν τριήμερα εργαστήρια δομημένου διαλόγου και λόγου αντιλόγου, τα οποία θα λάβουν χώρα στο 1ο και 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής, καθώς και στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής με νέους της πόλης ούτως ώστε οι συμμετέχοντες «να μάθουν να αρθρώνουν δημόσιο λόγο και να αιτούνται πράγματα τα οποία τους αφορούν από τους έχοντες την ευθύνη λήψης αποφάσεων». «Μέσα από τον δομημένο διάλογο σκοπός μας είναι να προωθήσουμε τις απόψεις των νέων απευθείας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, εξ ου και οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν στις 23 Μαρτίου στην προσομοίωση του δημοτικού συμβουλίου, κατά την οποία μια εξ αυτών θα υιοθετηθεί και θα την δουν να τρέχει δια μέσου του Europe Direct Κομοτηνή» τόνισε ο ίδιος. 

Λουίζα Σαλτσίδου «Ευκαιρία οι νέοι να κατανοήσουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν αποφάσεις που τους αφορούν σε τοπικό επίπεδο» 

Στον στόχο του προγράμματος στάθηκε η επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής κ. Λουίζα Σαλτσίδου, τονίζοντας πως, μέσα από τη διαδικασία αυτή, δίνεται στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να επηρεάσουν αποφάσεις που τους αφορούν σε τοπικό επίπεδο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, σημείωσε «οι νέοι, μαθητές κυρίως, έχουν την ευκαιρία να νοιώσουν συμμέτοχοι σε μία διαδικασία και να συνειδητοποιήσουν τι ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν  ώστε να επηρεάζουν αποφάσεις που αφορούν στην καθημερινότητά τους και που λαμβάνονται γι’ αυτούς». 

Μαίρη Κοσμίδου «Το αποτύπωμα της νεολαία στις συνδέσεις που θα έχουν πλέον με τον δήμο» 

Στη χρησιμότητα αυτή του προγράμματος στάθηκε και η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν.Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου η οποία παραφράζοντας τον τίτλο του, επεσήμανε πως  το πρόγραμμα αυτό θα είναι «το αποτύπωμα, το μελάνι που βάζει η νεολαία του τόπου στις συνδέσεις που θα έχουν πλέον με τον δήμο». Η ίδια υπογράμμισε τον διττό ρόλο του προγράμματος, χαρακτηρίζοντάς το ως μία ευκαιρία για όλες τις συμμετέχουσες πλευρές, ξεκινώντας από τους νέους «που θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε μία προσομοίωση, τον δήμο που θα έχει την ευκαιρία να δει ότι οι νέοι και σκέφτονται, δημιουργούν και έχουν προγράμματα και προτάσεις και φυσικά για όλους να δουν ότι τα σχολεία μας δημιουργούν ένα μέλλον σε αυτό το παρόν και  από την άλλη πλευρά υπάρχουν ευήκοα ώτα που μπορούν να συλλάβουν και να πραγματοποιήσουν».

Γιάννης Γκαράνης «Ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης με τους νέους ώστε από κοινού να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης μας» 

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ.Γιάννης Γκαράνης παρουσίασε τη χρησιμότητα του προγράμματος για την πόλη της Κομοτηνής και, εκπροσωπώντας τον δήμο, χαρακτήρισε ως πολύ θετικό το εν λόγω πρόγραμμα, καθώς, όπως υπογράμμισε, δίνει τη δυνατότητα να φτάσουν στο δημοτικό συμβούλιο ζητήματα που φορούν τους νέους και πολλές φορές δεν φτάνουν ως τους αιρετούς.

« Με την ευκαιρία αυτή  θα δημιουργήσουμε και μία σχέση εμπιστοσύνης με τους νέους, οι οποίοι βλέπουν τα κακώς κείμενα της πόλης μας και μπορούν ανά πάσα στιγμή να μας τα υποδείξουν, αλλά και να δημιουργήσουμε μία σχέση δημιουργική ούτως ώστε από κοινού να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης μας» τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.