Ξεκινα το «Τρενο του πολιτισμου» στον Εβρο

Με τιμώμενο «επιβάτη» τον κορυφαίο Θρακιώτη παραδοσιακό τραγουδιστή Χρόνη Αηδονίδη, ξεκινά το δεύτερο καλοκαιρινό ταξίδι του στο χώρο της τέχνης το «Τρένο του Πολιτισμού» με «μηχανοδηγό» τη Νομαρχία Έβρου.

Το Τρένο του Πολιτισμού θα ταξιδεύει από πόλη σε πόλη μεταφέροντας πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες σε κάθε σταθμό, δημιουργώντας με τις πλούσιες και ποιοτικές εκδηλώσεις του πολιτιστικό γεγονός για κάθε περιοχή.

«Σας καλούμε στο δεύτερο ταξίδι του τρένου του πολιτισμού. Ένα ταξίδι που έχει για προορισμό τον κόσμο της δημιουργίας, της παράδοσης, της μουσικής, του θεάτρου, της ζωγραφικής της φωτογραφίας, της τέχνης.

Για εμάς το τρένο δεν είναι απλά τρία πολύχρωμα βαγόνια που φιλοξενούν εκδηλώσεις. Είναι ένα όχημα πολιτισμού που μπορεί να ταξιδέψει σε όλο το νομό, να φτάσει σε κάθε γωνιά του τόπου μας και να μεταφέρει σʼ αυτούς το ιδιαίτερο φορτίο του»
είπε ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης παρουσιάζοντας τις εκδηλώσεις που θα μεταφέρει το «Τρένο του Πολιτισμού» και στους 13 δήμους του νομού.

Έτος Χρόνη Αηδονίδη

Πρώτος σταθμός είναι το Διδυμότειχο την Κυριακή 14 Ιουνίου και στον οποίο θα γίνει η υποδοχή του τρένου και η έναρξη των φετινών εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στον Χρόνη Αηδονίδη, και περιλαμβάνουν ημερίδα για τη συμβολή του καταξιωμένου καλλιτέχνη και την πολύχρονη προσφορά του στην έρευνα, τη διάσωση και διάδοση του θρακιώτικου τραγουδιού, έκθεση φωτογραφίας για τη ζωή και το έργο του, ντοκιμαντέρ για τη ζωή του που θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΤ3 και συναυλία στην πλατεία της ακριτικής πόλης.

«Ξεκινάμε το ταξίδι του τρένου από το Διδυμότειχο που είναι ο τόπος καταγωγής του Χρόνη Αηδονίδη. Θα τον απολαύσουμε στην μεγάλη συναυλία του στην πλατεία Διδυμοτείχου την Κυριακή 14 Ιουνίου και στις δύο συναυλίες που θα γίνουν στους Δήμους Ορεστιάδας και Μεταξάδων. Το 2009 τιμούμε τον Χρόνη Αηδονίδη και γιορτάζουμε τα 80 χρόνια του. Για εμάς τους Θρακιώτες δεν είναι μόνο εξαιρετικός ερμηνευτής αλλά και ο άνθρωπος που ταξίδεψε την παράδοσή μας σε όλη την Ελλάδα και πέρα από αυτήν, την έκανε ζωντανό στοιχείο της σύγχρονης ζωής και με τη μελωδική φωνή και ερμηνεία του ανέδειξε τον πλούτο και το λυρισμό της», τόνισε ο κ. Ζαμπουνίδης.

Από την πλευρά του ο Χρόνης Αηδονίδης ευχαρίστησε τη Νομαρχία Έβρου και τον Νομάρχη κ. Νικόλαο Ζαμπουνίδη για την πρωτοβουλία οργάνωσης των εκδηλώσεων προς τιμήν του. «Είναι μεγάλη η χαρά που αισθάνομαι, η τιμή και η συγκίνηση για τις εκδηλώσεις αυτές. Με τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ για τη ζωή μου, που θα γίνει από τη Νομαρχία σε συνεργασία με την ΕΡΤ3, πραγματοποιείται ένα όνειρό μου. Σʼ αυτό θα καταθέσω όλη την 60χρονη πορεία μου στο θρακιώτικο τραγούδι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αηδονίδης.

Πλούσια πολιτιστικά δρώμενα

Τρία βαγόνια, μιας παλιάς εμπορικής αμαξοστοιχίας του Ο.Σ.Ε. που αγοράσθηκαν από τη Νομαρχία Έβρου μεταμορφώθηκαν σε έναν πολύχρωμο και πολυδιάστατο χώρο πολιτιστικών δράσεων, μέσα από τις οποίες μπορεί κανείς να «ταξιδέψει» στην τέχνη, την παράδοση, την ιστορία και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία του ακριτικού νομού.

Το «Τρένο του Πολιτισμού» θα μεταφέρει σε όλους τους Δήμους του Έβρου, πλούσια πολιτιστικά δρώμενα και θα φιλοξενεί στα βαγόνια του ποικίλες εκθέσεις και εκδηλώσεις: Θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες, παραδοσιακούς χορούς, συναυλίες, παραστάσεις κουκλοθέατρου και θεάτρου σκιών, εργαστήρια κατασκευής κούκλας και φιγούρας καραγκιόζη, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και βιβλίου καθώς και παρουσιάσεις συγγραφέων.

Φέτος το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 150 εκδηλώσεις σε όλο τον Έβρο, από τις οποίες άλλες θα γίνουν μέσα στα βαγόνια, άλλες στους σιδηροδρομικούς σταθμούς των πόλεων όπου θα σταθμεύει το τρένο και άλλες μέσα στις πόλεις και στα χωριά.

«Πιστεύουμε ότι η επένδυση στον πολιτισμό αφορά την ποιότητα ζωής μας, την καλλιέργεια των παιδιών και των ανθρώπων του τόπου, τον τουρισμό και την ανάπτυξη της περιοχής μας. Γιʼ αυτούς τους λόγους επενδύουμε στον τομέα του πολιτισμού και διαθέτουμε ποσό περίπου 250.000 ευρώ. Θέλω να ευχαριστήσω το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση που στηρίζει την προσπάθειά μας αυτή και χρηματοδοτεί τις εκδηλώσεις με το ποσό των 30.000 ευρώ», είπε ο Νομάρχης Έβρου και πρόσθεσε:

«Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε το τρένο του πολιτισμού σε θεσμό. Κάθε χρόνο σε επαφή με τους Δήμους, τους ανθρώπους της τέχνης, τους συλλόγους, τους θεσμούς θα πραγματοποιούμε εκδηλώσεις.

•Θέλουμε η Νομαρχία Έβρου να έχει μια συνεχή παρουσία σε θέματα πολιτισμού.

•Να προβάλουμε συστηματικά και να αναδεικνύουμε την κουλτούρα και την ιστορία του τόπου μας

•Να δώσουμε χώρο στους νέους ανθρώπους και στις σύγχρονες μορφές τέχνης

•Να συμπεριλάβουμε σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα και έργα από όλη τη χώρα

•Να προωθήσουμε τη συνεργασία και την ανταλλαγή με τις γειτονικές χώρες αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.