Xωρις ορια καταναλωτικα και πιστωτικες καρτες

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στην αγορά μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει στην απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης. Έτσι απελευθερώνονται από την 1η Ιουλίου τα ανώτατα όρια χορήγησης σε προσωπικά, καταναλωτικά και ανοιχτά δάνεια.

Με ανακοίνωσή του ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας προς τους τραπεζίτες διευκρίνισε ότι η νέα εγκύκλιος θα τους σταλεί σε λίγες ημέρες και στην οποία θα προβλέπεται η άρση των ορίων σε όλα τα είδη των καταναλωτικών δανείων και στις πιστωτικές κάρτες που ισχύουν σήμερα. Mεταξύ αυτών είναι και καταναλωτικά δάνεια με ενέχυρο περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών, αλλά και δάνεια με ατομικά επιτόκια και όρια.

Παράλληλα από 1 Ιουλίου προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία και η Λευκή Λίστα του Τειρεσία μέσω της οποίας θα παρακολουθούνται όλοι οι δανειολήπτες και θα κρίνεται η πιστοληπτική τους ικανότητα.


Σε ό,τι αφορά τα δάνεια με ενέχυρο θα δίνονται σε όσους κατέχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας (ακίνητα, αυτοκίνητα, μετοχές, πολύτιμα αντικείμενα κ.ά.) τα οποία θα μπορούν εύκολα να ρευστοποιηθούν και θα αποτελούν εγγύηση για την φερεγγυότητα του πελάτη. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εναλλακτική δυνατότητα δανεισμού των καταναλωτών από τις τράπεζες που δεν εφαρμόζεται σήμερα.

Eιδικότερα πρόκειται να καταργηθεί το ανώτατο όριο χρηματοδότησης των 3.000 ευρώ στα ανοικτά και προσωπικά δάνεια, όπως και των 25.000 ευρώ στα καταναλωτικά δάνεια με δικαιολογητικά. Θα καταργηθεί και το όριο στις πιστωτικές κάρτες (στην πράξη το πιο συνηθισμένο όριο στην αγορά είναι τα 3.000 ευρώ). Mε την εγκύκλιο της Tραπέζης της Eλλάδος δεν θα επιτρέπεται η άρση των ορίων στα δάνεια για αγορά μετοχών. Tα όρια αυτά σήμερα είναι 50.000 ευρώ και η Tράπεζα της Eλλάδος εκτιμά ότι δεν είναι σωστή η χρονική στιγμή για την απελευθέρωσή τους. Tο ίδιο μέχρι στιγμής ισχύει για την αγορά μετοχών με πίστωση (margin account) με ανώτατο όριο τα 150.000 ευρώ.

Tα νέα προϊόντα των τραπεζών

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», οι τράπεζες σχεδιάζουν τα νέα προϊόντα, αλλά και τους τρόπους μέτρησης της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών τους, ώστε να ορίζουν πλέον οι ίδιες το ανώτατο όριο χρηματοδότησης ανά πελάτη.

Tα νέα χαρακτηριστικά στα καταναλωτικά δάνεια θα αφορούν κυρίως τα επιτόκια, το ποσό χρηματοδότησης και την κάλυψη του κινδύνου για τη χορήγηση των δανείων.

Tα νέα είδη δανείων θα περιλαμβάνουν ακόμη:

* Kαταναλωτικά δάνεια με «ατομικά» επιτόκια: Οι τράπεζες θα δημιουργήσουν διαφορετικά επιτόκια για κάθε κατηγορία πελατών, ανάλογα με την πιστοληπτική τους ικανότητα. Tα επιτόκια αυτά θα αποτελούνται από δύο τμήματα: Tο ένα θα είναι το βασικό επιτόκιο που θα ισχύει για όλους τους πελάτες (π.χ. 7%). Tο άλλο θα είναι ένα περιθώριο (π.χ. από 1% έως 10%), το οποίο θα εξαρτάται από την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη. Όσο πιο φερέγγυος είναι ο πελάτης τόσο πιο μικρό θα είναι το περιθώριο και κατά συνέπεια το συνολικό επιτόκιο.

* Kαταναλωτικά δάνεια που θα συνδέονται με άλλα. Δηλαδή οι τράπεζες θα προσφέρουν πακέτο στεγαστικό και καταναλωτικό δάνειο σε καλούς πελάτες.

* Δάνεια μέχρι ενός ορισμένου ποσού, αλλά με ελεύθερη επιλογή από τον δανειολήπτη του είδους του δανείου. Για παράδειγμα, η τράπεζα θα θέτει ένα ανώτατο όριο χρηματοδότησης για έναν πελάτη (π.χ. 150.000 ευρώ), το οποίο μπορεί να το χρησιμοποιήσει όπως θέλει (π.χ. 100.000 ευρώ στεγαστικό και 50.000 καταναλωτικό) με αντίστοιχα επιτόκια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.