«Ξεσπασμα» οργης απο τη Σταυρουλα Τζατζανα για την αστοχη διαχειριση του αστυνομικου προσωπικου

10 αστυνομικοί φυλάνε… τις φυλακές, την ώρα που δεν κουνιέται… περιπολικό στην περιφέρεια της Ροδόπης- Η λάθος διαχείριση των πληροφοριών και τα «δρακόντια» μέτρα για μια «χούφτα» διαδηλωτών

Την αγανάκτηση και την οργή των συναδέλφων της για μία πρακτική, που ακολουθείται επί μακρόν στην αστυνομική διεύθυνση της Ροδόπης, και έχει ως συνέπεια αφενός να υπονομεύεται η αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης και της υπεράσπισης του αγαθού της ασφάλειας για τους κατοίκους του νομού μας, κι αφετέρου να δυσχεραίνουν οι συνθήκες εργασίας για τους ίδιους τους αστυνομικούς, εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, κ. Σταυρούλα Τζατζανά, στο περιθώριο της 22ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο.
 
Στις δηλώσεις της η κ. Τζατζανά, παίρνοντας αφορμή από το γεγονός ότι μικρός αριθμός συναδέλφων της είχε προσέλθει στη γενική συνέλευση, περιέγραψε ένα πλέγμα αστοχιών και αδόκιμων επιλογών της διοίκησης, που έχει ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό της αστυνομικής δύναμης του νομού μας να μην είναι σε θέση να υπηρετήσει ουσιαστικά την αποστολή, την οποία έχει αναλάβει.

«Έχουμε μία αίθουσα, που πρώτη φορά παρουσιάζει τέτοια εικόνα», παρατήρησε στη σχετική δήλωσή της η πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, για να επισημάνει με έμφαση ότι αυτό «δεν οφείλεται μόνο σε τυχόν αδιαφορία των συναδέλφων μου, αλλά οφείλεται σε άλλη μία μη ορθή διαχείριση και αξιολόγηση πληροφοριών». Αφορμή για το συγκεκριμένο «ξέσπασμα» της κ. Τζατζανά ήταν η απόφαση για διάθεση δύναμης, αποτελούμενης από τουλάχιστον 80 αστυνομικούς, όπως υποστήριξε, στην αστυνόμευση της πορείας αλληλεγγύης προς τους Κούρδους, που διοργάνωσε η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής. «Οι πληροφορίες, που ήρθαν πριν από λίγες μέρες στη διεύθυνση», παρατήρησε η κ. Τζατζανά, «μιλούσαν όπως κάθε φορά- είτε πρόκειται για αθλητικές διοργανώσεις, είτε για τέτοιου είδους διαμαρτυρίες- για πλήθος κόσμου που θα έρθει στην Κομοτηνή να δημιουργήσει θέματα και αντιδράσεις, που κατά την άποψη της διοίκησης κάθε φορά χρίζουν επιστράτευσης ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού αστυνομικής δύναμης». «Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό που διαπιστώνουμε στο τέλος είναι ότι πρόκειται για μία μικρή κινητοποίηση, διαμαρτυρία ή οτιδήποτε άλλο», επισήμανε.

80 αστυνομικοί, διμοιρίες και ΟΠΚΕ για… 30 διαδηλωτές

Το ίδιο συνέβη, όπως διαπίστωσε, και στην περίπτωση της διαδήλωσης της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης το απόγευμα του Σαββάτου. «Και σήμερα, εξαιτίας αυτών των πληροφοριών, που μιλούσαν για μια μεγάλη και έντονη διαμαρτυρία», εξήγησε, «αξιοποιήθηκαν τουλάχιστον 80 αστυνομικοί από τη Ροδόπη, πέρα από τις διμοιρίες και τις ΟΠΚΕ που ήρθαν από γειτονικούς νομούς». Τελικά ο αριθμός των διαδηλωτών δεν υπερέβαινε τους 30, σύμφωνα με την κ. Τζατζανά, πράγμα που επιβεβαιώνει τη μη ορθή αξιολόγηση των εκάστοτε πληροφοριών, που διαχειρίζεται η ΕΛ.ΑΣ. «Οι πληροφορίες έρχονται, όμως η διοίκηση θα πρέπει να βάλει κάτω τη στατιστική και να δει πόσες φορές οι πληροφορίες αυτές είναι ασφαλείς και επιβεβαιώνονται και πόσες όχι», υπογράμμισε, αναρωτώμενη «σε τελική ανάλυση ποιος φταίει γι’ αυτό;» και επισημαίνοντας με νόημα ότι «αν δεν έχουμε σωστό δίκτυο πληροφοριοδότησης, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε».

«Καθημερινά φυλάμε τους φύλακες των φυλακών, διαθέτοντας 10 αστυνομικούς και τρία περιπολικά»

Αυτή είναι μία μόνο παράμετρος της μη ορθολογικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στην αστυνομική διεύθυνση Ροδόπης. Την ίδια στιγμή, κατά την κ. Τζατζανά, ένας αριθμός αστυνομικών, που αξιολογείται ως υπερβολικός, απασχολείται σε καθημερινή βάση στο δικαστικό μέγαρο της Κομοτηνής, αλλά και στο σωφρονιστικό κατάστημα της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την φύλαξη του σωφρονιστικού καταστήματος διατίθενται 10 αστυνομικοί και 3 περιπολικά ημερησίως, ενώ επιπλέον 5 άνδρες της αστυνομίας απασχολούνται στη φύλαξη των δικαστηρίων. «Καθημερινά φυλάμε τους φύλακες των φυλακών, διαθέτοντας 10 αστυνομικούς και τρία περιπολικά», σχολίασε με καυστικό ύφος η κ. Τζατζανά, παρατηρώντας ότι το σωφρονιστικό κατάστημα είναι ασφαλέστατο, βρίσκεται μέσα στην πόλη και μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακύψει λόγοι, που να επιβάλλουν τόσο αυστηρά μέτρα».

