Υιοθετηστε ενα αδεσποτο, αξιζει!

Την υιοθεσία των αδέσποτων ζώων γιόρτασε ο Δήμος Κομοτηνής την ημέρα των αδέσποτων ζώων

Την επέκταση του υφιστάμενου Δημοτικού Κυνοκομείου, που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί σχεδόν 350 σκυλιά, προωθεί ο Δήμος Κομοτηνής 

 
Τα αδέσποτα ζώα, και ιδιαίτερα τα αδέσποτα σκυλιά, αποτελούν τα τελευταία χρόνια ένα θέμα που έχει εγείρει πολλές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στην Κομοτηνή, με διάφορες θέσεις και απόψεις να ακούγονται για το θέμα. Άλλωστε με τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων, μοιραία αυξάνεται και ο αριθμός των επιθέσεων από τα πιο επιθετικά ζώα.
 
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων λοιπόν, ο Δήμος Κομοτηνής αποφάσισε να ξεκινήσει μια ενημερωτική καμπάνια για τα αδέσποτα που βρίσκονται στην πόλη μας. Για αυτό και στην κεντρική πλατεία στήθηκε ένας χώρος στον οποίο βρίσκονταν σκυλιά από το κυνοκομείο Κομοτηνής, τα οποία οι Κομοτηναίοι μπορούσαν να δουν και αν ήθελαν να υιοθετήσουν.
 
Στόχος των διοργανωτών της εκδήλωσης ήταν να κατανοήσουν οι συμπολίτες μας πως το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων σκυλιών στην πόλη μας, είναι η συμπεριφορά και η υπευθυνότητα των πολιτών.
 
 

Λύση μέσω της ενημέρωσης 

Όπως σημείωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Μουρτίδης, ο Δήμος Κομοτηνής μέσω του κυνοκομείου προσπαθεί να δώσει κάποια λύση σε αυτά που συμβαίνουν στην πόλη μας, αλλά και να ενημερώσει τους συμπολίτες μας. «Εκτός από την ιατρική φροντίδα την οποία έχει αναλάβει το κυνοκομείο, έχει ξεκινήσει και μια προσπάθεια ενημέρωσης των συμπολιτών μας, για το τι ευθύνη έχει ο καθένας για το ζώο που έχει στο σπίτι του» σημείωσε, τονίζοντας πως η ευθύνη για την ύπαρξη των αδέσποτων δεν ανήκει φυσικά στα ίδια, αλλά στους πολίτες.
 
Για αυτό και πραγματοποιούν αυτή την ενημέρωση, ώστε οι πολίτες να κατανοήσουν πως η κατοχή ενός κατοικίδιου, έρχεται με ευθύνες, όπως η φροντίδα του, η περίθαλψή του, η πραγματοποίηση των απαιτούμενων εμβολιασμών και στειρώσεων.
 

Αν αναλάβουν αυτές τις πολύ απλές ευθύνες οι πολίτες, σημείωσε ο κ. Μουρτίδης, τότε το πρόβλημα των αδέσποτων σταδιακά θα μειωθεί, ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλει ο Δήμος.
 
Όσο για τα ζώα που είναι επιθετικά, ο ίδιος παρατήρησε πως δεν είναι ευθύνη μόνο του Δήμου, αλλά και των πολιτών του, μιας και αν γινόταν όλες αυτές οι ενέργειες που ανέφερε, δεν θα υπήρχαν και τόσα αδέσποτα ενώ και δεν θα ήταν και τόσο επιθετικά.
 
 

Δρομολογείται επέκταση του κυνοκομείου

 
Αυτή τη στιγμή στο Δημοτικό Κυνοκομείο φιλοξενούνται περί των 300 ζώων, ενώ συνέχεια γίνονται περισυλλογές, περιθάλψεις στειρώσεις και εμβολιασμοί αλλά και καταγραφή των ζώων, με τα στοιχεία να αποστέλλονται στο αρμόδιο Υπουργείο.
 
«Μπορώ να πω με υπερηφάνεια ότι είναι ένα σύγχρονο Κυνοκομείο, που καλύπτει τις μεγαλύτερες ανάγκες, και σιγά σιγά θα καταφέρουμε σε συνεργασία με τον κτηνίατρο να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μουρτίδης για να υπογραμμίσει πως ήδη δρομολογείται μια επιπλέον επέκταση του Κυνοκομείου, ώστε με κάποιες κινήσεις να συγκεντρώσουν όλα τα αδέσποτα που υπάρχουν στην πόλη της Κομοτηνής, ώστε να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος τους και οι απαιτούμενες στειρώσεις.
 
Η επέκταση θα γίνει άμεσα, μιας και ήδη το κυνοκομείο φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ζώων, ενώ θα βοηθήσει και στην καλύτερη λειτουργία του. Εκεί θα γίνεται η αξιολόγηση του ζώου (αν είναι επιθετικό), και ανάλογα θα υπάρχει η αντιμετώπιση, με τον κ. Μουρτίδη να υπενθυμίζει πως ο νόμος υποχρεώνει τον Δήμο αν περισυλλέγεται ένα αδέσποτο ζώο, να του παρέχονται όλες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και στη συνέχεια να επιστρέφεται εκεί από όπου συλλέχθηκε, εκτός φυσικά και αν συντρέχουν λόγοι ώστε να κρατηθεί στο κυνοκομείο, όπως η επιθετικότητα.
 
 

Πράξη ανθρωπιάς η υιοθεσία ενός αδέσποτου

 
Από τα μέσα Ιανουαρίου κτηνίατρος στο κυνοκομείο είναι ο κ. Θάνος Καραγιώργης, που σημείωσε ότι με αυτή τη δράση ο Δήμος δεν γιορτάζει το αδέσποτο ζώο, αλλά την υιοθεσία, την οποία χαρακτήρισε «πράξη ανθρωπιάς και πολιτισμού», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «υιοθετώντας κάποιος ένα ζώο θα πάρει πολύ μεγαλύτερη αγάπη από ό,τι αν αγοράσει ένα».
 
Τα σκυλιά που δίνονταν ήταν αποπαρασιτωμένα και εμβολιασμένα, ενώ γινόταν υιοθεσίες. Αξίζει δε να σημειωθεί πως τον τελευταίο μήνα έγιναν 99 περισυλλογές στο κυνοκομείο, το οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 343 σκυλιά, ενώ έγιναν 43 στειρώσεις και 23 εθελοντικές όπου συμμετείχαν δύο κτηνίατροι από τις Σέρρες το Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου.
 
Παράλληλα έγιναν 16 υιοθεσίες σε  συνδημότες μας, καθώς και σε δημότες άλλων Δήμων, ένας αριθμός υιοθεσιών που εμπίπτει στον μέσο όρο, όμως ελπίζουν πως θα αυξηθεί με την περαιτέρω δραστηριοποίηση των συμπολιτών μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.