Ξανα στο προσκηνιο η μεγαλη ξενοδοχειακη επενδυση στο Φαναρι

Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον της εταιρίας από την Κρήτη παρά το πρότερο «ναυάγιο» με τους περιβαλλοντικούς όρους

Προ δεκαετίας σχεδόν ξενοδοχιακός όμιλος από την Κρήτη είχε δοκιμάσει, δίχως ωστόσο επιτυχία, να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο νομό Ροδόπης και συγκεκριμένα στην περιοχή του Φαναρίου. Επρόκειτο για την Εταιρία Ξενοδοχειακών και Εμπορικών Επιχειρήσεων «Πλευρόπαπας Α.Ε.», ιδιοκτησίας Βασίλη Πλεύρη, η οποία διαθέτει δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στη Χερσόνησο του νομού Ηρακλείου Κρήτης. Η εταιρία φιλοδοξούσε να αναγείρει και να λειτουργήσει ένα σύγχρονο ξενοδοχειακό συγκρότημα στα δυτικά του οικισμού του Φαναρίου, σε έκταση που βρίσκεται πλησίον της τοποθεσίας «Κολώνες του Μεταξά». Για το σκοπό αυτό, είχε προχωρήσει στην αγορά έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων στο Αγρόκτημα Φαναρίου, καθώς επίσης στη συμφωνία για μακροχρόνια μίσθωση όμορων οικοπέδων, επιπλέον έκτασης 140 στρεμμάτων, από το τότε Υπουργείο Γεωργίας.
 
Παράλληλα με τη δρομολόγηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την έκδοση των προβλεπόμενων αδειών, εκπρόσωποι της εταιρίας είχαν πραγματοποιήσει επαφές με τοπικούς παράγοντες της Ροδόπης, ενώ είχαν βρεθεί και στο δημοτικό συμβούλιο του «καποδιστριακού» τότε δήμου Αιγείρου, όπου παρουσίασαν το περιεχόμενο της προτεινόμενης επένδυσης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων εκείνης της περιόδου είχε βρεθεί, όπως είναι κατανοητό, το ποσοστό των υποσχόμενων από την επένδυση θέσεων εργασίας, που θα καλύπτονταν με ανθρώπους από την περιοχή μας. Εντέλει, ούτε το ξενοδοχειακό συγκρότημα ανεγέρθη, ούτε θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν. Η όλη προσπάθεια «κόλλησε» στην αδειοδότηση των περιβαλλοντικών όρων, με αποτέλεσμα η «Πλευρόπαπας Α.Ε.» να ματαιώσει τα σχέδιά της για δραστηριοποίηση στο Φανάρι και να αποσυρθεί.
 
Αρκετά χρόνια μετά από την απρόσφορη εκείνη προσπάθεια κι ενώ το Φανάρι έχει αναβαθμιστεί ως τουριστικός προορισμός, ένεκα της διάνοιξης του ελληνοβουλγαρικού κάθετου άξονα της Νυμφαίας, το ενδιαφέρον της εταιρίας για την υλοποίηση της επίμαχης επένδυσης έχει αναθερμανθεί. Την πρόθεση για επανεκκίνηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, κ. Γιάννης Στεφανουδάκης, αρχικά στα μέλη της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, σε συνάντηση που είχαν στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς επίσης μέσω δηλώσεών του στον «ΠτΘ». 

Στα 28 εκατ. ευρώ η επένδυση με δημιουργία 700 θέσεων εργασίας 

Ο κ. Στεφανουδάκης άδραξε την ευκαιρία της επίσκεψης επιχειρηματιών από το νομό μας στη Μεγαλόνησο, για να έρθει σε επαφή μαζί τους και να ζητήσει την υποστήριξη των ανθρώπων της τοπικής αγοράς στο εγχείρημα της δημιουργίας δύο νέων ξενοδοχειακών μονάδων στο Φανάρι. Η ανταπόκριση των εκπροσώπων της περιοχής μας ήταν φυσικά θετική, αφού στην περίπτωση που θα ευοδωθεί ένα τέτοιο εγχείρημα, τα οφέλη για την τοπική οικονομία θα είναι πολύπλευρα και σημαντικά. Αυτό στο οποίο επέμειναν τα μέλη της αποστολής από τη Ροδόπη ήταν η όποια επένδυση να απορροφήσει ντόπιο εργατικό δυναμικό. «Αυτό που ζητήσαμε μετ’ επιτάσεως», μας μετέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Βαφειάδης, «είναι όταν και αν με το καλό δημιουργηθεί αυτή η επένδυση, να επιλεγούν άτομα από την περιοχή μας».
 
