Ξεμπλεκοντας το κουβαρι της Καταλονιας
Με διαδικτυακό καλεσμένο τον διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Ισπανίας Luis Moreno
Πτυχές της κρίσης στην Καταλονία, που πολλοί δεν γνωρίζουν αποκαλύφθηκαν σε φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ, στην πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ, το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, που πραγματοποίησε η άτυπη ομάδα ενασχόλησης με την πολιτική που έχει δημιουργηθεί στο τμήμα και είχε ως θέμα «Κρίση στην Καταλονία», ήταν, μέσω skype, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Ισπανίας, διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου κ. LuisMoreno, με τον συντονισμό της εκδήλωσης στην Κομοτηνή να κάνει ο καθηγητής του Τμήματος κ. Κωνσταντίνος Δικαίος.
Η γνωριμία του κ. Δικαίου με τον κ. Moreno μετρά από το 1983, όταν και οι δύο βρίσκονταν στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Μια πολύ μπερδεμένη κατάσταση
Ο κ. Moreno ασχολείται με τα κινήματα ανεξαρτησίας Καταλονίας και Σκωτίας, και γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα ζητήματα Καταλονίας και Σκωτίας και έχει φτιάξει το περίφημο για την πολιτική επιστήμη “«Moreno question”, ελληνιστί “το ερώτημα του Λουίς Μορένο”, το οποίο χρησιμοποιείται για την μέτρηση του αισθήματος των κατοίκων μιας περιοχής, τοποθετώντας τα σε κλίμακα από το 1 έως το 5, με το 1 να είναι για παράδειγμα στην περιοχή της Καταλονίας το «Αισθάνομαι εντελώς Καταλανός» και το 5 να είναι «Αισθάνομαι εντελώς Ισπανός» με το 2 έως το 4 να είναι ενδιάμεσες καταστάσεις.
Αυτή τη στιγμή το ερώτημα της Καταλονίας μπορεί να περιγραφεί, σύμφωνα με τον κ. Δικαίο, με τον μη επιστημονικό, αλλά ακριβή όρο «μπάχαλο», μιας και το δημοψήφισμα και δεν ήταν αναγνωρισμένο αλλά δεν είχε και συμμετοχή, παρόλο που είχε μεγάλα ποσοστά για την ανεξαρτησία, ενώ οι πρόσφατες εκλογές έδωσαν αθροιστικά οριακά την πλειοψηφία στα κόμματα που είναι υπέρ της παραμονής, όμως τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας κέρδισαν περισσότερες έδρες λόγω του εκλογικού συστήματος της Καταλονίας. Οπότε βρίσκονται όλοι σε μια κατάσταση όπου το μέλλον είναι άγνωστο.
Άγνωστο το μέλλον στην Καταλονία
Από την πλευρά του ο κ. Moreno ανέλυσε πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, αλλά και το πού μπορεί κάποιος να πάει από εδώ και πέρα.
Η Καταλονία, σημείωσε, είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές της Ισπανίας, παράγοντας περίπου το 20% του ΑΕΠ της Ισπανίας, παρόλο που οι κάτοικοι αποτελούν το 16% του πληθυσμού της χώρας.
Επίσης η περιοχή καταβάλλει περίπου το 20% των φόρων της Ισπανίας, όμως δέχεται μόνο το 14% των συνολικών κρατικών δαπανών της χώρας.
Το 2010, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η Καταλονία θέλησε να αλλάξει ο τρόπος συλλογής των φόρων και να τους συγκεντρώνει η ίδια, όπως γίνεται από τους Βάσκους, στην άλλη αυτόνομη περιοχή της Ισπανίας, που όμως παράγει μόλις το 6% του ΑΕΠ της Ισπανίας.
Αυτό όμως συνάντησε την αντίθεση της κυβέρνησης και έτσι ξεκίνησε η πίεση προς την ανεξαρτησία, από κόμματα που πολλές φορές έχουν διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις, ενώ υπάρχει και η αίσθηση πως η Ισπανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους πόρους της Καταλονίας χωρίς να δίνει κάτι πίσω.
Μετά τις εκλογές της 21 Δεκεμβρίου, τα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία κράτησαν την πλειοψηφία στο Καταλανικό κοινοβούλιο, παρόλο που οι έδρες τους μειώθηκαν ελαφρά από τις 72 στις 70.
Έτσι πλέον υπάρχουν αρκετά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν, όπως τι τύπου κυβέρνηση συνεργασίας θα δημιουργηθεί, αν θα υπάρξει συνταγματική αλλαγή αλλά και αν θα συνεχιστεί η πόλωση γύρω από το θέμα της ανεξαρτησίας, που ξεπερνά τις πολιτικές ιδεολογικές γραμμές.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.