Βρυξελλες: Τα επομενα εικοσιτετραωρα των επιθεσεων μεσα απο τα ματια ενος μονιμου κατοικου

Γρηγόρης Πιτσικάκης «Αν αφήσουμε να επικρατήσουν οι ακραίες απόψεις και το μίσος, οι όποιοι ιθύνοντες των επιθέσεων θα καταφέρουν να πετύχουν αυτό που ήθελαν»

Σε συναγερμό παραμένει τέσσερις μέρες μετά τις τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις στην πρωτεύουσά του το Βέλγιο, υπό το φόβο νέου χτυπήματος.
 
Κατά τη χθεσινή ημέρα εκκενώθηκαν δύο σταθμοί, αυτοί της Μόνς και της Λουβέν μετά από αναφορές για «ύποπτα πακέτα», ενώ αντίστοιχη αναφορά υπήρξε και σε τραμ στο προάστιο των Βρυξελλών Σάερμπερκ.
 
Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Βελγίου, οι νεκροί ανήλθαν στους 31 ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300. Ένα εικοσιτετράωρο μετά την επίθεση δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κεντρικά σημεία της πόλης των Βρυξελλών ανάβοντας κεριά και αφήνοντας μηνύματα ελπίδας και αλληλεγγύης.
 
Το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στη Βελγική πρωτεύουσα τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τις επιθέσεις περιέγραψε στον «ΠτΘ» ο φίλος και πρώην συνεργάτης του «ΠτΘ» κ. Γρηγόρης Πιτσικάκης, μόνιμος πλέον κάτοικος των Βρυξελλών και εργαζόμενος μέχρι πρότινος στις δομές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Γρηγόρης Πιτσικάκης «Είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθείς ότι ζεις στην καρδιά του χτυπήματος και εσύ είσαι καλά»

«Ο κόσμος παραμένει αναστατωμένος. Οι σειρήνες του στρατού και της αστυνομίας δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν, ενώ η παρουσία τους είναι έντονη σε κάθε γωνιά της πόλης. Οι Βρυξέλλες θυμίζουν νεκρή πόλη. Σήμερα είδα πως ο κόσμος δειλά δειλά ξαναβγαίνει από τα σπίτια του, ωστόσο η γραμμή του μετρό που χτυπήθηκε έχει νεκρώσει, ενώ το τραμ δεν έχει πρόσβαση σε περιοχές που θεωρούνται “επικίνδυνες”» είπε ο κ.Πιτσικάκης περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στη βελγική πρωτεύουσα.
 
«Είναι ταυτόχρονα συγκλονιστικό και περίεργο  αυτό που συμβαίνει τώρα στις Βρυξέλλες» συμπλήρωσε «γιατί μην ξεχνάμε ότι οι Βρυξέλλες επηρεάστηκαν πολύ και από το χτύπημα στο Παρίσι, όταν και είχαν παρθεί υψηλά μέτρα ασφαλείας. Ωστόσο δεν είναι ό,τι καλύτερο και ό,τι ευκολότερο να βγαίνεις από το σπίτι σου και να βλέπεις από έξω στρατό».
 
Ο ίδιος την ώρα της επίθεσης ήταν καθοδόν προς την δουλειά του, ενώ ενημερώθηκε για τις επιθέσεις δια τηλεφώνου. «Ήμουν καθοδόν για τη δουλειά, όταν χτύπησε το τηλέφωνο και μας είπαν τι έχει συμβεί στο αεροδρόμιο. Βέβαια προσωπικά αντιλήφθηκα ότι κάτι συνέβαινε γιατί ήταν πολύ έντονη η παρουσία της αστυνομίας και του στρατού και μετά από λίγη ώρα έγινε και το δεύτερο χτύπημα. Σταθήκαμε τυχεροί γιατί δεν πήραμε εκείνη την μέρα το μετρό για να πάμε στις δουλειές μας, ωστόσο υπάρχουν φίλοι και γνωστοί που σώθηκαν γιατί πήραν τον προηγούμενο ή τον επόμενο από τον συρμό που χτυπήθηκε» εξήγησε ο ίδιος επισημαίνοντας πως «είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθείς ότι ζεις στην καρδιά του χτυπήματος και εσύ είσαι καλά».
 
