«Ξεκολλα» η μελετη δικτυων διανομης του φραγματος Ιασιου

Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης δικτύων διανομής του φράγματος Ιασίου, τόνισε από την Καβάλα ο Υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης

Με εθνικούς πόρους θα ολοκληρωθεί η αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμού παλιννοστούντων στον Δήμο Μαρώνειας – Σαπών του Ν. Ροδόπης
 

 
Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα χρηματοδοτηθούν οι μελέτες για έργα άρδευσης και φραγμάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, όπως η οριστική μελέτη δικτύων διανομής του φράγματος Ιασίου, τόνισε από την Καβάλα ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης κατά την επίσκεψή του εκεί το Σάββατο 2 Ιουλίου.
 
Ο κ. Χαρίτσης, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε μιλήσει στη Δράμα σε εκδήλωση του τοπικού Επιμελητηρίου για το ΕΣΠΑ, σημείωσε επίσης πως τρία πολύ σημαντικά έργα της ΑΜΘ, μεταξύ των οποίων η αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμού παλιννοστούντων στον Δήμο Μαρώνειας – Σαπών του Ν. Ροδόπης, που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-13 και δεν ολοκληρώθηκαν, θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους.
 
Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Καβάλα ο κ. Χαρίτσης περιέγραψε τους άξονες προτεραιότητας του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του νέου ΕΣΠΑ για την ΑΜΘ, συνολικού προϋπολογισμού 508 εκατ. Ευρώ.
 
Αναφέρθηκε ακόμη στην χρηματοδότηση  μέσω του εθνικού ΠΔΕ των απαιτούμενων μελετών (με προϋπολογισμό 4,8 εκατ. ευρώ) για έργα που ξεκινούν άμεσα στην περιοχή και αφορούν αρδευτικά δίκτυα και  φράγματα (μελέτη για το αρδευτικό δίκτυο φράγματος Μαρμαρά, οριστική μελέτη δικτύων διανομής φράγματος Ιασίου, μελέτες κατασκευής αρδευτικών δικτύων για την αξιοποίηση υδάτινων πόρων-αντιπλημμυρικών έργων), καθώς και στη χρηματοδότηση επειγουσών αντιπλημμυρικών εργασιών, αλλά και μελετών ανάδειξης των δασών, συνολικά 4,3 εκατ. ευρώ (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το αντιπλημμυρικό – αρδευτικό φράγμα Κ. Βροντούς στη θέση Καρβουνόρεμα Ν. Δράμας, μελέτες διαχείρισης και ανάδειξης των δασών και των δασικών εκτάσεων αρμοδιότητας ΑΔΜ-Θ, αποκατάσταση ζημιών και επείγουσες αντιπλημμυρικές εργασίες στην Περιφέρεια ΑΜΘ, μελέτη βελτίωσης υπολειπόμενων τμημάτων Ε.Ο. Νο 53 από Αλεξανδρούπολη έως Αισύμη Ν. Έβρου).
 
Να σημειώσουμε πως η οριστική μελέτη των αρδευτικών δικτύων για το φράγμα Ιασίου, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κατασκευή, είναι απολύτως απαραίτητη για την αξιοποίησή του, μιας και μέσω αυτών των δικτύων θα γίνεται η διανομή του νερού για άρδευση στα γύρω αγροκτήματα.
 
Ο Υφυπουργός στάθηκε, τέλος, σε τρία πολύ σημαντικά για την Περιφέρεια ΑΜΘ έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2007-2013, για την ολοκλήρωση των οποίων εξασφαλίζονται πλέον εθνικοί πόροι ύψους 4,2 εκατ. ευρώ (παράκαμψη Οικισμού Ελαιοχωρίου, στον Δήμο Παγγαίου, αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμού παλιννοστούντων στον Δήμο Μαρώνειας – Σαπών του Ν. Ροδόπης, αποχέτευση ακαθάρτων και ομβρίων του οικισμού Καμαριώτισσας και βιολογικός καθαρισμός λυμάτων Σαμοθράκης).
 
Συνολικά, ο Υφυπουργός επισήμανε ότι για την καθήλωση των μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής δεν ευθύνονται μόνο οι υφεσιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων, αλλά και δομικές παθογένειες. Απαιτείται λοιπόν ένας παραγωγικός μετασχηματισμός που προϋποθέτει, πέρα από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, την ενεργητική εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.