Ξεκινουν τα Θεατρικα Εργαστηρια παιδιων και ενηλικων του Θρακικου Ωδειου Κομοτηνης

Χρύσα Ιωαννίδου – Σεραφείμ Γιολδάσης, υπεύθυνοι θεατρικών εργαστηρίων «Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής»: «Ο κόσμος έχει ανάγκη το γέλιο, έχει ανάγκη να εκφραστεί με τον δικό του τρόπο και αυτό ακριβώς κάνουμε στα εργαστήρια»

Έξι μήνες μετά το lockdown του κορωνοϊού αλλά και των όσων περιορισμών ακολούθησαν και στον τομέα του πολιτισμού και των τεχνών το Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής, εκκινά εκ νέου τα θεατρικά του εργαστήρια για τη φετινή χρονιά.

Από τις αρχές του Οκτώβρη, η Χρύσα Ιωαννίδου και ο Σεραφείμ Γιολδάσης θα «προΐστανται» όχι ενός, ούτε δύο αλλά πέντε συνολικά θεατρικών εργαστηρίων, παιδιών και ενηλίκων με στόχο ακριβώς να προσφέρει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγαλύτερους συμπολίτες μας να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους.

Η τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη είναι εβδομάδα «γνωριμίας» για όσους το επιθυμούν να δοκιμάσουν στο τμήμα της επιλογής του στα ανοιχτά μαθήματα που διοργανώνονται ούτως ώστε να γνωρίσουν τους ίδιους, αλλά και το περιεχόμενο των εργαστηρίων ούτως ώστε να επιλέξουν το καλύτερο για τον εαυτό τους.

Φέτος όπως δήλωσε το πρωί της Τετάρτης, 23 Σεπτεμβρίου, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ. Ιωαννίδου μίλησε για τα δύο νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν φέτος, αρχής γενομένης από το θεατρικό εργαστήριο ενηλίκων αλλά και το τμήμα improv, κωμικού δηλαδή αυτοσχεδιασμού, για να εξηγήσει πως «ο κόσμος έχει διάθεση και όρεξη να εκφραστεί, έχει ενέργεια συσσωρευμένη, ίσως και λόγω αυτής της κατάστασης και αισθάνονται πολύ μεγάλη χαρά για τις δραστηριότητες αυτές».

Ειδικότερα για το τμήμα του αυτοσχεδιασμού η ίδια απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής προς όλους όσους επιθυμούν να ζήσουν την χαρά του παιχνιδιού, επισημαίνοντας πως «ο κόσμος έχει ανάγκη το γέλιο, έχει ανάγκη να εκφραστεί με τον δικό του τρόπο  και αυτό ακριβώς κάνουμε στο τμήμα αυτό. Έναν κωμικό αυτοσχεδιασμό χωρίς σενάριο και περιορισμούς παρά μόνο τους κανόνες κάποιων παιχνιδιών που μας βοηθούν να εξελίξουμε τη δημιουργικότητά μας, να βγάλουμε μπροστά την φαντασία μας και να διασκεδάσουμε».

Συνεχίζει η «Μυστική Οδύσσεια»

Την φετινή χρονιά συνεχίζεται όμως και το ταξίδι της «Μυστικής Οδύσσειας» με «οδηγό» τον κ. Σεραφείμ Γιολδάση. Ο λόγος για ένα παιχνίδι ζωντανής αναπαράστασης, δράσης και παιχνιδιών ρόλων, όπου ο κάθε παίκτης ενσαρκώνει έναν ρόλο. «Όπως η “Οδύσσεια” που βιώνουμε όλοι τώρα ξεκίνησε χωρίς να μπορούμε να αναλογιστούμε τι θα επακολουθήσει, έτσι και εμείς θέλουμε να δείξουμε πως όταν πιστεύεις στον εαυτό σου και προσπαθείς να ξεπεράσεις τους σκοπέλους που βρίσκονται μπροστά σου στο τέλος τα καταφέρνεις». Άλλωστε το εν λόγω εργαστήρι όπως εξήγησε «έχει πολύ βαθιά αυτογνωσιακά οφέλη γιατί πραγματεύεται πράγματα που βρίσκει ο άνθρωπος στη ζωή του».

Το πώς και το πότε των μαθημάτων

Οι καινούργιες συνθήκες, που επιβλήθηκαν με την πανδημία του κορωνοϊού, επιβάλλουν την χρήση μάσκας στα ομαδικά μαθήματα, ωστόσο όπως τόνισε η κ. Ιωαννίδου, δεν υπάρχει περιορισμός ατόμων, λόγω του μεγάλου χώρου του θεάτρου του Ωδείου στο οποίο γίνονται τα μαθήματα. 

Τα παιδικά τμήματα απευθύνονται σε παιδιά 5 έως 7 και 7 έως 13 ετών και θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, ενώ το θεατρικό εργαστήρι των ενηλίκων θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη, αρχής γενομένης στις 29 Σεπτεμβρίου. Το Τμήμα κωμικού αυτοσχεδιαμού θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, ενώ το ταξίδι της Οδύσσειας θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή, για το νέο τμήμα, και κάθε Σάββατο, για το τμήμα που συνεχίζει την πορεία του.

Κλείνοντας την συζήτησή οι κ.κ. Ιωαννίδου και Γιολδάσης θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα τονίζοντας πως «η τέχνη εν γένει είναι ικανή να σε ταξιδεύει. Αυτή είναι η φύση της. Στο δε θέατρο, όταν μπαίνουμε σε έναν ρόλο, σε κόσμους μαγικούς και ξεχασμένους ή έχουν μείνει στην ιστορία για κάποιον σημαντικό λόγο, μπορούμε να μπούμε στο σώμα κάποιου άλλου και να ζήσουμε πράγματα που έχουν ζήσει αγαπημένοι μας πρωταγωνιστές.  Αυτή είναι γενικά ανθρώπινη ανάγκη και πολύ περισσότερο μέσα σε αυτό το 6μηνο της καραντίνας που αισθανόμαστε εγκλωβισμένοι».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.