Ξεκινα με τη νεα χρονια η λειτουργια των ημιυπογειων καδων του Δημου Κομοτηνης

Μόνο ο κάδος στη ΜΜ Βασιλείου απομένει να αντικατασταθεί ενώ θα γίνει και η απαραίτητη προσαρμογή στο απορριμματοφόρο του Δήμου

Με την έλευση της νέας χρονιάς θα ξεκινήσει η λειτουργία των ημιυπόγειων κάδων του Δήμου Κομοτηνής, μιας και τότε θα έχει ολοκληρωθεί τόσο η τοποθέτησή τους όσο και η μετατροπή οχημάτων του Δήμου ώστε να μπορούν να κάνουν την αποκομιδή τους.

Αυτό τόνισε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Ισμαήλ Λεβέντ, που σημείωσε πως έχουν μπει μέχρι σήμερα όλοι οι κάδοι, πλην αυτού που θα αντικαταστήσει τον ημιυπόγειο κάδο στον πεζόδρομο ΜΜ Βασιλείου, η τοποθέτηση του οποίου μετατέθηκε για μετά τις γιορτές.

Έτσι με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των πρώτων κάδων, θα μπορέσει ο Δήμος να ξεκινήσει τη λειτουργία τους, η επιτυχία της οποίας θα καθορίσει και αν αυτή η μέθοδος αποκομιδής θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Με το σύστημα αυτό της ημιυπόγειας σώρευσης των απορριμμάτων αναμένεται ο Δήμος να έχει εξοικονόμηση χώρου, αφού για την κάλυψη τόσο μεγάλου όγκου απορριμμάτων θα απαιτούταν πολλαπλάσιος αριθμός των συνήθων τροχήλατων κάδων μηχανικής αποκομιδής.

Σημαντική όμως είναι και η βελτίωση της αισθητικής εικόνας που παρουσιάζουν οι παραγεμισμένοι τροχήλατοι κάδοι απορριμμάτων μηχανικής αποκομιδής, με τα σκορπισμένα απορρίμματα γύρω τους, αφού οι κάδοι ημιυπόγειας σώρευσης θα είναι ερμητικά κλειστοί, χωρίς δυσοσμίες, με συγκεντρωμένα τα απορρίμματα στο εσωτερικό τους και κάτω από το έδαφος.

Κάθε κάδος στο εσωτερικό του θα είναι εφοδιασμένος με έναν ειδικής κατασκευής σάκο ο οποίος θα διαθέτει στο κάτω μέρος ειδικό πρόσθετο κάδο συλλογής υγρών από ενισχυμένο πολυαιθυλένιο, χωρητικότητας τουλάχιστον 120 λίτρων.

Εντός των σάκων θα τοποθετούνται σακούλες πλαστικές μιας χρήσης, με μεγάλη αντοχή και ακρίβεια κατάλληλων διαστάσεων, μέσα στις οποίες θα σωρεύονται τα απορρίμματα. Θα εξασφαλίζουν τη διατήρηση της καθαριότητας του μόνιμου σάκου και θα είναι κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμο πρωτογενές πολυαιθυλένιο με βάρος περίπου 0,9Κgr/τεμ και ύψος περίπου 3,00 μέτρα.

O σάκος θα αδειάζει ανασύροντας τον από τον κάδο και θα διαθέτει ασφαλή μηχανισμό με σχοινί, το οποίο τραβώντας, θα ανοίγει το κάτω μέρος και θα εκκενώνονται τα απορρίμματα.

Για αυτό και τα απορριμματοφόρα θα διαθέτουν ειδικό μηχανισμό που θα ανασύρει ολόκληρο τον σάκο, και θα ανοίγει για να πέσει η σακούλα με τα απορρίμματα.

Η επιλογή της τοποθέτησης επιπλέον σακούλας έγινε γιατί σε άλλες περιοχές που εφαρμόστηκε το μέτρο απλά με το μόνιμο σάκο, παρατηρήθηκαν προβλήματα και φθορές, που θα αποφευχθούν με την τοποθέτηση της σακούλας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.