Πώς οι 481 αστυνομικοί γίνονται 338…

Αν στα παραπάνω προστεθούν οι «διαρροές», που υφίσταται η αστυνομική διεύθυνση της Ροδόπης, εξαιτίας των αποσπάσεων αστυνομικών σε άλλες αστυνομικές διευθύνσεις και τη συνεχή συνδρομή κλιμακίων της στις ανάγκες που υπάρχουν στην Ειδομένη και στα νησιά του Αιγαίου, τότε ο αριθμός του ενταύθα έμψυχου δυναμικού της συρρικνώνεται δραματικά. Ακόμα και μετά από τη «μαγική αναδιάρθρωση του κ. Δένδια», με την οποία καταργήθηκαν εν μία νυκτί 85 οργανικές θέσεις, η αστυνομική διεύθυνση του νομού μας θα έπρεπε να διαθέτει συνολικά 481 αστυνομικούς υπαλλήλους, όπως εξήγησε η κ. Τζατζανά. Αντ’ αυτού, 36 οργανικές θέσεις παραμένουν κενές και, επιπλέον, εξαιτίας ακριβώς των αποσπάσεων και της χρήσης μεγάλου αριθμού αστυνομικών σε πάρεργα, τελικώς η διεύθυνση καταλήγει να λειτουργεί με το 70% του δυναμικού της, που μεταφράζεται σε 338 αστυνομικούς.

«Στην περιφέρεια του νομού δεν μπορούν να βγάλουν ένα περιπολικό στο 24ωρο, παρ’ όλα αυτά έχουμε τρία περιπολικά με 10 αστυνομικούς στις φυλακές»

«Καταλαβαίνετε τι συνεπάγεται αυτό, τόσο για την ασφάλεια του πολίτη, όσο και για τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μου», σχολίασε σχετικά η κ. Τζατζανά, ενώ έκανε ειδική μνεία στην απουσία σταθερής και αποτελεσματικής αστυνόμευσης μέσα στην πόλη της Κομοτηνής, αλλά και στην περιφέρεια του νομού μας. Για μέσα στην πόλη διέκρινε ότι υπάρχει ικανοποιητική παρουσία των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ, αλλά πέραν αυτών «δε βλέπουμε τα περιπολικά, που θα έπρεπε να είναι», παρατήρησε, για να σημειώσει καυστικά ότι «βλέπουμε αστυνομικούς να φυλάσσουν ως “σκοπάνθρωποι” τους στόχους». Την ίδια στιγμή στην περιφέρεια του νομού μας «δεν μπορούν να βγάλουν σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν ένα περιπολικό στο 24ωρο», παρατήρησε η κ. Τζατζανά, προσθέτοντας με νόημα πως «παρ’ όλα αυτά έχουμε τρία περιπολικά με 10 αστυνομικούς, για να φυλάμε τις φυλακές της Κομοτηνής».
 
Στη γενική συνέλευση του Σαββάτου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα φλέγοντα θέματα, που απασχολούν τους αστυνομικούς υπαλλήλους του νομού μας, ενώ χρήσιμη ενημέρωση για οικονομικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα παρείχε στους παρευρισκόμενους ο αστυνομικός υποδιευθυντής, τμηματάρχης του 4ου τμήματος του κλάδου οικονομοτεχνικού της ΕΛ.ΑΣ., κ. Κωνσταντίνος Πλατιάς.

Η ΕΑΥ Ροδόπης τίμησε τους κ.κ. Χρ. Φωτόπουλο, Αντ. Ζαχαριουδάκη, Χρ. Κερζεβάνη και Βασ. Γαραγάνη

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης τίμησε με την απονομή βραβείων τον πρώην πρόεδρο και τον πρώην αντιπρόεδρο οικονομικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, καθώς επίσης τον επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου Απόστρατων Αστυνομικών Ροδόπης, κ. Χρήστο Κερζεβάνη, και την ανθυπαστυνόμο- πρωταθλήτρια ποδηλασίας, κ. Βασιλική Γαραγάνη.

Η πρόεδρος της Ένωσης, κ. Σταυρούλα Τζατζανά, μίλησε με θερμά λόγια για όλους τους τιμώμενους, ενώ δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνησή της την ώρα που απένειμε τα βραβεία στους κ.κ. Χρήστο Φωτόπουλο και Αντώνη Ζαχαριουδάκη.

Σημειωτέον ότι ο κ. Φωτόπουλος και ο κ. Ζαχαριουδάκης έχουν ανακηρυχθεί σε επίτιμο πρόεδρο και επίτιμο αντιπρόεδρο της ΕΑΥ Ροδόπης αντίστοιχα. «Υπήρξαν από τους πρωτεργάτες του συνδικαλιστικού μας κινήματος, από τότε που αυτό κινούταν στην οριογραμμή της νομιμότητας», τους αναγνώρισε μεταξύ άλλων η κ. Τζατζανά.

Αναφερόμενη δε στον κ. Κερζεβάνη, που διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων επί 15 χρόνια, παρατήρησε ότι «όντας 85 χρονών, σταμάτησε να ασχολείται σε θεσμικό επίπεδο αλλά παραμένει ακόμα συνδικαλιστικά ενεργός». «Πάντα ήταν μάχιμος και παρών σε όλους τους αγώνες, και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης», επισήμανε, μνημονεύοντας συγκινημένη τη επίμονη παρουσία  του στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Σχολή Αστυφυλάκων τον Αύγουστο του 2012.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.