Ξεκινησε χθες το 3ο Πανελληνιο Συνεδριο Νομικων Σχολων

Συνέντευξη τύπου στα πλαίσια του 3ου πανελληνίου συνεδρίου Νομικών Σχολών, που ξεκίνησε χθες στην Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, παραχώρησε ο πρόεδρος του τμήματος Νομικής κ. Κωνσταντίνος Καλαβρός.

Ο κ. Καλαβρός τόνισε τη σημασία που έχει η διοργάνωση αυτού του συνεδρίου για την Νομική σχολή της Κομοτηνής αφού συμπίπτει με τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου.

Ο πρόεδρος του τμήματος Νομικής έδωσε το νόημα του όρου νομικός πολιτισμός και το σκοπό και τους στόχους του συνεδρίου. «Με τον όρο νομικός πολιτισμός εννοούμε τις αρχές και τις αξίες που διαμέσου των αιώνων, έχουν καταγραφεί ως οι ελάχιστες ανθρώπινες αξίες και αρχές που πρέπει να ισχύουν σε μια έννομη τάξη. Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της εξέλιξης του νομικού μας πολιτισμού, δηλαδή σε μία φάση όπου έχουμε διανύσει 20 αιώνες εφαρμογής και σμιλέματος αυτών των αρχών, οι οποίες όμως στο κατώφλι του 21ου αιώνα αμφισβητούνται και βάλλονται από όλες σχεδόν τις πλευρές. Εμείς, λοιπόν, οι νομικοί των τριών νομικών σχολών, θέλουμε σε αυτό το συνέδριο, να συζητήσουμε και να προβληματίσουμε πάνω σε αυτές τις αρχές και τις αξίες αλλά πιο πολύ για το μέλλον αυτών των αξιών.

Όταν λέμε αρχές και αξίες εννοούμε πράγματα και αρχές που ισχύουν για όλους τους ανθρώπους χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις».

Το συνέδριο αυτό είναι πολλαπλού συμβολισμού και περιέχει τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα είναι αυτή του ιδιωτικού δικαίου και περιλαμβάνει την ιστορία, τη φιλοσοφία και την κοινωνιολογία του Δικαίου. Η δεύτερη ενότητα είναι αυτή του ποινικού δικαίου και η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει το δημόσιο και διεθνές δίκαιο.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου αναμένεται να ακουστούν πολλές και διαφορετικές απόψεις γύρω από τα θέματα του Νομικού πολιτισμού αλλά και θέματα επίκαιρα όπως είναι το υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Ο κ. Καλαβρός επισήμανε την σημασία του συνεδρίου και τόνισε τον διττό της χαρακτήρα. «Η σημασία του συνεδρίου είναι πολύ μεγάλη. Πρώτα από όλα είναι τιμητικό που το διοργανώνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Δεύτερον είναι σημαντικό γιατί η διοργάνωση συμπίπτει με τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου».

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τους φορείς που στηρίζουν το συνέδριο και επανέλαβε την πεποίθηση του ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

«Το συνέδριο αυτό», τόνισε ο κ. Καλαβρός. «το στηρίζουν όλοι οι φορείς της πόλης, τόσο η Νομαρχία, όσο και ο Δήμος και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Θέλω και δημόσια να απευθύνω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους αυτούς τους φορείς και ιδιαίτερα στον Δικηγορικό Σύλλογο της Κομοτηνής. Είναι πολύ σημαντικό που σε αυτή την προσπάθεια, μας συμπαραστέκεται και μας βοηθάει.

Αυτή η βοήθεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο έχει συμβολικό χαρακτήρα. Ήδη μπορώ να σας προαναγγείλω ότι τον Σεπτέμβριο το τμήμα Νομικής μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο θα διοργανώσει στην Κομοτηνή το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων.

Στο τριήμερο συνέδριο αναμένεται να παρευρεθούν σημαντικές προσωπικότητες και από τις τρεις νομικές σχολές όπως οι πρόεδροι των τμημάτων Νομικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης κ.κ. Ιωάννης Καρακώστας και Κωνσταντίνος Φινοκαλιώτης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρης Παξινός καθώς και πλήθος καθηγητών και νομικών.

Τάσος Συκάκης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.