Ξεκινουν οι γεωτρησεις στον Πρινο

Την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στον Πρίνο καθώς έχει φτάσει το περασμένο Σάββατο το γεωτρύπανο Jack up Energy Exerter από τη Νορβηγία. Η παρούσα παραγωγή είναι 1.000 βαρέλια σε καθημερινή βάση αλλά μετά την ενεργοποίηση του γεωτρύπανου θα φτάνει τα 3.400 βαρέλια.

Ο αντιπρόεδρος του σωματείου της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ Μανώλης Κελαηδάκης εξήγησε ότι σε 60 μέρες θα γίνει η πρώτη φάση του ερευνητικού προγράμματος.

«Θα υλοποιηθεί το πρώτο στάδιο των γεωτρήσεων. Έχει φτάσει το περασμένο Σάββατο το γεωτρύπανο που περιμέναμε σχεδόν δυο μήνες να έρθει από τη Βόρεια Θάλασσα. Έχει εγκατασταθεί στον κόλπο της Καβάλας, έχει αποκολληθεί από το καράβι το οποίο το μετέφερε κι αυτήν την εβδομάδα θα γίνουν κάποιες εργασίες για να εξοπλιστεί με κάποια έκτακτα συστήματα ασφαλείας που χρειάζονται για το δικό μας κοίτασμα και από την ερχομένη Δευτέρα το γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει το πρώτο στάδιο των γεωτρήσεων, με μια γεώτρηση στο παλιό κοίτασμα του Βορείου Πρίνου στο οποίο η άντληση έχει σταματήσει από το 2004.

Θα κάνει μια γεώτρηση στο «κοίτασμα Ε» για το οποίο εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι λένε ότι αποτελεί τη βάση για το μέλλον της εταιρείας, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μια ερευνητική γεώτρηση στον βόρειο Πρίνο σ’ ένα σημείο που πιστεύουν οι μηχανικοί ότι υπάρχει πετρέλαιο και δεν μπορούμε να το αντλήσουμε. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της έρευνας είναι τα επιθυμητά η γεώτρηση απευθείας κάνει μετατροπή σε άντληση».


Με το νέο γεωτρύπανο προσδιορίζεται ότι θα επιτευχθεί ένας τριπλασιασμός της σημερινής παραγωγής, όπως μεταφέρει ο κ. Κελαηδάκης. «Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί από την πρώτη γεώτρηση η οποία θα έχει ολοκληρωθεί σε 60 μέρες. Στη συνέχεια, τα νούμερα ανεβαίνουν και προσαρμόζονται στις γεωτρήσεις που θα ολοκληρωθούν».

280 εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Σωματείου, φτάνουν τα 280 άτομα, ενώ «άλλα 100 άτομα απασχολούνται μέσα από εργολαβική σχέση εργασίας με την εταιρεία. Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων που βγαίνουν στη σύνταξη κι αυτό δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους νέους πτυχιούχους του νομού και της περιφέρειας, οι οποίοι μαστίζονται από την ανεργία, να βρουν ένα μεγάλο πνεύμονα – όπως θεωρείται για την Καβάλα το εργοστάσιο του πετρελαίου –, ν’ απευθυνθούν για να βρουν εργασία».

Αυτές οι γεωτρήσεις δίνουν επομένως ακόμη περισσότερες προοπτικές απασχόλησης, εξειδικευμένης και μη. «Οι θέσεις σ’ ένα εργοστάσιο είναι αρκετές. Πέρα από τους ειδικούς πετρελαίου που υπάρχουν και λειτουργεί και η σχετική σχολή στην Καβάλα, υπάρχουν πολλές ειδικότητες που ασχολούνται. Το εργοστάσιο απευθύνεται σε μεγάλη γκάμα πτυχιούχων».

Για τον κ. Κελαηδάκη «ο στόχος και το όνειρο των εργαζομένων έφτασε να γίνεται πράξη από την επαναλειτουργία του κι έπειτα (είχε σταματήσει το 1999) μια και το βλέμμα των εργαζομένων ήταν στραμμένο στις επενδύσεις. Με το που αρχίζουν να πραγματοποιούνται φαίνεται πως είναι ο μόνος δρόμος για να έχει η εταιρεία σταθερότητα και μέλλον».

Ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων τονίζει – απαντώντας σε ερώτηση του ΠτΘ- ότι κύριο μέλημα της εταιρείας από την αρχή είναι η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζόμενων. «Πάντα, η υγιεινή και η ασφάλεια ήταν το πρώτο μέλημα της εταιρείας. Μπορεί η εταιρεία να πέρασε πάρα πολλά προβλήματα σε σχέση με τα οικονομικά και τη ρευστότητά της αλλά ποτέ η εταιρεία και οι εργαζόμενοι δεν έριξαν τα μέτρα ασφαλείας. Οι βιομηχανίες έχουν πολύ γερά συστήματα ασφαλείας απέναντι στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και τα μηχανήματα, ένα τρίπτυχο που το διατηρούμε με ευλάβεια.

Γι’ αυτό κι ευχόμαστε με ασφάλεια να γίνουν οι γεωτρήσεις και να έχουμε αίσιο τέλος» υποστήριξε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.