Ξεκινησε ξανα και στη Ροδοπη το κυνηγι

Εκμεταλλεύτηκαν το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων οι κυνηγοί μετά την άρση της απαγόρευσης

Αυτά τα Χριστούγεννα, επιφύλασσαν ένα διαφορετικό δώρο για τους κυνηγούς της χώρας, μιας και επιτράπηκαν, μετά από απαγόρευση σχεδόν δύο μηνών, το κυνήγι και το ερασιτεχνικό ψάρεμα, εντός φυσικά των χωρικών ορίων των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Να υπενθυμίσουμε πως το θέμα της απαγόρευσης του κυνηγιού, είχε δημιουργήσει αντιδράσεις από την πρώτη μέρα επιβολής των μέτρων, στις τάξεις του κυνηγετικού κόσμου. Για αυτό και με την κυνηγετική περίοδο να περνά, υπήρξαν επανειλημμένες οχλήσεις και συζητήσεις για το θέμα, και τελικά επιτράπηκε, με αυστηρούς περιορισμούς ένεκα κορωνοϊού.

Δικαίωση για τους κυνηγούς

Το ΦΕΚ για το κυνήγι εκδόθηκε στις 24 Δεκεμβρίου. Οι κυνηγοί δεν έχασαν χρόνο και βγήκαν το Σαββατοκύριακο, σημείωσε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Παναγιώτης Χαλβατζής. «Υπήρχε μια ισχυρή πίεση από τον κυνηγετικό κόσμο, γιατί ένιωθαν αδικημένοι από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε η Κυβέρνηση» τόνισε ο ίδιος, «ιδιαίτερα όταν άλλες δραστηριότητες στη φύση επιτρέπονταν, όπως ορειβασία, ποδηλασία, πεζοπορία, μηχανοκίνητος αθλητισμός, και ουσιαστικά υπήρξε εξαίρεση για το κυνήγι».

Ο κ. Χαλβατζής θεωρεί πως ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαχείριση του θέματος ήταν και κάπως αυταρχικός, και μετά από πίεση  από τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες των Κυνηγών, τελικά η Κυβέρνηση, με την μείωση και των κρουσμάτων, προχώρησε στο άνοιγμα, με προϋποθέσεις, του κυνηγιού. Το σημαντικό, τόνισε, είναι ότι η Θηροφυλακή δεν βρίσκεται πλέον σε αναστολή, οπότε θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους τόσο για το κυνήγι, όσο και για τις άλλες αρμοδιότητές της, για την μη παράβαση του Δασικού Κώδικα.

Βγήκαν οι κυνηγοί και στη Ροδόπη

Έτσι το Σαββατοκύριακο οι κυνηγοί βγήκαν να κυνηγήσουν και στη Ροδόπη, με τον κ. Χαλβατζή να εκτιμά πως κατά βάση οι περισσότεροι θα τηρήσουν τα μέτρα και τους περιορισμούς.

Άλλωστε, σημείωσε, το κυνήγι είναι από τη φύση του μοναχικό, οπότε εκ των πραγμάτων θα κρατούν τις αποστάσεις και τα περισσότερα από όσα προβλέπουν τα μέτρα. Και αυτό γιατί πρωτίστως θέλουν να προστατέψουν την υγεία τους, αλλά και να μην δώσουν «πάτημα» για εκ νέου απαγόρευση του κυνηγιού.

Όσο για το τι θα γίνει μετά τις 7 Ιανουαρίου, ο κ. Χαλβατζής θεωρεί πως θα εξαρτηθεί από την γενικότερη υγειονομική κατάσταση. Αν αυτή πάει καλά, και ξεκινήσει και η χαλάρωση από τα σχολεία και συνεχιστεί, τότε εκτιμά πως δεν θα υπάρξει ζήτημα και για το κυνήγι.

Τι χρειάζεται να κάνουν οι κυνηγοί

Για να εξασκήσουν το κυνήγι οι κυνηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως:

  • Πρέπει πριν από κάθε έξοδο να στείλουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6, ή να συμπληρώσουν τη σχετική βεβαίωση μετακίνησης με τον ίδιο κωδικό. Τόσο στο μήνυμα όσο και στη βεβαίωση μετακίνησης αναγράφεται ονοματεπώνυμο και διεύθυνση.
  • Πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και άδεια θήρας σε ισχύ, για επιβεβαίωση των στοιχείων σε περίπτωση ελέγχου.
  • Οι μετακινήσεις για άσκηση θήρας επιτρέπονται από τις 05.00 το πρωί ως τις 22.00 το βράδυ.
  • Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός, με εξαίρεση τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας (05.00 Το πρωί με 22.00 το βράδυ) και την απαγόρευση θήρας στο διάστημα της νύχτας (από μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου ως και μισή ώρα πριν την ανατολή του, απαγορεύεται η άσκηση της θήρας σύμφωνα με το Δασικό Κώδικα).
  • Μπορούν να κινηθούμε σε όλη την έκταση του νομού (Π.Ε.) στον οποίο κατοικούν.
  • Δεν μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού (Π.Ε.).
  • Επιτρέπεται η άσκηση της θήρας με συμμετοχή μέχρι δύο κυνηγών.
  • Απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση, όπως και παραμονή σε καλύβες κλπ, ακόμη και μόνοι.
  • Επιτρέπεται να ξαποστάσουν στη διάρκεια της θήρας σε μία πηγή κλπ, μόνοι ή το πολύ δύο άτομα τηρώντας σε αυτήν την περίπτωση όλα τα μέτρα ασφαλείας και όσο το δυνατό μεγαλύτερες αποστάσεις, τουλάχιστον δύο μέτρα.
  • Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων εντός αυτοκινήτου, στην περίπτωση που υπάρχει δεύτερο άτομο στο όχημα.
  • Απαγορεύεται τρίτο ή περισσότερα άτομα στο αυτοκίνητο.
  • Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων είναι κυρίως η Αστυνομία. Το πρόστιμο για τυχόν παραβάσεις είναι 300 ευρώ. Η Δασική Υπηρεσία και η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή (όταν λήξει η αναστολή), ασκούν κανονικά τους ελέγχους τους για τυχόν παραβατικές συμπεριφορές στις περί θήρας διατάξεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.