YAKA I.K.E.: Η εταιρεια που βαζει δυναμικα τη Ροδοπη στον χαρτη του κερασιου

Σεμινάριο «γνωριμίας» με την τοπική κοινωνία και τους παραγωγούς, εν αναμονή της έναρξης λειτουργίας της τον προσεχή Μάιο

Τη Ροδόπη στον χάρτη της παγκόσμιας παραγωγής κερασιού ευελπιστεί να βάλει η νέα μονάδα επεξεργασίας κερασιού YAKA I.K.E. που ιδρύθηκε το 2015 και αναμένεται έως τον προσεχή Μάιο να ξεκινήσει την λειτουργία της στη Ροδόπη.
 
Πρόκειται για τη νεοσύστατη εταιρεία του γνωστού στην περιοχή μας επιχειρηματία κ. Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ, η πρώτη επίσημη παρουσία της οποίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε σχετικό με την παραγωγή και τις ποικιλίες του κερασιού σεμινάριο, που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Arcadia.
 
Ομιλητές του σεμιναρίου, το οποίο έτυχε θερμής υποδοχής από τους υφιστάμενους αλλά και τους εν δυνάμει κερασοπαραγωγούς της Ροδόπης, ήταν ο κ. Λεβέντ Σαδίκ, ο κ.Νίκος Μαργαριτόπουλος από τις υπηρεσίες ποιότητας Genecon και ο Prof.Dr. Σενίχ Γιαζγκάν, πρόεδρος Ένωσης Εμπόρων Φρούτων και Λαχανικών της Uluda.

Λεβέντ Σαδίκ «Το κεράσι μπορεί να αποτελέσει σήμα κατατεθέν για την περιοχή μας και θα το υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο» 

Την αρχή έκανε ο κ. Σαδίκ ο οποίος παρουσίασε το όραμά του σχετικά με τη βελτίωση αλλά και τον περαιτέρω εμπλουτισμό με νέες ποικιλίες της τοπικής παραγωγής κερασιού καθώς και το πλήρες επενδυτικό σχέδιο της μονάδας, από τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις υποδομές της έως και τους προς επίτευξη στόχους των πρώτων χρόνων, μη ξεχνώντας να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τους συνεργάτες του, οι οποίοι όπως επεσήμανε αποτελούν στενούς παιδικούς του φίλους από την Κομοτηνή.
 

Όπως τόνισε ο επιχειρηματίας «το κεράσι μπορεί να αποτελέσει σήμα κατατεθέν για την περιοχή μας και θα το υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο» εξηγώντας πως στόχος της δημιουργίας της μονάδας είναι να λειτουργήσει ενισχυτικά προς τους παραγωγούς της περιοχής, παρέχοντας όλη εκείνη την τεχνογνωσία και τα εργαλεία που μπορούν να βάλουν τη Θράκη μπροστά στην παραγωγή κερασιού.
 
Άλλωστε όπως επεσήμανε ο ίδιος ερωτηθείς για την επιλογή της, η Θράκη και πιο συγκεκριμένα η Ροδόπη ευνοεί λόγω κλίματος και καιρικών συνθηκών την παραγωγή του κερασιού, ενώ όπως υπογράμμισε πρόκειται και για μία περιοχή στην οποία δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αντίστοιχη μονάδα επεξεργασίας κερασιού ή άλλων φρούτων. 

Περισσότερο και καλύτερο κεράσι, στους στόχους της επένδυσης 

Αναλυτικότερα ο κ. Σαδίκ, χρησιμοποιώντας και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του τρέχοντος έτους σε 38 χωριά της Θράκης, έθεσε ως βασικούς στόχους την αύξηση της παραγωγής κερασιού στο σύνολο της Θράκης αλλά και την επεκτασιμότητα της καλλιέργειας και της παραγωγής σε 75 μέρες (αντί 45 που είναι σήμερα), τη βελτίωση της ποιότητας και της απόδοσης της υπάρχουσας καλλιέργειας και την επέκτασή της σε πεδινές και ορεινές περιοχές, η οποία σήμερα αγγίζει τους 1500 τόνους αλλά και την προώθηση πιστοποιημένων ποικιλιών στη διεθνή αγορά.
 

Η περιοχή της Ροδόπης, όπως τόνισε, μπορεί να ακολουθήσει τα επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας αλλά και των ίδιων των παραγωγών, για τους οποίους η καλλιέργεια του κερασιού μπορεί να αποφέρει περισσότερα χρήματα και από τις παραδοσιακές καλλιέργειες, εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι ίσως σε βάθος χρόνου η καλλιέργεια του κερασιού στην Ροδόπη μπορεί να γίνει ανταγωνιστική και ως προς την καλλιέργεια του καπνού.
 
Όπως έκανε γνωστό οι εργασίες κατασκευής της μονάδας αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, μετά και την κατάθεση του φακέλου της επένδυσης στο νέο αναπτυξιακό νόμο, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν έως και τον προσεχή Μάιο. Όπως έκανε γνωστό πρόκειται για μία επένδυση αρκετών εκατομμυρίων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το ακριβές ποσό, στην οποία αναμένεται να απασχολούνται περίπου 50 άτομα ανά βάρδια.
 
Ακολούθως ο υπεύθυνος γεωπόνος του Αγροτικού Ινστιτούτου Έρευνας παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώθηκαν από τις ενημερωτικές ημερίδες και τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν σε 32 χωριά της Ροδόπης, της Ξάνθης και του Έβρου, παρουσιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση της καλλιέργειας κερασιού αλλά και τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παραγωγοί, καθώς και συγκριτικά στοιχεία της καλλιέργειας νέων ποικιλιών κερασιών, και σε σχέση με την παραγωγή καπνού σε βάθος δεκαετίας.
 

Ακολούθησε η ομιλία του διευθυντή της εταιρείας Genecon κ. Νικολάου Μαργαριτόπουλου ο οποίος παρουσίασε τη διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την πιστοποίηση των προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια των σουπερ μάρκετ αλλά και τις βασικές προδιαγραφές που θα πρέπει να τηρεί ένας κερασοπαραγωγός και τέλος τον λόγο έλαβε ο Prof.Dr. Σενίχ Γιαζγκάν, πρόεδρος Ένωσης Εμπόρων Φρούτων και Λαχανικών της Uluda.
 
Μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν ο βουλευτής Ροδόπης του Ποταμιού κ.Ιλχάν Αχμέτ, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Οντέρ Μουμίν και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μουσταφά Κατραντζή, ο δήμαρχος Ιάσμου κ.Καδή Ισμέτ καθώς και ο δήμαρχος Αρριανών κ.Αμέτ Ριτβάν, ο πρόξενος της Τουρκίας Αλή Ριζά Ακιντζή, καθώς και o τ. πρόεδρος της ΕΑΣ κ.Νίκος Σκοπιανός.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.