Ξεκινησαν χθες οι πολιτιστικες εκδηλωσεις στο δημο Αιγειρου

Συνέντευξη τύπου έδωσε χθες το πρωί ο δήμαρχος Αιγείρου προς τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για τις εκδηλώσεις που ξεκίνησαν χθες το βράδυ στο δήμο Αιγείρου και ολοκληρώνονται στις 28 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Λίτσος έκανε απολογισμό έργου στον πολιτιστικό τομέα από το 1998 που ιδρύθηκε ο δήμος με τον Καποδίστρια έως και σήμερα.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και σύμφωνα με τον κ. Λίτσο μετά από συνεννόηση με τους συλλόγους και τα αθλητικά σωματεία και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι πιστώσεις είναι μειωμένες κατά 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι η τελευταία χρονιά που ο δήμος καλύπτει τις πολιτιστικές δραστηριότητες της περιοχής, εφόσον με τον Καλλικράτη δημιουργείται ένα νέο τοπίο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος Αιγείρου έκανε ένα απολογισμό των πολιτιστικών δραστηριοτήτων από το 1998 έως και σήμερα τονίζοντας ότι «έχουμε κάθε δικαίωμα να πούμε ότι επιβάλλαμε τηρουμένων των αναλογιών στην ανάπτυξη της πολιτιστικής δραστηριότητας και αλλάξαμε το πολιτιστικό τοπίο σχετικά με την πριν το 1998 περίοδο». Ο κ. Λίτσος είπε πως πάρθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες με την ανασύσταση συλλόγων, με την ενίσχυση των ήδη δραστηριοποιούμενων σωματείων αλλά και νέων, όπως και με τα αθλητικά σωματεία που ενισχύθηκαν τα υπάρχοντα και δημιουργήθηκαν νέα. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο σύλλογο Kick Boxing που ήταν ουσιαστικά ο πρώτος δημοτικός σύλλογος και ο οποίος ήταν ο πρώτος που απέκτησε χώρο, «είναι από τα λίγα προπονητήρια αποκλειστικά και μόνο πολεμικών τεχνών στο νομό», όπως αναφέρθηκε και στις πρωτιές του συλλόγου.

 

Ο κ. Λίτσος αναφέρθηκε στις εκδόσεις όπως αυτής που έγινε υπό την εποπτεία του καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας που αφορά στην λαϊκή καταγραφή των ένδεκα οικισμών του δήμου, για το οποίο είπε ότι περιελάμβανε «ένα πρωτόλειο υλικό εξαιρετικής σημασίας που σήμερα βρίσκεται αποθηκευμένο στο σπουδαστήριο του τμήματος» με χιλιάδες καταγραφές παραδόσεων, ηθών και εθίμων, θρύλων που αφορούν τόσο στο χριστιανικό όσο και στο μουσουλμανικό στοιχείο του δήμου.

 

Ένα δεύτερο βιβλίο το οποίο θα κυκλοφορήσει σε δεύτερη εμπλουτισμένη έκδοση και αφορά στον οικισμό της Μέσης που δείχνει όλα όσα πέρασαν οι πρόσφυγες από την αναχώρησή τους από το Καρλίκιοι και την εγκατάστασή τους στην Μέση αλλά και τους αγώνες τους για την επιβίωση. Το βιβλίο είναι του κ. Παπουλιά.
«Η προσπάθεια αυτή δεν τελειώνει απλά αποτελεί παρακαταθήκη για τον νέο δήμο και πρέπει να την συνεχίσει», ανέφερε ο κ. Λίτσος που κάλεσε τους πολιτιστικούς συλλόγους να συνεχίσουν την δράση τους και την νέα δημοτική αρχή να στηρίξει την προσπάθεια, «έτσι ώστε ο πολιτισμός να μην είναι άσχετος με τον ίδιο το δημότη, να μην είναι ένας απλός καταναλωτής του πολιτιστικού προϊόντος ο πολίτης αλλά συμμέτοχος και παραγωγός και ο ίδιος».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ Νέα Καλλίστη
Παραδοσιακή βραδιά με την ορχήστρα «Οδρύσσες» Δράμας, τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου και των Ποντίων Θρυλορίου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Ν. Καλλίστης.

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ Πόρπη – Προφήτης Ηλίας
Παραδοσιακή μουσική και τραγούδια με την ορχήστρα των Αλβανόπουλου-Γιαρένη. Συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων «Ορφέας» Διδυμοτείχου, «Θρακών» Κομοτηνής, «Ο Εύξεινος Πόντος», το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Κοσμίου και το παιδικό χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πόρπης.
Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφικού υλικού και γενεαλογικών δέντρων των πρώτων κατοίκων που δημιούργησαν τον οικισμό.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ Φανάρι
Τελική φάση του 6ου Τουρνουά Τάβλι «Backgammon Club Fanari» από τον Σύλλογο Φίλων Τάβλι του Δήμου Αιγείρου. Οι αγώνες ξεκινούν από τις 19 Ιουλίου στο beach bar «Del Mar».

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΕΣΗ – Αγία Παρασκευή
Παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης με το συγκρότημα του Απόστολου Μποζατζίδη, με παραδοσιακά εδέσματα και άφθονο κρασί από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Μέσης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ Φανάρι
Ποδοσφαιρικοί αγώνες με ομάδες των παιδιών του δήμου. Τελικός κυπέλου στις 19:00 στο γήπεδο Μέσης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ Φανάρι
«Γιορτή της Σαρδέλας» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φαναρίου, με λαϊκό γλέντι, κρασί και σαρδέλα στα κάρβουνα.
Βράβευση των παιδιών της ομάδας του Kick Boxing του δήμου Αιγείρου που απέσπασαν βραβεία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αλεξανδρούπολης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Φανάρι
Παράσταση Καραγκιόζη από το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη.

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Παραλία Μέσης – Μεταμόρφωση Σωτήρος
Λαϊκό γλέντι από τον Σύλλογο Παραθεριστών «Οι γλάροι» με την ορχήστρα του Νίκου Μεραχτσάκη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Φανάρι
Θεατρική παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ,
«Η Δικαιοσύνη του Kohlhaas».

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Φανάρι
Θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Φανάρι
Αφιέρωμα στον ποντιακό ελληνισμό από τον Σύλλογο Ποντιακής Νεολαίας «Η Τραπεζούντα» με τον Γιάννη Νικολαΐδη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Φανάρι – Εισόδια της Θεοτόκου
Παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.

ΤΡΙΤΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Αίγειρος
Λαογραφική έκθεση στο χώρο του δημοτικού σχολείου από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Αιγείρου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Αίγειρος
Συνάντηση γυναικείων συλλόγων του νομού και παραδοσιακό γλέντι από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Αιγείρου.
Ποδηλατοδρομία και δραστηριότητες των παιδιών σε συνεργασία με τον Ιππικό Όμιλο Κομοτηνής, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αιγείρου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Αίγειρος
Παραδοσιακή μουσική βραδιά με χορευτικά συγκροτήματα της Θράκης και το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Αίγειρος
Επίδειξη Kick Boxing του Συλλόγου του δήμου Αιγείρου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Αίγειρος
Παραδοσιακό γλέντι από τα πολιτιστικά σωματεία που εδρεύουν στον οικισμό της Αιγείρου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Νέα Καλλίστη
Μουσικοχορευτική εκδήλωση με θρακιώτικο παραδοσιακό συγκρότημα. Κάλεσμα όλων των Συλλόγων του Δήμου και παρουσίαση παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων από την περιοχή της Θράκης, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Ν. Καλλίστης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.