Ξανα στην ελληνικη υφαλοκρηπιδα το “Oruc Reis”

Στήριξη στην Ελλάδα από τον Μακρόν

Στροφή 180 μοιρών έκανε τη νύχτα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ακολουθώντας με τα πλοία συνοδείας του και πάλι πορεία προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το σκάφος είχε εξέλθει το απόγευμα της Τετάρτης από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνεχίζοντας την πορεία του προς την κυπριακή ΑΟΖ μαζί με τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han αλλά και τα πολεμικά που το συνοδεύουν.

Ωστόσο, μετά τις 03.00 σήμερα άλλαξε πορεία, πλέοντας προς το λιμάνι της Αττάλειας και ξαφνικά, πριν τις 05.00 έστριψε και πάλι, παίρνοντας κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά σε πορεία παράλληλη με την προηγούμενη προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Οι κινήσεις του τουρκικού σκάφους παρακολουθούνται διαρκώς από την ελληνική πλευρά και ελληνικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην περιοχή για κάθε ενδεχόμενο.

Παρέμβαση Μακρόν

Παρέμβαση στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων έκανε χθες Τετάρτη και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει σε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της χώρας του στη Μεσόγειο τις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα εκμετάλλευσης πετρελαίου προκαλούν εντάσεις» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρόεδρος στην ανάρτηση του που είναι γραμμένη στα ελληνικά.

Το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη

Tις ευχαριστίες του στον Γάλλο πρόεδρο για τη στήριξή του στην Ελλάδα, τις κρίσιμες αυτές στιγμές εν μέσω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγη ώρα αργότερα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα μέσω του Twitter, χαρακτηρίζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν ως έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μακρόν για την αλληλεγγύη του. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας, αλλά κι ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα γαλλικά.

Φωτογραφία: AP

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.