Υ. Πεππα: «Στοχος η διεθνοποιηση της εκθεσης ΘΡΑΚΗ»

Η πρόεδρος του ΔΕΚ σχολίασε ότι «η έκθεση απέδειξε ότι μπορεί να είναι το κορυφαίο οικονομικό γεγονός της περιοχής μας», τονίζοντας ότι η «ΘΡΑΚΗ» ανήκει σε όλη την περιφέρεια. «Υπήρχαν συμμετοχές από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Καστοριά, τη Λάρισα, την Κύπρο, τη Λευκάδα και την Κεφαλονιά. Αυτό που απομένει είναι η διεθνοποίηση της «ΘΡΑΚΗΣ». Βρισκόμαστε όλοι σ’ ένα κομβικό σημείο και η προσπάθειά μας κατευθύνεται στη διεθνοποίηση της έκθεσης».

Στις προτεραιότητες της διοίκησης είναι η δημιουργία ενός εκθεσιακού κέντρου το οποίο θα είναι ταυτόχρονα και συνεδριακό και θα βρίσκεται κατά το δυνατόν κοντά στην πόλη. Το νέο κέντρο σχεδιάζεται να γίνει μέσα από το Δ΄ ΚΠΣ. Τους ενδιαφέρει το νέο εκθεσιακό κέντρο να μπορεί να φιλοξενεί και ημερίδες. Η κ. Πέππα έκανε λόγο για προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δίνοντας παραδείγματα. «Για αστεία θέματα όπως είναι το κλάδεμα δέντρων δεχτήκαμε παρατηρήσεις. Κάναμε δύο πανό για την έκθεση τα οποία τη δεύτερη μέρα τα κατέβασαν γιατί δεν ήθελαν να υπάρχει στο Εξάγωνο σημείο αναφοράς της έκθεσης».

Σε σχόλιο σχετικό με την απουσία μεγάλων επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ Κομοτηνής από την έκθεση η κ. Πέππα απάντησε ότι ο προσανατολισμός μιας μεγάλης επιχείρησης είναι εξαγωγικός, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι δε θα έπρεπε να στηρίξουν την έκθεση.

Σημείωσε τις διαφορετικές συμμετοχές αυτής της χρονιάς, αυτές από την Κυπριακή Πρεσβεία, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επιμελητήριο της Λευκάδας, τον εμπορικό επισκέπτη που ήρθε από τη Ρουμανία. «Μας μετέφεραν άνθρωποι που συμμετέχουν σε πολλές εκθέσεις εξωτερικού ότι για περιφερειακή έκθεση και για εκθεσιακό περιφερειακό κέντρο είχαμε μια πολύ καλή δομή. Η πλειοψηφία των εκθετών έμειναν πολύ ευχαριστημένοι γιατί εσύναψαν εμπορικές σχέσεις και αυτό είναι το ζητούμενο. Ο κόσμος που επισκέφθηκε την έκθεση ήταν κατά βάση ποιοτικός κι επαγγελματίες, κάτι που δεν συμβαίνει εύκολα σε μια περιφερειακή έκθεση».

Ευχαριστίες

στο δήμαρχο

Η κ. Πέππα εξήγησε ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής η καταμέτρηση των εκθετών από τη ΔΕΘ και απάντησε στα σχόλια που έγιναν όταν δεν καλέστηκε ο δήμαρχος Κομοτηνής να χαιρετήσει. «Ο δήμος Κομοτηνής είναι ο φορέας που εκπροσωπεί την πόλη, φιλοξενεί τη διοργάνωση κι επιδίωξή του είναι η επιτυχία του κάθε γεγονότος που γίνεται στην πόλη. Ο δήμαρχος ήταν δίπλα μας κι οφείλω να τον ευχαριστήσω. Φυσικά δεν αναιρώ την ευθύνη που έχω για το ότι δεν υπήρχε χαιρετισμός του στα εγκαίνια. Γίνανε συνεννοήσεις δύο ημερών με τα στελέχη της ΔΕΘ. Η προτροπή μου ήταν να γίνει χαιρετισμός του δημάρχου και του νομάρχη. Ενώ συμφωνήσαμε και υπήρχε χαρτί από εμάς που έγραφε τη σειρά των ομιλούντων φτάσαμε στο σημείο να έχουμε το γνωστό γεγονός. Ο δήμαρχος Κομοτηνής είναι φίλος και είναι ο άνθρωπος που στάθηκε δίπλα μας και μάς στήριξε με όλες του τις ενέργειες, προσωπικά. Μας βοήθησε για τον ευπρεπισμό του εκθεσιακού κέντρου, ανέλαβε κι έβαλε τα λεωφορεία του δήμου για να μετακινείται ο κόσμος και ειδικά τα άτομα τρίτης ηλικίας».

Παρατράγουδα

Η κ. Πέππα σημείωσε και κάποιες άλλες ανατροπές στα εγκαίνια. «Ενώ ζήτησαν να έρθει στο βήμα ο κ. Σαλαγκούδης ο οποίος θα έκανε και τα εγκαίνια της έκθεσης στη συνέχεια κάλεσαν στο βήμα τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Στυλιανίδη και στη συνέχεια τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντό». Η κ. Πέππα θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει προσωπική κόντρα ανάμεσα σ’ εκείνη και τον γ.γ. της περιφέρειας κ. Αγγελόπουλο. «Συναισθάνομαι ότι οι απόψεις μας συγκλίνουν. Η αναφορά μου σε καιροσκόπους και σκοπιμότητες (στη συνέντευξη τύπου) ήταν μια κίνηση στήριξης και προτροπής, ώστε να γίνουν γρήγορες κινήσεις σε δομές της περιφέρειας».

