Ξεκινησε το Βασικο Σχολειο Εκπαιδευσης Νεων Εθελοντων Διασωστων

Από το Παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Ξεκίνησαν την Τετάρτη τα μαθήματα στο Βασικό Σχολείο Εκπαίδευσης για Νέους Εθελοντές Διασώστες, που διοργανώνει το Παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
 
Στόχος της εκπαίδευσης είναι, σε πρώτη φάση, η θωράκιση του νέου εθελοντή στο κομμάτι της αυτοπροστασίας και στη συνέχεια στους τρόπους ώστε να επιχειρήσει με ασφάλεια σε ένα περιβάλλον, μαθαίνοντας τους βασικούς κανόνες διάσωσης, πρώτων βοηθειών, τους κανόνες που αφορούν στη θαλάσσια διάσωση, την αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών, τις επικοινωνίες -όλα εκείνα τα σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν την οργανωμένη αυτή προσπάθεια.
 
Με το γενικό τίτλο: Σχεδιάζοντας το απρόβλεπτο-Επικοινωνίες εναέριων Μέσων, ο Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης της ΜΚΟ Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Ζαφείρης Τρόμπακας, ως πρώτος εισηγητής του Βασικού Σχολείου, έδειξε τους τρόπους αυτοπροστασίας -βασικός όρος για κάθε εθελοντή διασώστη.
 

Με επιμέρους τομείς, όπως η προστασία από κεραυνούς, η πρακτική μετεωρολογία κατά την επιχείρηση σε μη αστικό περιβάλλον, αλλά και οι τεχνικές δημιουργίας κόμπων με τα ελάχιστα μέσα, ο εκπαιδευτής, μέσα από την εξιστόρηση περιστατικών από την 37χρονη εμπειρία του στο μεγάλο κεφάλαιο «Διάσωση», μέσα από εικόνες και ταινίες κατέδειξε την ανθρώπινη υπέρβαση, αλλά και την ιεράρχηση των κινδύνων που ο διασώστης πρέπει να είναι έτοιμος να κάνει, μέσα στο «υπερβατικό περιβάλλον» που καλείται να επιχειρήσει.
 
Ο Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης υπογράμμισε πως το χρονικό των περιστατικών και η εμπειρία έχει αποδείξει πως αυτό που διδάσκει, επί της ουσίας, είναι τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν. «Ειδικός είναι αυτός που έχει κάνει όλα τα λάθη σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Οπότε είναι πολύ σημαντικό το ότι περνάμε μια εκπαίδευση, εξετάζοντας αυτά τα λάθη και τις αδυναμίες δίνοντας και συζητώντας τις λύσεις, υπό το πρίσμα της κριτικής», τόνισε.
 
Τα μαθήματα του Βασικού Σχολείου συνεχίζονται το Σάββατο, 18 Μαρτίου με τη θεματική: «Εισαγωγή στο τμήμα Υγρού Στοιχείου-Ασφάλεια στο νερό, ενώ την επομένη, Κυριακή 19 Μαρτίου, θα ακολουθήσει η ενημέρωση για «Τεχνικές Διάσωσης σε ορμητικά νερά», στην αίθουσα του Πολυλειτουργικού Κέντρου του Δήμου Κομοτηνής, από τις 18:00 έως τις 21:00.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.