Ξεσηκωμο, αλλα με εναντιωση προς τον πυρηνα της ακολουθουμενης πολιτικης

Προτείνει το ΠΑΜΕ Ροδόπης, ενόψει της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων ενάντια στο ασφαλιστικό

Ενόψει της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων ενάντια στις αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, τις οποίες θα επιφέρει το προωθούμενο νομοσχέδιο, η τοπική γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ, δια των μελών της κ.κ. Νίκου Βαργεμίδη, Αμαλίας Κασαπαντωνίου και Βαγγέλη Ευαγγελόπουλου, καλεί τα φτωχά και μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας να ξεσηκωθούν και να ακυρώσουν στην πράξη τα αντιλαϊκά μέτρα, που εισάγονται με το επίμαχο νομοσχέδιο. Στη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν χθες, με αφορμή το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ Ροδόπης το προσεχές Σάββατο, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, αλλά και με αφορμή τη γενική πανελλαδική απεργία, που έχει προκηρυχτεί για τις 4 Φεβρουαρίου, τα μέλη της τοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ παρουσίασαν το εφιαλτικό τοπίο, που θα διαμορφώσουν οι προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη οι κινητοποιήσεις, που θα λάβουν χώρα, να στοχεύουν στον πυρήνα της ακολουθούμενης πολιτικής.

Αμαλία Κασαπαντωνίου

«Υπάρχει προμελετημένο σχέδιο, που στην ολοκλήρωσή του δεν μπόρεσαν να φτάσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις»

«Η επίθεση στο ασφαλιστικό δεν είναι νέα εξέλιξη», υπογράμμισε στην τοποθέτησή της η κ. Κασαπαντωνίου, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει προμελετημένο σχέδιο με συνεχείς αντιασφαλιστικούς νόμους και διατάξεις που στην ολοκλήρωσή του δεν μπόρεσαν να φτάσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». «Όσα αντιδραστικά μέτρα προβλέπει το νέο αντιασφαλιστικό σχέδιο, τα οποία οι εργαζόμενοι με τους αγώνες και τις απεργίες τους τα πέταξαν από το παράθυρο τα προηγούμενα χρόνια», συμπλήρωσε, «η νέα κυβέρνηση τα φέρνει σήμερα στην πιο επιθετική μορφή τους από την μπροστινή πόρτα με τον μανδύα της ισότητας και της δικαιοσύνης, χρησιμοποιώντας την ίδια γλώσσα, τα ίδια επιχειρήματα και τις ίδιες μεθόδους με τους προκατόχους της».

«Η κοινωνική ασφάλιση δε μας χαρίστηκε, αλλά κατακτήθηκε διά πυρός και σιδήρου»

«Η νέα κυβερνητική πρόταση αποτελεί πολύ βαρύ πλήγμα για την εργατική – λαϊκή οικογένεια, που θα έχει και συνέχεια», ξεκαθάρισε η κ. Κασαπαντωνίου, καλώντας τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, οργανωμένα και αγωνιστικά, να την αποτρέψουν με κάθε τρόπο. «Η κοινωνική ασφάλιση δε μας χαρίστηκε, δε μας παραχωρήθηκε», τόνισε. «Το ασφαλιστικό για εμάς δεν είναι πράξεις, δεν είναι πίνακες εσόδων – εξόδων σε λογιστικά βιβλία», συνέχισε, «αλλά είναι η ζωή μας και γι' αυτό δεν παζαρεύεται. Τα εκατομμύρια των εργαζομένων σε όλον το κόσμο κατέκτησαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα διά πυρός και σιδήρου, με αιματηρούς πολύχρονους αγώνες, για να μην «πεθαίνουν σαν το σκυλί στ' αμπέλι», για να έχουν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, για να έχουν προστασία στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις σκαλωσιές, στα ορυχεία, στις μηχανές, αλλά και προστασία από τις επαγγελματικές ασθένειες, ιδιαίτερα σε ανερχόμενους κλάδους. Διεκδίκησαν και κατέκτησαν με τους αγώνες τους το ασφαλιστικό σύστημα να διευρύνει το πλέγμα προστασίας τους, ώστε μετά τον εργάσιμο βίο να υπάρχει προστασία και αξιοπρεπής ζωή μέσω των συντάξεων, να υπάρχει συνολική κάλυψη και φροντίδα της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, το δικαίωμα και η προστασία της μητρότητας, η ασφάλιση των παιδιών, τα προνοιακά επιδόματα για πιο ευπαθείς ομάδες».

