Ξεκινησαν τα μαθηματα ενισχυτικης διδασκαλιας

Ξεκίνησαν και φέτος μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στα λύκεια της χώρας, για τους μαθητές που επιθυμούν να καλύψουν τις όποιες απορίες τους. Στα τμήματα που δημιουργούνται στο κάθε σχολείο, ανάλογα με τη ζήτηση των παιδιών διδάσκουν διαφορετικοί καθηγητές απ’ ότι στο τακτικό πρωινό πρόγραμμα, όπως επίσης ωρομίσθιοι και καθηγητές από άλλα λύκεια.

Στο 2ο και 3ο Ενιαίο Λύκειο Κομοτηνής, όπως και στα Λύκεια Σαπών, Ξυλαγανής και Ιάσμου, η ανταπόκριση είναι σημαντική, δεδομένου ότι τα τμήματα είναι ολιγομελή και η επικοινωνία με τον καθηγητή αμεσότερη.

Από τις 24 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Κομοτηνής μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές των τριών τάξεων. Ο Δ/ντης του Σχολείου, κ. Χατζόπουλος κρίνει ως ικανοποιητική την ανταπόκριση των παιδιών.

«Λειτουργούν 24 τμήματα με 53 μαθητές. Τα μαθήματα γίνονται από τις 2.30 – 5.00 καθημερινά από καθηγητές του Λυκείου μας, 4 ωρομίσθιους και 6 από άλλα Λύκεια». Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου έδειξαν μεγάλη ανταπόκριση, με αποτέλεσμα το κάθε μάθημα να λειτουργεί με δύο τμήματα. Η Γ΄ Λυκείου λειτουργεί με ένα τμήμα και αναμένεται να συσταθεί και δεύτερο.

«Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές δεν φοιτούν σε φροντιστήρια» υποστηρίζει ο κ. Χατζόπουλος, εκτιμώντας ότι κάποια από τα μαθήματα που δεν παρακολουθούν τα καλύπτουν με γνωστούς τους ή ίσως με κάποια ιδιαίτερα. Πέρισυ στο 3ο Ενιαίο Λύκειο λειτουργούσαν 13 τμήματα.

«Παρατηρείται σημαντική αύξηση, επομένως οι μαθητές και οι γονείς δείχνουν εμπιστοσύνη στο θεσμό».

Συνήθως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Χατζόπουλου, στα τμήματα συμμετέχουν οι αδύνατοι μαθητές, όπως και κάποιοι «καλοί».

Οι καθηγητές που διδάσκουν στα απογευματινά μαθήματα της ενισχυτικής διδασκαλίας δεν είναι οι ίδιοι μ’ αυτούς του ωρολογίου προγράμματος. Οι μαθητές έχουν άλλο καθηγητή το πρωί και άλλο το απόγευμα. Τα Αρχαία, τα Νέα, τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Χημεία είναι τα μαθήματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ στη Β΄ τάξη επιλέγουν επιπλέον την Τεχνολογία Επικοινωνιών και στην Γ΄ τάξη τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τα Λατινικά.

Ο κ. Χατζόπουλος σημειώνει ότι «στα μαθήματα μπορούν να έρθουν μαθητές και από άλλα λύκεια, ήδη προσήλθαν μαθητές από το 1ο και το 2ο Λύκειο».

Στο 3ο Ενιαίο Λύκειο απομένει να έρθει ένας αναπληρωτής με πρόγραμμα 10 ωρών, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα το σχολείο θα λειτουργεί με πλήρες, κανονικό πρόγραμμα.

Στα Λύκεια της Κομοτηνής έφτασαν σήμερα κάποια βιβλία που δεν ήρθαν στην αρχή της χρονιάς, όπως ενημερώνουν ο κ. Χατζόπουλος και η Δ/ντρια του 2ου Ενιαίου Λυκείου Κομοτηνής, κ. Ισπυρίδου. Τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στο 2ο Λύκειο, όπως επίσης στα Λύκεια Ξυλαγανής, Σαπών και Ιάσμου ξεκίνησαν από την 1η Οκτωβρίου.

Η κ. Ισπυρίδου μεταφέρει ότι λειτουργούν 5 τμήματα για την Α΄ Λυκείου, με Αρχαία, Νέα, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία και συνολικά 11 παιδιά. Εκτιμά ότι «το πρόγραμμα προχώρησε πολύ καλά στην περσινή χρονιά και φέτος προστέθηκε το μάθημα των Νέων Ελληνικών».

Το πρόγραμμα εκτείνεται σε 14 ώρες την εβδομάδα και διδάσκουν ένας ωρομίσθιος, ένας καθηγητής από άλλο σχολείο και καθηγητές του 2ου Λυκείου.

Η κ. Ισπυρίδου διευκρινίζει με τη σειρά της ότι είναι διαφορετικοί οι καθηγητές που διδάσκουν το απόγευμα από αυτούς του τακτικού πρωινού προγράμματος.

Ενισχυτική διδασκαλία στην περιφέρεια

Στο Λύκειο της Ξυλαγανής υπάρχει σχεδόν καθολική ανταπόκριση στα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, όπως μεταφέρει ο ο Δ/ντης, κ. Ποιμενίδης.

«Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου παρακολουθούν τμήματα Αρχαίων, Νέων, Φυσικής, Χημείας, Άλγεβρας και Γεωμετρίας. Σε κάθε τμήμα είναι από 4-10 παιδιά». Τα παιδιά ανταποκρίνονται και φέτος θετικά, έχοντας μια εναλλακτική λύση στην κάλυψη των όποιων κενών, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται σε φροντιστήρια της Κομοτηνής.

Στην Ξυλαγανή διδάσκουν δύο καθηγητές του Λυκείου, ένας του Γυμνασίου Ξυλαγανής και ένας αδιόριστος.

Τη Δευτέρα ξεκίνησαν και στις Σάπες μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας με τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Αρχαίων, Νέων, Λατινικών, Βιολογίας και Αρχών Οικονομίας. Ο Δ/ντης του Λυκείου, κ. Νικολαΐδης μεταφέρει ότι παρακολουθούν περίπου 55 παιδιά. Διδάσκουν δύο ωρομίσθιοι καθηγητές και δύο του σχολείου.

«Τα τμήματα αφορούν και στις τρεις τάξεις του Λυκείου και το πρόγραμμα προχωράει ομαλά» σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης, διευκρινίζοντας ότι όλοι οι καθηγητές του σχολείου τους είναι διορισμένοι.

Σημαντική είναι η ανταπόκριση και των μαθητών του Λυκείου Ιάσμου, ειδικά αυτών της Α΄ τάξης, ενώ ενδιαφέρον εκδήλωσαν και κάποιοι από τη Β΄ τάξη, όπως επισημαίνει η διευθύντρια, κ. Πελτέκη.

«Τα τμήματα παρακολουθούν 31 μαθητές των δύο πρώτων τάξεων και αφορούν στα Αρχαία και τη Φυσική. Διδάσκουν καθηγητές του σχολείου μας, οι οποίοι είναι μόνιμοι και αναμένεται να έρθει μια ωρομίσθια καθηγήτρια». Η κ. Πελτέκη δίνει έμφαση στο ότι οι μαθητές μένουν στο σχολείο, επομένως μειώνονται τα έξοδα της οικογένειας για φροντιστηριακά μαθήματα.

Στο Λύκειο Ιάσμου αναμένονται δύο αναπληρωτές μαθημάτων ειδικότητας για να καλυφθεί απόλυτα το πρόγραμμα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.