Ξεκινα η δημιουργια της πολιτιστικης διαδρομης παραλληλα με το τειχος του Βυζαντινου Καστρου

Διάδρομο πρόσβασης στην νότια και την ανατολική πλευρά του θα δημιουργήσει ο Δήμος Κομοτηνής

Στη δημιουργία της Πολιτιστικής Διαδρομής Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής θα προχωρήσει ο Δήμος Κομοτηνής, μετά από την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής της υποβολής αιτήματος τροποποίησης της πράξης με τίτλο «Ολοκλήρωση ανάδειξης βυζαντινού τείχους-ενοποίηση μνημείων» ώστε να επεκταθεί αυτή και στο «Έργο προσπελασιμότητας και βιώσιμης κινητικότητας σε οδούς πέριξ του βυζαντινού τείχους Κομοτηνής», το οποίο εκτελείται αυτή την περίοδο.

Ο Δήμος Κομοτηνής μετά από την οριστικοποίηση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις των χώρων, θα προχωρήσει στην επικαιροποίηση της μελέτης του υποέργου με τίτλο «Δημιουργία Πολιτιστικής Διαδρομής Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής» Προϋπολογισμού 435.000, ευρώ, με το οποίο θα γίνει η διαμόρφωση της περιοχής γύρω από το Βυζαντινό Τείχος  Κομοτηνής, η οποία  αποτελεί τη συνέχεια της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Το έργο αφορά στη διάνοιξη του Νοτίου και Ανατολικού τμήματος έξω από το Βυζαντινό Τείχος και συγκεκριμένα πίσω  από την Λέσχη Κομοτηναίων, πίσω από τα κτίσματα επί του πεζόδρομου Βενιζέλου  και παράλληλα της οδού Σωκράτους.

Πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων δημιουργείται πολιτιστική διαδρομή  φάρδους έξι  μέτρων, εκ των  οποίων τα δύο μέτρα  θα χρησιμοποιηθούν ως ζώνη πρασίνου, με φύτευση δένδρων, θάμνων και διαφόρων αρωματικών φυτών. Το υπόλοιπο τμήμα, απέναντι από το Βυζαντινό Τείχος, θα διαμορφωθεί για περίπατο και καθιστικά και θα φωτιστεί αναλόγως. Σημειώνεται ότι ο χώρος μπροστά στο Τείχος θα είναι ελεύθερος από κάθε εμπόδιο (φυτά, παγκάκια, στύλοι φωτισμού κλπ).

Για την επίστρωση της επιφάνειας της διαδρομής, θα χρησιμοποιηθούν φυσικός γρανιτικός κυβόλιθος, βιομηχανικός κυβόλιθος σε απόχρωση γκρι, πλάκες οδηγοί τυφλών, αλλά και λωρίδες από ξύλο ιρόκο, ιδιαιτέρα ανθεκτικό, σε σκούρο καφέ χρώμα, που θα δέσει αρμονικά με το Βυζαντινό Τείχος που τμηματικά έχει πλίνθους και πέτρες σε αποχρώσεις καφέ, και θα δώσει μια ζεστή πινελιά στο παρουσιαστικό της πολιτιστικής διαδρομής.

Η διαδρομή θα συνεχιστεί παράλληλα με τον πεζόδρομο Βενιζέλου και θα στρίψει βγαίνοντας στο 1ο Δημοτικό σχολείο, το οποίο φιλοξενείται σε ένα πέτρινο διώροφο κτίριο.  Η ανάπλαση της διαδρομής  θα γίνει με τον ίδιο τρόπο όπως και πίσω από τη Λέσχη Κομοτηνάιων, με τη διαφορά ότι θα έχει πλάτος 4 μέτρα. Τα δένδρα θα φυτευτούν τμηματικά δίπλα στους  πάγκους καθιστικών.

Στο σημείο ενδιάμεσα από την οδό Σωκράτους και το Τείχος θα απελευθερωθεί χώρος με εμβαδόν 320 τετραγωνικά μέτρα, όπου θα γίνει μικρή πλατεία, η οποία θα περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, καθιστικά και ελεύθερους χώρους.

Οι χώροι πρασίνου θα φυτευτούν με δένδρα, θάμνους, γκαζόν και αρωματικά φυτά.
Τα παρτέρια θα εγκλωβιστούν με διακοσμητικό τοιχάκι, κατασκευασμένο από βιομηχανικούς κυβόλιθους σε γκρι χρώμα.  

Όσον αφορά τον φωτισμό θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, κομψού και ιδιαίτερου σχεδιασμού, σε τετράμετρο ιστό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.