«Για τα μονοπώλια και την κυβέρνηση το πρόβλημα στην κοινωνική ασφάλιση είναι οικονομοτεχνικό»

Στρέφοντας τα «πυρά» της προς την κυβέρνηση, κατήγγειλε ότι κριτήριό της, όπως  και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι «η αντοχή της οικονομίας». «Δηλαδή το τι χωράει μέσα στο αντιδραστικό πλαίσιο κανόνων του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εξήγησε. «Για τα μονοπώλια και την κυβέρνηση», συνέχισε, «το πρόβλημα στην κοινωνική ασφάλιση είναι οικονομοτεχνικό. Οι λύσεις, που προτείνουν, δεν παίρνουν ως βάση τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Η ασφάλιση είναι το «μη μισθολογικό κόστος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, «βαρίδι» στην αύξηση της κερδοφορίας τους. Οι αναφορές περί «σωτηρίας» και «δικαιότερου» συστήματος είναι προκλητικές. Η σωτηρία του συστήματος, με συντάξεις που θα ξεκινούν από 380 ευρώ- σωτηρία που θεωρεί ακμαίο και ικανό έναν άνθρωπο ηλικίας 67 ετών, για να μπορεί να εργάζεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες- η δήθεν δικαιοσύνη και ισότητα με κατακόρυφη πτώση συντάξεων και παροχών, ο κοινωνικός χαρακτήρας με στήριξη του συστήματος από νέους φόρους, αποτελούσε για δεκαετίες πάγιο στόχο του κεφαλαίου».

«Το κυβερνητικό σχέδιο δε διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται»

«Το ζήτημα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος δεν είναι λογιστικό, όπως αναφέρουν τα κόμματα που στηρίζουν τον καπιταλισμό και την ΕΕ, αλλά πολιτικό και ταξικό. Είναι σύγκρουση τάξεων, ταξικών συμφερόντων, διαφορετικών δρόμων ανάπτυξης», επισήμανε η κ. Κασαπαντωνίου. «Ο ένας δρόμος εμποδίζει κάθε ικανοποίηση ακόμα και των πιο βασικών λαϊκών αναγκών που σήμερα πολλαπλασιάζονται», προσέθεσε, «και ο άλλος, ο πιο δύσκολος, που απαιτεί ρήξεις και συγκρούσεις, φωτίζει τη διέξοδο». «Το κυβερνητικό σχέδιο δε διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται», ξεκαθάρισε, «και το ΠΑΜΕ καλεί σήμερα σε αγώνα και πάλη για την ανακούφιση του εργαζόμενου λαού από τις συνέπειες της κρίσης, για την αναπλήρωση των απωλειών του. Καλεί κάθε εργάτη ξεχωριστά να πάρει θέση, ατομική ευθύνη, καθώς από τη στάση και τη δράση του καθένα μας, από την οργάνωση και τη συμμετοχή μας στους αγώνες, εξαρτάται η έκβαση της αναμέτρησης».

«Κανείς να μην παρασυρθεί από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τις όψιμες κορώνες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ»

Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι κανένας εργάτης δεν πρέπει να παρασυρθεί «από την υποκριτική στάση της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, τις μειώσεις και τον «σφαγιασμό» των δικαιωμάτων και τώρα προσπαθούν να αναβαπτιστούν». «Κανένας να μην παρασυρθεί από τις όψιμες κορώνες των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ», συνέχισε, «που έχουν στηρίξει όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές επιθέσεις». Κανένας να μην ξεχάσει τα έργα και τις ημέρες τους», κατέληξε, «τους λεγόμενους κοινωνικούς διαλόγους, με τους οποίους συνδιαμόρφωναν την επίθεση στα δικαιώματά μας».