Ο λόγος που δεν συμμετείχε το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης ήταν ότι ο εσωτερικός χώρος της έκθεσης είχε «κλείσει» 2,5 μήνες πριν. Στόχος τους είναι στην επόμενη διοργάνωση να μειώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των μεγάλων επιχειρήσεων για να συμμετέχουν κατά το δυνατόν περισσότεροι εκθέτες.

Η πρόεδρος του ΔΕΚ έδωσε έμφαση στη διεθνοποίηση της έκθεσης με την προσέλκυση εκθετών από την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Ρουμανία και όλες τις υπό ένταξη χώρες των Βαλκανίων.

Για τις δυνατότητες που έχει το ΔΕΚ ν’ αναλάβει και χωρίς τη ΔΕΘ τη διοργάνωση μιας έκθεσης η κ. Πέππα απάντησε. «Το ΔΕΚ διοργανώνει μόνο του τις εκθέσεις εξωτερικού της περιφέρειας για τον τουρισμό. Αποδείξαμε, ιδίως στο Μιλάνο, ότι έχουμε τη δυναμική και το σθένος για να μπορέσουμε να κάνουμε και μόνοι μας έκθεση. Στη συνέντευξη τύπου στην Ιταλία είχαμε 15 ιταλούς δημοσιογράφους, όταν ο υφυπουργός Τουρισμού είχε οκτώ, αν και δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας».

Στη συνέχεια μίλησε για τις επαφές που έγιναν στην έκθεση της Ρουμανίας για να περάσει στα «τρωτά» της διοργάνωσης στην οποία συμμετέχει από το 1998 ως εκπρόσωπος του επιμελητηρίου. «Αυτά που έγιναν χαρακτηρίζονται από αστειότητα. Είχαμε το «σόου» στα εγκαίνια όσον αφορά στο δήμαρχο και το νομάρχη. Είχαμε τους εμπορικούς επισκέπτες που ήρθαν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία κι ενώ συνόδευα εμπορική αποστολή από το Επιμελητήριο Κεσάνης με 60 επιχειρηματίες κι επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και βρισκόμουν στην έκθεση από τις 4.00 το απόγευμα μέχρι τις 9.30 το βράδυ δεν είδα τους εμπορικούς ακολούθους ούτε της Ρουμανίας ούτε της Βουλγαρίας. Μία κυρία από τα στελέχη της ΔΕΘ θεώρησε καλό να μην ειδοποιηθεί η πρόεδρος του ΔΕΚ – παρόλο που βρισκόμουν στον εκθεσιακό χώρο – αλλά ούτε και τα επιμελητήρια. Υπήρχε ο μυστικός δείπνος ο οποίος έγινε κατά τη διάρκεια της δεξίωσης. Δέχθηκα μία πρόσκληση δυο μέρες πριν που ο πρόεδρος της ΔΕΘ κ. Μπακατσέλος και τα μέλη του ΔΣ μας καλούσαν σε γεύμα με μισή ώρα διαφορά σε ξεχωριστή αίθουσα».

Η κ. Πέππα εξήγησε ότι δεν τους ενδιαφέρει να έρθουν σε ρήξη με τη ΔΕΘ αλλά να βελτιώσουν τη σχέση τους.

Περνώντας στα οικονομικά μετέφερε ότι τα έργα που δόθηκαν στο ΔΕΚ κατόπιν διαγωνισμού ήταν 204.000 ευρώ για επτά εκθέσεις και τρεις εκδηλώσεις (μία στην Ολλανδία, μία στο Μιλάνο και μία συνέντευξη τύπου στο Μιλάνο). «Το ΔΕΚ, το 2004 με την προηγούμενη διοίκησή του πήρε 256.000 ευρώ, με δράσεις πολύ περισσότερες από εμάς και με άλλες δράσεις τις οποίες δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβουμε. Το περίπτερο της περιφέρειας δινόταν πάντα στο ΔΕΚ για να το επανδρώσει, αλλά φέτος όχι. Από τις δράσεις που κάνει το ΔΕΚ τού μένει ένα πολύ μικρό ποσό για να μπορέσει να συντηρείται στα πάγια έξοδά του. Δεν είμαστε κερδοσκοπική εταιρεία, αλλά πρέπει να είμαστε αξιοπρεπείς. Οι πληρωμές μας δεν έχουν γίνει ακόμη. Μένουμε εκτεθειμένοι στους ανθρώπους που δώσαμε τη δουλειά για να μεταφέρουν τους εκπροσώπους της περιφέρειας στο εξωτερικό» σημείωσε. Στην παρούσα φάση έχουν να λαμβάνουν από την περιφέρεια 120.000 ευρώ. Μεγαλύτερο μέρος από το ποσό το οφείλουν σε τουριστικά γραφεία.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.