Ξεπερνα το 60% η ζημια στα καπνα, ενω σε μερικες περιπτωσεις προσεγγιζει το 100%

Αντιμέτωποι με τις ζημιές στα καπνά, αλλά και την γραφειοκρατία οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης - Θετικά μηνύματα από τις επισκέψεις στην Αθήνα, αλλά χρειάζεται και πίεση και υπομονή, τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Εσάτ Χουσεΐν

Συγκρατημένα αισιόδοξα, μετά τις συναντήσεις που είχαν στην Αθήνα αλλά και με τη στήριξη που έχουν από τους τοπικούς φορείς, είναι τα μέλη του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, για την αποζημίωση των μελών τους μετά την πρωτοφανή καταστροφή που έπληξε φέτος τα καπνά, ιδιαίτερα στη Ροδόπη, με τις ζημιές να ξεπερνούν το 60% της παραγωγής και σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνουν και το 100%. 

Οι καπνοπαραγωγοί είχαν συναντήσεις στην Αθήνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ και την Υφυπουργό Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, παρουσιάζοντας τα προβλήματά τους και τις ανάγκες που έχουν οι περίπου 6.000 οικογένειες που ζουν από τον καπνό στην περιοχή μας.
 
«Καίγεται ο καπνοπαραγωγός της Ροδόπης, η ζημιά που έγινε στην περιοχή δεν έχει καμία σχέση με αυτή που έχουν σε άλλες περιοχές της χώρας» σημείωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Εσάτ Χουσεΐν, τονίζοντας πως είχαν τη στήριξη τόσο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις επισκέψεις τους στην Αθήνα, αλλά και της Περιφέρειας.
 
Προειδοποίησε όμως ότι παρά το γεγονός ότι οι επαφές πήγαν καλά, απομένει ακόμα πολύ δρόμος, ιδιαίτερα γραφειοκρατικά, και για αυτό θα πρέπει και οι καλλιεργητές να κινηθούν προσεκτικά για το θέμα και να κάνουν υπομονή.
 
Τόνισε τέλος προς όλους τους καπνοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να μαζέψουν τα καπνά, αν δεν έχουν καταστραφεί πλήρως, και να συνεχίσουν τις εργασίες όπως θα τις έκαναν κανονικά, και όσο για τα φυτοφάρμακα, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των φυτοτεχνικών γεωπόνων.
 
 

Απαραίτητη η καταγραφή από τη ΔΑΟΚ 

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ήδη από τις 16 Ιουνίου, που απέστειλαν τις πρώτες επιστολές τους, είχαν επαφή με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, που έκλεισαν και το ραντεβού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και την Υφυπουργό Ανάπτυξης.
 
Έτσι στις αρχές της εβδομάδας τα μέλη του Συνεταιρισμού, συνοδευόμενα από τους δύο βουλευτές της Ροδόπης και τον βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, πραγματοποίησαν μια σειρά από επισκέψεις στην Αθήνα.
 
Πρώτη στάση ήταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο είχαν αποστείλει τις δύο επιστολές τον Ιούνιο, και εγχείρισαν ακόμα μία στον Υπουργό, που πέρα από την παρουσίαση του προβλήματος που υπάρχει στην περιοχή λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, περιλάμβανε και το κόστος παραγωγής, ως βάση για τις ανάγκες της αποζημίωσής τους.
 
Ο Υπουργός τους δέχτηκε μαζί με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τους υποσχέθηκαν ότι οι ζημιές που έγιναν στη Ροδόπη θα αποζημιωθούν κατ’ εξαίρεση, γιατί διαφορετικά δεν μπορούν να αποζημιωθούν για την ίωση μέσω του ΕΛΓΑ.
 
Ο Υπουργός, σημείωσε ο κ. Εσάτ Χουσεΐν, τους υποσχέθηκε πάρα πολλά, ακόμα και περισσότερα από αυτά που ζητούν, όμως εγέρθηκε το θέμα της εκτίμησης, μιας και αυτή δεν μπορεί να γίνει μόνο από τον ΕΛΓΑ, που έχει κάνει μια προκαταρκτική, εκτίμηση μόλις αναγγέλθηκε η ζημιά.
 
Όμως πρέπει να γίνει καταγραφή και από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων, για να εκτιμήσει τη ζημία και το επίπεδό της.
 
Ο κ. Εσάτ Χουσεΐν τόνισε πως οι καπνοπαραγωγοί έχουν ζημιές άνω του 60%, με μερικούς να έχουν απώλειες που φτάνουν στο 100%. Οι καπνοπαραγωγοί παρουσίασαν τα προβλήματα τους στο υπουργείο, ενώ συζήτησαν και με στελέχη για γενικότερα θέματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο θέμα.
 
 

Η γραφειοκρατία ο μεγαλύτερος αντίπαλος 

Στην επίσκεψή τους στον ΕΛΓΑ τονίστηκε ότι δεν μπορεί να τους αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ, πως την καταγραφή θα πρέπει να κάνει η ΔΑΟΚ, και μετά θα αναλάβει το Υπουργείο.
 
Για αυτό και μετά την επιστροφή τους από την Αθήνα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού είχε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη, από τον οποίο ζήτησε να προχωρήσει η καταγραφή από τη ΔΑΟΚ, λαμβάνοντας την διαβεβαίωση από αυτόν πως θα κάνει όλες τις δυνατές κινήσεις και θα ξεκινήσουν οι καταγραφές τη Δευτέρα.
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σημείωσε, σε όλα αυτά τα ζητήματα, είναι η γραφειοκρατία, που καθυστερεί και την καταγραφή και την πληρωμή των αποζημιώσεων, η οποία πολλές φορές γίνεται ακόμα και μετά από 2 χρόνια.
 
Όμως με δεδομένο ότι 6.000 οικογένειες εξαρτώνται από τον καπνό, σε αυτή την περίοδο κρίσης, οι ζημιές στον καπνό θα τους δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα αν δεν πληρωθούν εγκαίρως. «Αν δεν πληρωθούν την αποζημίωση Ιανουάριο και Φλεβάρη, καήκαμε, ήδη καίγονται» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
 

Υποσχέσεις και για την επιστροφή ΦΠΑ 

Τα μέλη του Συνεταιρισμού επισκέφτηκαν και την Υφυπουργό Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, για το θέμα της μη επιστροφής ΦΠΑ για περίπου 1.300 παραγωγούς-μέλη του για το 2016, την ώρα που έχει ξεκινήσει η υποβολή των δικαιολογητικών για την επιστροφή του 2017.
 
Η κ. Παπανάτσιου, σύμφωνα με τον κ. ο κ. Εσάτ Χουσεΐν, εξέφρασε την απορία της για το γεγονός, και για αυτό φαίνεται ότι θα ζητήσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.