Νίκος Βαργεμίδης
«Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να κυριαρχήσουν στο κίνημα αιτήματα και μορφές πάλης αντίστοιχα με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα»

Από την πλευρά του ο κ. Βαργεμίδης παρατήρησε πως «το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό έχει «πυροδοτήσει» γενικευμένες αντιδράσεις από εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες και νεολαίους», για να επισημάνει ότι «οι ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα και οι αγωνιστικές δυνάμεις στους κλάδους των αυτοαπασχολουμένων, των φτωχομεσαίων αγροτών κλπ, στηρίζουν τις κινητοποιήσεις και μάλιστα καλούν τα φτωχά λαϊκά στρώματα να σηκώσουν το ανάστημά τους στην πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ολοκληρώνει το έγκλημα, βάζοντας «ταφόπλακα» σε ό,τι είχε μείνει όρθιο στην κοινωνική ασφάλιση από τους αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ». «Εμείς τονίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας», διευκρίνισε, «πρέπει να κυριαρχήσουν στο κίνημα αιτήματα και μορφές πάλης αντίστοιχα με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα». «Τα φτωχά λαϊκά στρώματα να διαχωρίσουν τη θέση τους ακόμα και από συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και τα ανώτερα τμήματα που υπάρχουν στα μεσαία κοινωνικά στρώματα», συνέχισε, «διαφορετικά, η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο δε θα δυσκολευτούν να χειραγωγήσουν τις δίκαιες αντιδράσεις, που εκδηλώνονται αυτήν την περίοδο. Η γραμμή με την οποία συνδικαλιστικές πλειοψηφίες καλούν τα μέλη τους σε κινητοποιήσεις διευκολύνουν αντικειμενικά την κυβέρνηση να ελιχθεί, να διασπάσει τους αγώνες και να περάσει τον πυρήνα των μέτρων, που εξαγγέλλει. Για παράδειγμα, στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες το πλαίσιο, που διαμόρφωσαν ερήμην τους οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, οδηγεί σε συνδιαλλαγή με την κυβέρνηση για επιμέρους αλλαγές στο αρχικό σχέδιο, χωρίς όμως να αλλάζουν ουσιαστικά οι συνέπειες για τους φτωχότερους, οι οποίοι χάνουν κάθε ελπίδα να πάρουν σύνταξη και τα εισοδήματά τους στο εξής δε θα επιτρέπουν καν την πολυτέλεια της ασφάλισης».

«Για να έχει προοπτική ο αγώνας των αγροτών, πρέπει να βάλει στην πρώτη γραμμή της εναντίωσής του τον πυρήνα της πολιτικής, που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια στον αγροτικό τομέα»

Κληθείς να σχολιάσει την προχθεσινή κινητοποίηση των αγροτών στην Κομοτηνή, ο κ. Βαργεμίδης δήλωσε τη στήριξη του ΠΑΜΕ στα δίκαια αιτήματά τους, ενώ παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση πέρα από τις συνδιαλλαγές, που προσπαθεί να κάνει, φυσικά θα χρησιμοποιήσει και τον αυταρχισμό». «Σε κάθε περίπτωση, για να έχει προοπτική και δύναμη ο αγώνας και των αγροτών», ξεκαθάρισε, «πρέπει να βάλει στην πρώτη γραμμή της εναντίωσής του τον πυρήνα της πολιτικής, που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια στον αγροτικό τομέα στη χώρα μας». «Αυτή η πολιτική έχει όνομα», συνέχισε, «είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία οδήγησε χιλιάδες αγρότες στο ξεκλήρισμα, ευνοώντας τους μεγαλοαγρότες και αυτούς που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά». Τέλος, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία των 14 φορέων της Ροδόπης για κοινή δράση ενάντια στο ασφαλιστικό, ο κ. Βαργεμίδης σημείωσε ότι «το πλαίσιο των αιτημάτων, όπως αποτυπώνεται στο ψήφισμα των φορέων, εκτιμάμε ότι είναι κατώτερο από την επίθεση που δέχονται σήμερα οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι».

Εκδήλωση για τις πολιτικές περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης στη Ροδόπη

Την προσεχή Κυριακή στην Κομοτηνή

Με την ευκαιρία της χθεσινής συνέντευξης τύπου, τα μέλη του ΠΑΜΕ απηύθυναν πρόσκληση στους  εργαζόμενους του νομού μας για συμμετοχή στην εκδήλωση με θέμα «οι πολιτικές περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης και οι επιπτώσεις τους στο νομό Ροδόπης». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, με ομιλητές τον κ. Μιλτιάδη Παπαϊωακείμ, μέλος του Γ.Σ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κομοτηνής, την κ. Ελένη Μπακιρλή, μέλος του Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ και νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», και τον κ. Σάββα Δευτεραίο, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θράκης και Επίκουρο Καθηγητή Ακτινολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.