Ξεκινα η αναπλαση του Βυζαντινου τειχους

Το πρώτο έργο ανάδειξης του Ιστορικού Κέντρου Κομοτηνής προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ δημοπρατεί ο Δήμος Κομοτηνής

Αφορά ανάπλαση της περιοχής εξωτερικά και περιμετρικά του Βυζαντινού Τείχους και εσωτερικά επί της οδού Σοφούλη με τη δημιουργία και πολιτιστικής διαδρομής

 
Εντός του 2018, αν όλα πάνε καλά με τις διαγωνιστικές διαδικασίες, ελπίζει ο Δήμος Κομοτηνής ότι θα ξεκινήσει το πρώτο έργο για την ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου Κομοτηνής, που αφορά την ανάπλαση της περιοχής εξωτερικά και περιμετρικά του Βυζαντινού Τείχους και εσωτερικά επί της οδού Σοφούλη, που περιλαμβάνει την διάνοιξη και διαμόρφωση πολιτιστικής διαδρομής και χώρου αναψυχής γύρω από το Τείχος.
 
Το «Έργο προσπελασιμότητας και βιώσιμης κινητικότητας σε οδούς πέριξ και εντός του Βυζαντινού Τείχους Κομοτηνής» προκηρύχθηκε από το Δήμο Κομοτηνής, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης δικαιολογητικών τις 3 Ιανουαρίου 2018, με τον προϋπολογισμό του να ανέρχεται στα 1.220.000 ευρώ.
 
Με το έργο θα γίνει η διαμόρφωση της περιοχής γύρω από το Βυζαντινό Τείχος Κομοτηνής, η οποία αποτελεί τη συνέχεια της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης.
 
Στα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει έργα με σκοπό την ανάδειξη της παλιάς πόλης. Δύο δρόμοι, Ερμού και Βενιζελου, πεζοδρομήθηκαν με αποτέλεσμα να αλλάξει το ύφος του κέντρου, το οποίο και απέκτησε σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Επίσης έγινε η ανάπλαση της πλατείας Αρχιεπισκόπου Χρύσανθού, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013, αναβαθμίζοντας σημαντικά το κέντρο της πόλης.
 
Το επίμαχο έργο αφορά την ανάπλαση της περιοχής εξωτερικά και περιμετρικά του Βυζαντινού Τείχους και εσωτερικά επί της οδού Σοφούλη και θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση θα γίνει ανάπλαση των οδών Νικηφόρου Γρήγορά, Σωκράτους και Σοφούλη. Σε δεύτερη φάση θα γίνει διάνοιξη και διαμόρφωση πολιτιστικής διαδρομής και χώρου αναψυχής γύρω από το Τείχος. Ο σχεδιασμός του έργου βασίζεται στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πόλεως του 1933, και ο σκοπός του είναι η εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης της Κομοτηνής.
  

Ήπιας κυκλοφορίας οι δρόμοι στην πρώτη φάση

 
Κατά την πρώτη φάση του έργου οι δρόμοι Σοφούλη, Ν. Γρηγορά και Σωκράτους θα μετατραπούν σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Ο σχεδιασμός των δρόμων έχει σκοπό την αύξηση κατά το μέγιστο του πλάτους των πεζοδρομίων με απώτερο σκοπό τη δημιουργία άνετης ζώνης περιπάτου.
 
Τα πεζοδρόμια και οι λωρίδες κυκλοφορίας θα βρίσκονται σε ενιαίο επίπεδο και θα επιστρωθούν με ψυχρά υλικά, σύμφωνα με τους κανόνες βιοκλιματικού σχεδιασμού.
  
Επίσης για την οπτική ανάδειξη των χρήσεων θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικά υλικά. Συγκεκριμένα, με γρανιτικούς κυβόλιθους θα επιστρωθούν οι επιφάνειες κυκλοφορίας οχημάτων και οι χώροι στάθμευσης, ενώ βιομηχανικοί κυβόλιθοι θα χρησιμοποιηθούν για την επίστρωση των πεζοδρομιών, μιας και είναι πιο κατάλληλοι για περπάτημα.
 
