Ξεκαθαρο το φορολογικο καθεστως για τους συνδυασμους της τοπικης αυτοδιοικησης

Ο Θεόδωρος Σαββάκης ανέλυσε τα στάδια που απαιτούνται για να είναι φορολογικά νόμιμοι οι εκλογικοί συνδυασμοί

Διανύουμε προεκλογική περίοδο κα μία πτυχή που αξίζει προσοχής από τους εμπλεκόμενους είναι αυτή της φορολογικής προετοιμασίας των συνδυασμών. Για τον λόγο αυτό μίλησε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» ο κ. Θεόδωρος Σαββάκης, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών, ενημερώνοντας το κοινό για το τι ορίζουν οι εγκύκλιοι του αρμόδιου Υπουργείου για τα φορολογικά. Ένα θέμα που αφορά άμεσα τους υποψηφίους, προκειμένου να προβούν στις διαδικασίες που χρειάζονται οι επικεφαλής των παρατάξεων τόσο σε δημοτικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο,  πριν αλλά και μετά την εκλογική διαδικασία.
 
Πριν λίγες ημέρες μάλιστα,  το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε στους δήμους και τις Περιφέρειες δύο εγκυκλίους , στις οποίες επισημαίνει ότι με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 3870/2010 «Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές» (Α ́ 138), για τους συνδυασμούς που μετέχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, προβλέπεται η χορήγηση ειδικού αυτοτελούς Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), στο όνομα του συνδυασμού, ο οποίος ισχύει για όλη τη διάρκεια της περιφερειακής και δημοτικής περιόδου. 

«Απαιτείται προσοχή και τήρηση όλων των διαδικασιών για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων» 

Ο κ. Σαββάκης τόνισε πως η διαδικασία που καλείται να ακολουθήσει κάθε υποψήφιος είναι απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι προσοχή, έτσι ώστε να ακολουθούνται κατά γράμμα όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες.  «Το πρώτο πράγμα που οφείλει να κάνει κάποιος που θέλει να ηγηθεί ενός συνδυασμού, είναι να φτιάξει ΑΦΜ του συνδυασμού» επισήμανε ο κ. Σαββάκης, εξηγώντας πως η διαδικασία που ακολουθείται δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. «Πρώτη κίνηση που οφείλει να προβεί ο επικεφαλής της παράταξης είναι η παράδοση των απαραίτητων σχετικών εγγράφων στη ΔΟΥ  μαζί με το ονοματεπώνυμο του επικεφαλής του δημοτικού η περιφερειακού συνδυασμού και το όνομα της παράταξης» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Το δεύτερο στάδιο που απαιτείται για να είναι φορολογικά νόμιμος ο συνδυασμός είναι η θεώρηση βιβλίων, που γίνεται με σφραγίδα. Σε αυτή τη φάση δηλαδή σφραγίζεται το βιβλίο εσόδων και εξόδων όπως και τυχόν λαχνοί και εισιτήρια αλλά και κάθε άλλο μέσο που θέλει να χρησιμοποιήσει στην εκλογική καμπάνια ο υποψήφιος.  Ο κ. Σαββάκης επισήμανε επίσης πως για Δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο από 10.000 κατοίκους πρέπει να οριστεί οικονομικός διαχειριστής σε κάθε παράταξη ενώ στους μικρότερους από 10.0000 κατοίκους δήμους διαχειριστής ορίζεται ο επικεφαλής του συνδυασμού.
 
Το επόμενο απαραίτητο βήμα για την φορολογική τακτοποίηση των εκλογικών συνδυασμών είναι το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού αποκλειστικά για τη χρήση αυτή, ο οποίος με το πέρας της εκλογικής διαδικασίας παύει να υφίσταται.
 
Στο διάστημα που ακολουθεί μετά τις εκλογές,  θα πρέπει να υποβληθούν στην αρμόδια επιτροπή όλα τα παραστατικά και τα αντίγραφα των βιβλίων εσόδων-εξόδων μαζί με τις δαπάνες και τα έσοδα που έχει λάβει η κάθε παράταξη από τυχόν χορηγούς και υποστηρικτές της.
 
Ο κ. Σαββάκης επισήμανε πως δεν  υπάρχουν κάποιες παγίδες ή κάποια όρια και απαγορεύσεις στην όλη διαδικασία, η οποία είναι απλή και το μόνο που απαιτείται είναι προσοχή για να μην υπάρχουν προβλήματα. «Κάθε τι που σχετίζεται με τον προεκλογικό αγώνα πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά μέσω των συγκεκριμένων λογαριασμών που έχουν δηλωθεί, τόσο οι δαπάνες όσο και τα έσοδα, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις» ανέφερε ολοκληρώνοντας την συζήτηση ο κ. Σαββάκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.