Ο ίδιος παρατήρησε ωστόσο πως μεταξύ των δύο χτυπημάτων υπήρξε ένα διάστημα μίας περίπου ώρας κατά την οποία όμως όπως επεσήμανε «η αστυνομία δεν είχε ενεργήσει καθόλου. Ίσως να πιάστηκαν εξαπίνης ίσως δεν πίστευαν ότι θα ακολουθούσε δεύτερο χτύπημα, ωστόσο δεν υπήρξε ενημέρωση, οι συρμοί και γενικότερα η κίνηση δεν σταμάτησε». 

«Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή τη πληγή της Δημοκρατίας της Ευρώπης»

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι οι αρχές γνώριζαν και ανέμεναν τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά και αυτές ευρωβουλευτών που έκαναν λόγο για «κενό ασφαλείας» παρά τις όποιες προειδοποιήσεις, ο κ. Πιτσικάκης τόνισε πως η αστυνομία και ο στρατός ήταν σε κάθε γωνιά της πόλης. «Το αν γνώριζαν ή ήταν προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο χτύπημα και μπορούσαν να το αποτρέψουν δεν μπορώ να το ξέρω» τόνισε επισημαίνοντας πως «αυτό στο οποίο θα πρέπει να μείνουμε είναι ότι χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και τραυματίστηκαν άλλοι πόσοι.  Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή τη πληγή της Δημοκρατίας της Ευρώπης, σε αυτή την τρομοκρατία που διασπείρει τον φόβο».
 
Στο να μην ενδώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί στην ρητορική του φόβου και της τρομοκρατίας στάθηκε ο ίδιος τονίζοντας πως «αυτό που προσωπικά φοβάμαι και θα πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε είναι να μην δημιουργηθεί μίσος ανάμεσα στους ανθρώπους. Το Βέλγιο και ειδικά οι Βρυξέλλες είναι μία πολυπολιτισμική χώρα. Συμβιώνουμε σε αυτή χριστιανοί, καθολικοί, προτεστάντες, μουσουλμάνοι. Αυτό θα πρέπει να το διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού γιατί διαφορετικά οι όποιοι ιθύνοντες των επιθέσεων θα καταφέρουν να πετύχουν αυτό που ήθελαν». «Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν φταίει για τις επιθέσεις κανένας Τούρκος, κανένας Σύριος, κανένας μουσουλμάνος γείτονας ή κανένας άνθρωπος γενικότερα που ζει στο εξωτερικό για να επιβιώσει» συνέχισε ο ίδιος αναφέροντας ωστόσο πως ήδη τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης ακραίων απόψεων έχουν κάνει την εμφάνισή τους.
 
«Δυστυχώς  πριν λίγο ενημερώθηκα σε μάθημα Γαλλικών τσακώνονταν οι μουσουλμάνοι μαθητές με όλους τους υπόλοιπους. Αυτό είναι το τραγικό επακόλουθο των επιθέσεων και αυτό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να συμβεί. Γιατί αν το αφήσουμε να λάβει διαστάσεις, τότε αφήνουμε το έδαφος ελεύθερο για περαιτέρω ενέργειες. Θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να διαφυλάξουμε την ομόνοια μεταξύ μας» επεσήμανε ο ίδιος κλείνοντας για να υπογραμμίσει πως οι δράστες της επίθεσης «ήταν άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Βέλγοι πολίτες, που είχαν μεγαλώσει στο Βέλγιο με καταγωγή από την Συρία. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως όλοι όσοι έχουν αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά είναι το ίδιο και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι για να μην φτάσουμε σε ακραίες σκέψεις και ενέργειες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.