Ενδιάμεσα των γρανιτικών και βιομηχανικών κυβόλιθων θα τοποθετηθούν φιλέτα λευκού μαρμάρου φάρδους 10 εκατοστών, διαχωρίζοντας την χρήση (οχήματα, πεζοί). Επίσης θα τοποθετηθούν σταθερά μεταλλικά εμπόδια με λευκή φωσφοριζούχα ταινία για να αποτραπεί το παράνομο παρκάρισμα. Σε κάθε πεζοδρόμιο θα υπάρχουν οδηγοί τυφλών.
 
Στη Ν. Γρήγορά έμπροσθεν του Βυζαντινού Τείχους και ενδιάμεσα από τους χώρους πρασίνου και το πεζοδρόμιο θα κατασκευασθεί διαχωριστικό πέτρινο τοιχάκι ύψους 20 εκατοστών, το οποίο τμηματικά θα μετατρέπεται σε πάγκους, επενδυμένους με φυσική πέτρα, με μικρές εσοχές ύψους 35 εκατοστών, δημιουργώντας χώρους καθιστικών.
 
Σε ό,τι αφορά την οδό Σωκράτους, η ανάπλαση αυτού του τμήματος του έργου θα αρχίσει λίγο πριν από τον πεζόδρομο Βενιζέλου, στη συνέχεια θα περάσει δίπλα από την πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, το Εσκί Τζαμί, την οδό Γραβιάς και θα ενωθεί με την οδό Ξενοφώντος, η οποία πριν μερικά χρόνια και με την χρηματοδότηση από το Κ.Π. URBAN II έγινε κυβολιθοστρωμένος δρόμος ήπιας κυκλοφορίας.
 
 

Οδός Σωκράτους και πεζόδρομος Βενιζέλου

 
Ο πεζόδρομος της Βενιζέλου χωρίζεται από την οδό Σωκράτους, διακόπτοντας την κίνηση των πεζών. Με την υλοποίηση του ς έργου θα ανεβεί το επίπεδο του δρόμου έτσι ώστε ο δρόμος και ο πεζόδρομος να βρίσκονται σε μια ενιαία στάθμη.
 
Με τον ίδιο τρόπο θα διαμορφωθεί όλη η οδός Σωκράτους, η οποία θα ενώνεται ομαλά με τους κάθετους κυβολιθοστρωμένους δρόμους, και θα διαθέτει ενιαία στάθμη σε όλο της το μήκος.
 
Στη συνέχεια ο χώρος μεταξύ της πλατείας Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, του Εσκί Τζαμί και των κτισμάτων επί της οδού Γραβιάς θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να γίνουν μεγαλύτερα πεζοδρόμια, θα επιστρωθεί με γρανιτικούς κυβόλιθους και θα ενωθεί με την οδό Ξενοφώντος με ομοιόμορφο τρόπο, συμπληρώνοντας κυκλικά την ανάπλαση της περιοχής.
 
 

Οδός Σοφούλη (Εντός τειχών)

 
Η εν λόγω οδός διανοίχτηκε τη δεκαετία του 50, αφού πλέον είχαν σταδιακά κατεδαφιστεί, τμήματα της νότιας πλευράς του Τείχους. Σήμερα αποτελεί καίρια οδική αρτηρία της πόλης διότι είναι μία από τις βασικές διόδους διαφυγής της κίνησης του κέντρου για χιλιάδες μόνιμους κατοίκους.
 
Με γνώμονα τη διατήρηση της οδού ως πέρασμα και την αισθητική βελτίωση της συγκεχυμένης εικόνας που φέρει ως ένας επιπλέον ασφαλτοστρωμένος δρόμος, αποφασίστηκε να μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Θα απομακρυνθεί το ασφαλτικό οδόστρωμα. Μετά την τοποθέτηση του κατάλληλου υποστρώματος (εκσκαφή 40 εκ), θα αντικατασταθεί με τετράγωνους γρανιτένιους κυβόλιθους.
 
Επίσης σε ενιαία στάθμη θα δημιουργηθούν τα νέα διαπλατυσμένα πεζοδρόμια εκατέρωθεν της οδού, με τον ίδιο κυβόλιθο. Επί το πεζοδρομίων θα δημιουργηθούν νέες γραμμικές ζώνες πρασίνου (φύτευση αγριάδας και τριφυλλιού) με επιπλέον δέντρο-φύτευση χαμηλού ριζώματος.
 
