Ξεκινησε η κατασκευη των ημιαυτονομων κατοικιων

Η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη γιορτή πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων Κομοτηνής με την αρωγή του Διαπολιτισμικού Σχολείου Σαπών και της μπάντας του Στρατού. Οι μικροί μαθητές τραγούδησαν, όπως και πέρυσι, για τα παιδιά του Ιδρύματος, μια κοπέλα ανέλαβε το ρόλο του εμψυχωτή κι επικοινώνησε με τα παιδιά με διάφορα παιχνίδια, ενώ η γιορτή περιελάμβανε και κουκλοθέατρο.

Ο διοικητής του Ιδρύματος Δημήτρης Πατσής ευχαρίστησε το Διαπολιτισμικό Σχολείο Σαπών για τη συνδρομή του, αλλά και τη μπάντα του Στρατού που πήγε στο Ίδρυμα για να παίξει τα κάλαντα. «Όσα παιδιά μπορούν να βγουν από τα δωμάτιά τους, με τη βοήθεια όλου του προσωπικού, συμμετέχουν στην εκδήλωση».

Πρόσθεσε ότι έχουν δρομολογήσει ένα πρόγραμμα για την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παιδιών. «Όταν έχει ηλιόλουστες μέρες μπορούμε να έχουμε έξω τα παιδιά και να τα επιτηρούν κάποια από αυτά τα άτομα. Στις αρχές του Ιανουαρίου προγραμματίζουμε μια άλλη εκδήλωση, που θα είναι απολογιστική των δράσεων. Επίσης, σχεδιάζουμε να φέρουμε κάποια ομάδα που θα παίξει θέατρο στα παιδιά. Κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να έχουν μια επαφή τα παιδιά με τον έξω κόσμο» είπε.

Ο κ. Πατσής
ευχαρίστησε το Δ΄ Σώμα Στρατού που δέχτηκε να στείλει κλιμάκιο γιατρών προκειμένου να εξετάζει μια – δυο φορές το χρόνο τα παιδιά. «Στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, ο στρατηγός δέχτηκε με χαρά να στέλνει χειρουργό, οφθαλμίατρο, δερματολόγο, αιματολόγο. Είναι σημαντικό το ότι ήδη λειτουργεί ο παιδοηλεκτροεγκεφαλογράφος μας και τα οπτικά ερεθίσματα (slowzers)».

Σε λίγο καιρό θα οργανωθούν και οι ημιαυτόνομες κατοικίες που απευθύνονται σε άτομα του Ιδρύματος, που αυτοεξυπηρετούνται. Ως εμπνευστή των ημιαυτόνομων κατοικιών ο κ. Πατσής παρουσίασε το μηχανολόγο του ιδρύματος Χρήστο Παπακωνσταντίνου. Εξήγησε ότι οι κατοικίες για την ημιαυτόνομη διαβίωση ξεκίνησαν πριν μια εβδομάδα. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο είχαμε υποβάλλει τις προτάσεις μας, εγκρίθηκαν πριν λίγο καιρό και πριν μια εβδομάδα ξεκίνησε η υλοποίησή τους. Κατασκευάζονται δυο αυτόνομες κατοικίες, οι οποίες πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές της Ε.Ε., οι οποίες καθορίζουν τα τετραγωνικά ενός δωματίου ανά άτομο, τα τετραγωνικά για το μπάνιο ανά άτομο, την κουζίνα, τον καθιστικό χώρο. Σε κάθε κατοικία θα διαβιούν τρία άτομα» ανέφερε. Οι ημιαυτόνομες κατοικίες είναι μια πολύ καλή λύση και για τα παιδιά που δεν έχουν συγγενείς που μπορούν να τους φροντίσουν και τους δίνει την ευκαιρία να νιώσουν ότι έχουν ένα δικό τους σπίτι.

Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων έγινε τον περασμένο Ιανουάριο και είναι ένας πολύ όμορφος χώρος που φιλοξενεί τις κοινωνικές δραστηριότητες του Ιδρύματος.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.