Ξετυλιγοντας το κουβαρι των ανθρωπινων σχεσεων

Στην εκδήλωση «Το Αλφαβητάρι των Σχέσεων» με τον Ιάκωβο Μαρτίδη και την Βίκυ Φλέσσα που πραγματοποίησαν οι Θυγατέρες της Πηνελόπης Κομοτηνής

Το κουβάρι των σύγχρονων ανθρώπινων σχέσεων, στο πλαίσιο ενός απολαυστικού διαλόγου ξετύλιξαν το βράδυ της Παρασκευής 29 Νοεμβρίου ο διακεκριμένος ψυχίατρος Ιάκωβος Μαρτίδης και η δημοφιλής παρουσιάστρια εκπομπών και φιλόλογος κ. Βίκυ Φλέσσα, στην εκδήλωση «Το Αλφαβητάρι των Σχέσεων» που πραγματοποίησε το τμήμα «Νηρηίδες Chapter 423 Κομοτηνής των Θυγατέρων της Πηνελόπης» 
 
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, γιορτάστηκαν και τα 90 χρόνια από την ίδρυση των «Daughters of Penelope», με την πρόεδρο του Τμήματος κ. Ελευθερία Μιχέλη –Μπότσαρη να ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, και ιδιαίτερα την ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής για την πολύτιμη στήριξη στην υλοποίηση της δράσης τους.
 

Η ποιότητα των σχέσεων αφορά την ποιότητα της ζωής μας

 
Ο κ. Μαρτίδης είναι διακεκριμένος ψυχίατρος και συγγραφέας επιτυχημένων βιβλίων, όπως τα «Πλάθοντας ευτυχισμένα παιδιά», «Τα μυστικά των άλλων» κ.α. που αναφέρονται στις σχέσεις των ανθρώπων.
 
Έτσι μίλησε γενικότερα για τις σχέσεις, μιας και στη ζωή μας όλα ανάγονται σε αυτό: τη σχέση με τους γονείς μας, τον εαυτό μας, το σύντροφό μας, τα παιδιά, γιατί οι σχέσεις είναι η ζωή μας, και η ποιότητά τους έχει να κάνει με την ποιότητα της ζωής μας.
 
«Τι σημαίνουν, τι προβλήματα υπάρχουν, πώς μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα αναθεωρώντας συγκεκριμένα πράγματα» ανέφερε ο κ. Μαρτίδης, σε ένα διάλογο με την κ. Φλέσσα.
 
Έτσι μίλησαν για όλες τις δυσκολίες της ζωής που προκύπτουν, ξεκινώντας για τα παιδιά, από πότε ξεκινά η σχέση μας με αυτά, τα προβλήματα που συνήθως δημιουργούνται σε αυτή τη σχέση, πώς μπορούν να τα διαχειριστούν όσο γίνεται καλύτερα, γιατί όπως ανέφερε ο κ. Μαρτίδης, αν κάποιος δεν γνωρίζει τον τρόπο, ο κόπος που κάνουν είναι μεγάλος.
 
Επίσης μίλησαν για τις σχέσεις των ενηλίκων, μέσα σε μια σχέση, στο γάμο, γιατί πολλές φορές αγνοούν πολλά πράγματα, τρέφουν ψευδαισθήσεις πριν το γάμο, και στη νέα πραγματικότητα του γάμου, όπου δεν υπάρχει εμπειρία, προσγειώνονται και προκύπτουν δυσκολίες.

 

Η ανάγκη απέναντι στο φόβο της αλλαγής

 
Οι περισσότεροι άνθρωποι προφανώς θέλουν να λυθούν όλα αυτά, όμως σε κάποιες περιπτώσεις δεν θέλουν να το κάνουν, είτε γιατί δεν πιστεύουν ότι μπορεί να λυθούν, είτε γιατί γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία και δεν έχουν τη διάθεση να προχωρήσουν παρακάτω.
 
«Πολλές φορές ακόμη και το πρόβλημα, επειδή είναι οικείο και έχουμε μάθει στο οικείο, συμβιβαζόμαστε και βολευόμαστε, ενώ η αλλαγή θέλει προσπάθεια, και μπαίνει σε μέρη και χώρους που δεν τους ξέρεις, πρέπει να προσαρμοστείς, να  εξοικειωθείς, να κάνεις βήματα» ανέφερε, εξηγώντας πως πρόκειται για πράγματα που φοβίζουν τους ανθρώπους που δεν θέλουν την αλλαγή, παρόλο που η ζωή τους παρουσιάζει δυσλειτουργία.
 
Πάντως δράσεις σαν και αυτή της Παρασκευής, θεωρεί πως βοηθούν, και ο ίδιος συνεχίζει να συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για μια σειρά από θέματα.
 
Το 2020 μάλιστα, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να εκδοθεί το 5ο του βιβλίο το οποίο θα έχει ένα ευρύτερο περιεχόμενο, θα αφορά την ίδια τη ζωή και πώς μπορούμε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και κάνοντας το χρέος που έχουν απέναντι στον εαυτό τους και την κοινωνία να ζήσουν καλύτερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.