Το νοητό χώρισμα δρόμου-πεζοδρομίων θα αποτελέσουν τα μεταλλικά προστατευτικά κολονόκια χαμηλού ύψους. Ένα επιπλέον νοητό όριο θα αποτελέσει η γραμμική τοποθέτηση οχρο-κίτρινου κυβόλιθου για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης επί της οδού και των απαραίτητων διαβάσεων.
 
Επιπλέον, να σημειωθεί ότι κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦ.Α Ροδόπης, αποφασίστηκε η τοποθέτηση κυβόλιθων σκουρότερης απόχρωσης στην περιοχή των κατεστραμμένων τμημάτων του μνημείου επί της νότιας πλευράς προκειμένου να καταστεί ευανάγνωστη η δομική συνέχεια της λιθοδομής του Τείχους.
 
Η συγκεκριμένη επέμβαση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κυβοστρωμένου μεγάλου πλατώματος στην περιοχή εντός του Κάστρου προκειμένου να γίνει κατανοητή η είσοδος και έξοδος από αυτό.
  

Στη δεύτερη φάση η Πολιτιστική Διαδρομή

 
Η δεύτερη φάση του έργου αφορά στη διάνοιξη του νοτίου και ανατολικού τμήματος έξω από το Βυζαντινό Τείχος και συγκεκριμένα πίσω από την Λέσχη Κομοτηναίων, πίσω από τα κτίσματα επί του πεζόδρομου Βενιζέλου και παράλληλα της οδού Σωκράτους. Θα γίνει απαλλοτρίωση τμημάτων ιδιόκτητων αυλών που βρίσκονται στη ζώνη ανάπλασης γύρω από το Τείχος.
 
Πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων δημιουργείται πολιτιστική διαδρομή φάρδους έξι μέτρων, εκ των οποίων τα δύο μέτρα θα χρησιμοποιηθούν ως ζώνη πρασίνου, με φύτευση δένδρων, θάμνων και διαφόρων αρωματικών φυτών. Το υπόλοιπο τμήμα, απέναντι από το Βυζαντινό Τείχος, θα διαμορφωθεί για περίπατο και καθιστικά και θα φωτιστεί αναλόγως. Σημειώνεται ότι ο χώρος μπροστά στο Τείχος θα είναι ελεύθερος από κάθε εμπόδιο (φυτά, παγκάκια, στύλοι φωτισμού κλπ).
 
Σε ό,τι αφορά την επίστρωση της επιφάνειας της διαδρομής, θα χρησιμοποιηθούν τα υλικά όπως φυσικός γρανιτικός κυβόλιθος, βιομηχανικός κυβόλιθος, πλάκες οδηγοί τυφλών, λωρίδες από ξύλο ιρόκο σε σκούρο καφέ χρώμα.
 
Το ξύλο θα δέσει αρμονικά με το Βυζαντινό Τείχος που τμηματικά έχει πλίνθους και πέτρες σε αποχρώσεις καφέ, και θα δώσει μια ζεστή πινελιό στο παρουσιαστικό της πολιτιστικής διαδρομής.
 
Η διαδρομή θα συνεχιστεί παράλληλα με τον πεζόδρομο Βενιζέλου και θα στρίψει βγαίνοντας στο 1° Δημοτικό σχολείο, το οποίο φιλοξενείται σε ένα πέτρινο διώροφο κτίριο. Η ανάπλαση της διαδρομής θα γίνει με τον ίδιο τρόπο όπως και πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων, με τη διάφορά ότι θα έχει πλάτος 4 μέτρα. Τα δένδρα θα φυτευτούν τμηματικά δίπλα στους πάγκους καθιστικών.
 
Στο σημείο ενδιάμεσα από την οδό Σωκράτους και το Τείχος θα απελευθερωθεί χώρος διαστάσεων 19,40 Χ 16,00 μέτρα περίπου με εμβαδόν 320 μ2. Εκεί θα γίνει μικρή πλατεία, η οποία θα περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, καθιστικά και ελεύθερους χώρους. Οι χώροι πρασίνου θα φυτευτούν με δένδρα, θάμνους, γκαζόν και αρωματικά φυτά. Τα παρτέρια θα εγκλωβιστούν με διακοσμητικό τοιχάκι, κατασκευασμένο από βιομηχανικούς κυβόλιθους σε γκρι χρώμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.