Ξεκινουν οι εργασιες στην Αναστασιουπολη

Θα δημιουργηθεί ένα δασικό μονοπάτι για την προσβασιμότητα ενώ θα γίνουν έρευνες για το λιμάνι που υπήρχε τα αρχαία χρόνια

Άμεσα ξεκινούν οι εργασίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης στην Αναστασιούπολη- Περιθεώριο, μια ιδιαίτερα σημαντική βυζαντινή πόλη που βρίσκονταν στρατηγικά τοποθετημένη κοντά στην Εγνατία Οδό και τη λίμνη Βιστωνίδα, που σήμερα βρίσκεται κοντά στους Αμαξάδες.
 
Αυτό τόνισε η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα, σημειώνοντας πως βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δασικό μονοπάτι ώστε να είναι επισκέψιμος ο χώρος, να γίνουν μελέτες στατικότητας για τα υφιστάμενα μνημεία αλλά και να εντοπιστεί το λιμάνι που πηγές αναφέρουν πως υφίστατο στην πόλη.
 
Η Αναστασιούπολη ιδρύθηκε από τον Αυτοκράτορα Αναστάσιο στη θέση ενός σταθμού της Εγνατίας Οδού, που λεγόταν Stabula Diomedes, δηλαδή οι στάβλοι του Διομήδη, μιας και στην περιοχή αυτή θεωρούνταν ότι ο Ηρακλής είχε πραγματοποιήσει τον ομώνυμο άθλο.
 
Η πόλη είναι μια τειχισμένη πόλη και οικισμός, με πολύ σημαντική πολυγωνική οχύρωση η οποία είναι όμως της δεύτερης φάσης, επί Αυτοκράτορα Ανδρόνικου 3ου Παλαιολόγου, το 1341, που την μετονόμασε σε Περιθεώριον.
 
Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν συντήρηση και στερέωση κάποιων τμημάτων, κάτι που προϋποθέτει αρχιτεκτονικές και στατικές μελέτες, ώστε να διαπιστωθεί η ευστάθεια των μνημείων.
 
Παράλληλα θα γίνουν καθαρισμοί, εργασίες αποψίλωσης, καθώς και η δημιουργία μονοπατιών, γιατί όπως ανέφερε η κ. Καραδήμα ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται μέσα σε ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον.
 
«Είναι ένας προστατευμένος χώρος και ο συνδυασμός των αρχαιοτήτων με ένα περίπατο σε ένα ωραίο φυσικό περιβάλλον θα δίνει πραγματικά μεγάλη ικανοποίηση στους επισκέπτες και τα παιδιά, στους οποίους στοχεύουμε ιδιαίτερα» εξήγησε η κ. Καραδήμα. Έτσι θα καθαριστεί μια δασική διαδρομή περιήγησης, στη θέση που βρίσκονται οι πύργοι και τα μονογράμματα των Παλαιολόγων, ενώ παράλληλα θα γίνουν και έρευνες με την ελπίδα ότι θα εντοπιστεί το λιμάνι το οποίο υπήρχε στην πόλη. «Ας μην ξεχνάμε ότι είναι στο μυχό της Βιστωνίδας, και ήταν λιμάνι, κάτι που αναφέρεται στις ιστορικές πηγές», υπογράμμισε κλείνοντας η κ. Καραδήμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.