Ξερεις απο ΕΣΠΑ;

808 εκατομμύρια ευρώ θα διαχειριστεί αυτοτελώς η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Ποσό το οποίο, όπως υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας, θα ανέλθει στο ποσό των 2 δις ευρώ αν προστεθεί και το μερίδιο που αναλογεί στην ΑΜ-Θ από τα τομεακά προγράμματα. Πόροι οι οποίοι εξυπηρετούν τρεις γενικούς αναπτυξιακούς στόχους: Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας, ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα και αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ενδυνάμωση των προϋποθέσεων για την πλήρη αξιοποίηση του συνόλου των χρημάτων ως το 2013. Πρόθεση της Περιφέρειας είναι η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η ιεράρχηση των στόχων, ώστε να καταπολεμηθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες και αδικίες, αλλά και να επιτευχθεί η μεγαλύτερη απορροφητικότητα. Γι’ αυτό ειδικά το λόγο καταβάλλεται προσπάθεια ενημέρωσης όλων των εμπλεκομένων φορέων. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή σχετική ενημερωτική –ημερίδα, όπου έμπειρα στελέχη, όπως ο κ. Τρ, Εξάρχου, προϊστάμενος Ε.Δ.Α. Περιφέρειας Α.Μ.Θ., ο Π. Κουδουμάκης, ο Τρ. Δελάκης, ο Σ. Λαρίσης και η κ. Χ. Ταβουλτσίδου.

Ποιες είναι οι αναπτυξιακές ανάγκες και οι Βασικοί Στόχοι

Οι αναπτυξιακές ανάγκες που θα επιχειρηθούν να καλυφθούν έως το 2013 μέσω του ΕΣΠΑ είναι οι: – ολοκλήρωση καθέτων αξόνων – βελτίωση διαπεριφερειακών μεταφορικών υποδομών. – Η αειφορική διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος και η αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας. – Η βελτίωση της Ποιότητας ζωής και η αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών στα αστικά κέντρα και στις αγροτικές περιοχές μέσω της προώθησης ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης.

Οι βασικοί στόχοι για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, μεταξύ άλλων είναι οι:– η ολοκλήρωση καθέτων αξόνων – βελτίωση διαπεριφερειακών μεταφορικών υποδομών.- Η αειφορική διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος και η αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας. – Η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών στα αστικά κέντρα και στις αγροτικές περιοχές μέσω της προώθησης ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης.- Η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. – Η σύνδεση τουρισμού με την τοπική οικονομία και τον τοπικό πολιτισμό. – Η ενθάρρυνση ανάπτυξης εξωγεωργικών δραστηριοτήτων στον υπαίθριο χώρο στους τομείς μεταποίησης και της παροχής υπηρεσιών. -Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομικότητας των επιχειρήσεων και η προώθηση νέων επιχειρηματικών – παραγωγικών προτύπων.– Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και η δημιουργία νέων, παραγωγικών, θέσεων απασχόλησης. – Η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων που στοχεύουν στις νέες γειτονικές αγορές και τέλος η προώθηση μηχανισμών ολοκληρωμένης διαχείρισης αναπτυξιακών πόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος των πόρων του Γ΄ Κ.Π.Σ. στην Περιφέρεια ΑΜΘ κατευθύνθηκαν σε: Υποδομές Μεταφορών, Ποιότητας Περιβάλλοντος και Προστασίας Περιβαλλοντικά Ευαίσθητων περιοχών, Υγείας Πρόνοιας, Πολιτισμού, Επιχειρηματικότητας και δράσεις του Γεωργικού Ταμείου.

Οι βασικές αρχές του νέου Συστήματος

Όσον αφορά στις βασικές αρχές του νέου Συστήματος, μεταξύ άλλων: Θεσπίζεται και λειτουργεί σύστημα εποπτείας και διαχείρισης. Δίνεται έμφαση στη διαφάνεια, στην πρόληψη, στην αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος και στον περιορισμό του διαχειριστικού κόστους. Ενισχύεται η αποτελεσματικότητα του συστήματος υλοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων, βελτιώνεται η διαχειριστική ικανότητα των δικαιούχων και υποστηρίζονται οι φορείς της Αυτοδιοίκησης για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Όσον αφορά στα νέα δεδομένα για τους δικαιούχους, θεσπίζεται, μεταξύ άλλων σύστημα επιβεβαίωσης της διαχειριστικής επάρκειας των δικαιούχων. Η επιβεβαίωση της επάρκειάς τους είναι αναγκαία πριν την έκδοση απόφασης ένταξης. Στόχοι των αλλαγών είναι η αποτελεσματική και αποδοτική διοίκηση και διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων έργων, αλλά και ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της λειτουργίας των φορέων της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης και αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ ο προϊστάμενος Μονάδας Α΄ κ. Παναγιώτης Κουδουμάκης παρουσίασε τις προτεραιότητες των αξόνων και τις ενδεικτικές κατηγορίες πράξεων. Για παράδειγμα ο 3ος Άξονας Προτεραιότητας περιλαμβάνει την βελτίωση και την συμπλήρωση του εθνικού κα επαρχιακού οδικού δικτύου, τη βελτίωση προσπελασιμότητας σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές ή ο 9ος Άξονας Προτεραιότητας για το Περιβάλλον, που περιλαμβάνει δράσεις προστασίας και ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς. Αλλά και δράσεις για την δημιουργία νέων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας στο χώρο της υγείας. Και αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων και ανάπτυξη νέων υποδομών, υπηρεσιών και νέων θεσμών στο χώρο του Πολιτισμού.

Η ίδια ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα στην Ξάνθη, στις 19 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη, στις 27 Ιουνίου στη Δράμα και 1η Ιουλίου στην Καβάλα.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.