Ξεκινα δυνατα το 2017 ο ΜΟΚ

Τη βασιλόπιτά του έκοψε ο Όμιλος παρουσία μελών και φίλων του

Ακόμα μία δυναμική χρονιά θέλει να είναι το 2017 ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής, ο οποίος έκοψε τη βασιλόπιτά του μαζί με τα μέλη και τους φίλους του το βράδυ της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του λαογραφικού μουσείου Κομοτηνής.
 
Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, που τόνισε πως το έργο του Ομίλου ήταν πάντοτε συνδεδεμένο με την τοπική εκκλησία και τη μητρόπολή της.
 
Μετουσίωση της σχέσης αυτής ήταν το γεγονός ότι το προεδρείο ζήτησε από τον ίδιο να προτείνει ένα θεολόγο για να μιλήσει για τη συγκεκριμένη βραδιά, με τον Μητροπολίτη να προτείνει τον Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Ιατρίδη, ο οποίος στη συνέχεια πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Ιερά παράδοση και παραδόσεις». 

Δυναμικό ξεκίνημα στο 2017 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΜΟΚ κ. Στέφανος Κούκλαρης, μετά από ένα ιδιαίτερα δραστήριο 2016, που περιλάμβανε μια σειρά δράσεων, όπως τις καθιερωμένες ομιλίες και εκδρομές τους, καθώς και την καθιερωμένη μουσικοχορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του ομίλου, το 2017 ξεκίνησε και αυτό με φόρα, με τον ετήσιο χορό του συλλόγου που αγκάλιασε ο κόσμος της Κομοτηνής, ενώ θα συνεχίσουν τις ομιλίες, τις εκδρομές και διάφορες άλλες δράσεις, διοργανώνοντας παράλληλα ξανά την επιτυχημένη τους μουσικοχορευτική εκδήλωση.
 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής, το οποίο πριν από λίγο διάστημα παραχωρήθηκε για τρία χρόνια στο Δήμο Κομοτηνής, με τον κ. Κούκλαρη να ευχαριστεί την πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου που τους στήριξε σε αυτή τη συνεργασία. Το μουσείο πλέον λειτουργεί από Τρίτη έως Σάββατο από τις 9.00 μέχρι τις 13.30, με πολλούς επισκέπτες τόσο από τοπικά σχολεία, όσο και από άλλες περιοχές, με επισκέπτες, κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, από άλλες χώρες, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία. Ο κ. Κούκλαρης εξέφρασε την ελπίδα πως σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής θα αναδειχτεί το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο τόνισε πως αποτελεί ένα στολίδι για την περιοχή, που έχει μέσα αντικείμενα και φορεσιές με μεγάλη πολιτισμική αξία.
 
Πριν από μερικές ημέρες κόπηκε και η πίτα των χορευτικών τμημάτων του ΜΟΚ, που αριθμούν περίπου 70 παιδιά και 80 ενήλικες, καθώς και το τμήμα παραστάσεων που εκπροσωπεί επάξια τον Όμιλο εντός και εκτός Κομοτηνής. 

Βελτίωση της ζωής μας μέσα από την παράδοση 

Ακολούθησε ομιλία από τον Αρχιμανδρίτη της Ιερής Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής Βαρθολομαίο Ιατρίδη, με θέμα «Ιερά Παράδοση και Παραδόσεις». Ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος επέλεξε το συγκεκριμένο θέμα, θέλοντας να αναδείξει τον δεύτερο πυλώνα της πίστης, την ιερά παράδοση, με τον πρώτο να είναι η Αγία Γραφή, δια των οποίων ο άνθρωπος μπορεί να κερδίσει την πολυπόθητη σωτηρία.
 
Όμως στο διάβα των αιώνων, μέσα στη λαϊκή ιστορία, διατυπώθηκαν διάφορα ήθη, έθιμα και παραδόσεις δια της τηρήσεως των οποίων προάγεται ο ανθρώπινος πολιτισμός.  «Ο συγκερασμός αυτών των δύο, δια της τιμητικής παρουσίας της Ιεράς παραδόσεως, μπορούν να μας δώσουν το στίγμα δια του οποίου ο άνθρωπος θα κερδίσει το αληθινό νόημα της ζωής του» επισήμανε.
 

Εξήρε δε το έργο συλλόγων στη διατήρηση της παράδοσης αυτής, και δη του Μορφωτικού Ομίλου, «ενός από τους πρώτους συσταθέντες συλλόγους στη Θράκη και τη Ροδόπη, που δια των μελών του, τα οποία ήταν κατεξοχήν επιστημονικά καταρτισμένα, και δια της δραστηριότητάς τους προάχθηκαν η επιστημονική έρευνα, ο πολιτισμός και τα γράμματα, καθώς και όλες οι δραστηριότητες μέσα από τις οποίες τα νέα παιδιά λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να γίνουν ακόμα χρησιμότερα μέλη στην κοινωνία μας».
 
Μέσα από την παράδοση άλλωστε, σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο, ο άνθρωπος μπορεί να παίρνει χρήσιμα μαθήματα ώστε να διορθώνει τυχόν λάθη και έτσι να προάγει τη ζωή του προς το καλύτερο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.