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο κ. Στεφανουδάκης, κάνοντας λόγο για δημιουργία 700 θέσεων εργασίας και άντληση του έμψυχου δυναμικού από την περιοχή της Ροδόπης. Η σχεδιαζόμενη επένδυση, όπως υποστήριξε, αποτιμάται στα 28 εκατ. ευρώ και οι δύο ξενοδοχειακές μονάδες θα αριθμούν συνολικά 760 κλίνες. 

Από μηδενική βάση η υπόθεση της μίσθωσης της όμορης έκτασης των 140 στρεμμάτων 

Στην κυριότητα της εταιρίας παραμένει η έκταση των 40 στρεμμάτων, που είχε αγοράσει για το σκοπό της επένδυσης, όμως αυτή τη φορά ξεκινά από μηδενική βάση η υπόθεση της μίσθωσης της όμορης έκτασης των 140 στρεμμάτων, που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως εξήγησε ο κ. Στεφανουδάκης, στην παλαιότερη συμφωνία για τη μίσθωση της έκτασης προβλέφθηκε ως όρος η αυτοδίκαιη λύση της, εφόσον ο επενδυτής δεν κατάφερνε να ολοκληρώσει εντός διετίας την ανέγερση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Εντούτοις, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της νέας προσπάθειας, καθότι μετά από επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώθηκε στους υπευθύνους της εταιρίας ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα διενεργηθεί πλειστηριασμός για την εκμίσθωση της επίμαχης έκτασης. «Έχουμε τον πρώτο λόγο γιατί η έκτασή μας βρίσκεται στη μέση», σημείωσε ο κ. Στεφανουδάκης, επισημαίνοντας ότι «θα κάνουμε αίτηση ξανά τον Αύγουστο, για να μας παραχωρήσει με ενοίκια τα 140 στρέμματα το κράτος και να ξεκινήσουμε». 

«Να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα με τη Συνθήκη Ραμσάρ» 

Η απόκτηση της ανωτέρω έκτασης θα είναι ουσιαστικά η αφετηρία του νέου εγχειρήματος, με την προσδοκία πως αυτή τη φορά δε θα σκοντάψει στους περιβαλλοντικούς όρους. «Κάνουμε μια προσπάθεια να ξεκινήσουμε από την αρχή», σημείωσε ο κ. Στεφανουδάκης, «και να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα με τη Συνθήκη Ραμσάρ». Τονίζοντας τις θετικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επένδυσης, τόσο σε επίπεδο απασχόλησης, όσο και τόνωσης της τοπικής οικονομίας από τη συγκράτηση του τουριστικού ρεύματος της Ροδόπης, εξέφρασε την ελπίδα ότι δε θα προκύψουν εμπόδια αντίστοιχα με εκείνα του πρώτου εγχειρήματος της εταιρίας. Περιγράφοντας δε την εμπειρία του από εκείνο το εγχείρημα, μίλησε με αγανάκτηση και οργή για τη στάση των υπαλλήλων και των υπηρεσιών, που είχαν επιληφθεί των σχετικών με την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ δεν παρέλειψε να αποδοκιμάσει και τη στάση του κ. Δημήτρη Σταμάτη, γραμματέα της άλλοτε κρατικής Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Για τον τελευταίο υποστήριξε ότι ενώ είχαν προγραμματισμένο ραντεβού στην Κομοτηνή και πολυμελής ομάδα στελεχών της εταιρίας αφίχθη από την Κρήτη για αυτήν την συνάντηση, εκείνος δεν τους δέχτηκε στο γραφείο του, αποχωρώντας μάλιστα από την πίσω πόρτα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.