Βροντερο ΟΧΙ για τον λιθανθρακα

Βροντερό ΟΧΙ στα σχέδια της ΔΕΗ και της γερμανικής εταιρίας RWE για την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου με καύση λιθάνθρακα στη Νέα Καρβάλη θα στείλουν ενωμένοι οι Καβαλιώτες μέσα από συλλαλητήριο, που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα με αντικείμενο τον συντονισμό δράσης ενάντια στην πιθανότητα τέτοιου είδους επένδυσης.

Πολλοί ήταν οι φορείς που παρέστησαν στη σύσκεψη -ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δήμου Καβάλας- δείχνοντας μ’ αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στα σχέδια των Αθηνών.

Ενωμένοι οι Καβαλιώτες θα βγουν στους δρόμους για να διατρανώσουν τη φωνή τους ενάντια στην κατασκευή εργοστασίου λιθάνθρακα στη Νέα Καρβάλη, ζητώντας και προσδοκώντας καλύτερη τύχη για την πόλη τους. «Οι Καβαλιώτες ενωμένοι αντιδρούν σ’ αυτή την επένδυση λέγοντας δυναμικό ΟΧΙ στον λιθάνθρακα. Ζητούν καλύτερη τύχη για την πόλη τους. Η Καβάλα, μέσω των φορέων της και ως πόλη, προσδοκεί και έχει χαράξει έναν άλλο δρόμο στην ανάπτυξη. Σε καμία περίπτωση δεν θέλει μια τέτοια βιομηχανία που να συνάδει με την ανάπτυξη της περιοχής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Καβάλας, Νίκος Καραπιπερίδης.

Το συλλαλητήριο θα λάβει χώρα την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 12:00 το μεσημέρι στην Πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας. «Η απόφαση για τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου λήφθηκε την προηγούμενη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έλαβε χώρα παρουσία όλων των φορέων της αρχικής Οργανωτικής Επιτροπής που έχει πάνω από 17 μέλη». Την Συντονιστική Επιτροπή απαρτίζουν ο Δήμος Καβάλας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το ΤΕΙ Καβάλας και η Επιτροπή κατά της Εγκατάστασης Δεξαμενών Υγρών Καυσίμων στην περιοχή.

Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει μια σειρά από ενέργειες για την καλύτερη προβολή του συλλαλητηρίου. Μία απ’ αυτές είναι το ενημερωτικό Τουριστικό Περίπτερο του Δήμου που θα λειτουργεί στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, όπου θα υπάρχουν πανό, αλλά και το διαδίκτυο έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν και ηλεκτρονικά την αντίθεσή τους.

Μια από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουάριου αφορούσε στη συνάντηση όλων των δημοσιογράφων της Καβάλας στο Δημαρχείο της πόλης, όπου τους ζητήθηκε να συμβάλουν στην προβολή του συλλαλητηρίου εκτός Καβάλας.

Επίσης, «θα γίνουν επαφές με τις Ενώσεις γονέων των σχολείων, με τους μαθητές και τους σπουδαστές», ενώ «θα πραγματοποιηθούν κάποια happenings μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου» με στόχο την κινητοποίηση του κόσμου για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει πρόθεση να κληθούν στο συλλαλητήριο οι δήμαρχοι του Δικτύου Πόλεων κατά της εγκατάστασης του εν λόγω εργοστασίου, καθώς επίσης και ο δήμαρχος μιας Γερμανικής πόλης ο οποίος είχε εκφράσει με το ψήφισμα την αντίθεσή του στο λιθάνθρακα, ο πρόεδρος του Τμήματος της VVF στην Ελλάδα που προΐσταται σε κάποιες ενέργειες για τη μη εγκατάσταση του λιθάνθρακα.

Θέση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου

Στις σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα, το θαλάσσιο περιβάλλον, το έδαφος και το υπέδαφος από τη λειτουργία αντίστοιχων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε διάφορες χώρες του κόσμου αναφέρεται το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. «Η εκπομπή από τις καμινάδες μιας τέτοιας μονάδας εξαιρετικά υψηλών ποσοτήτων διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου, μονοξειδίου και διοξειδίου του άνθρακα, αιωρούμενων σωματιδίων, τοξικών βαρέων μετάλλων, πτητικών υδρογονανθράκων και ραδιενεργών στοιχείων προκαλεί εύλογο προβληματισμό και ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Η συχνή εμφάνιση νέφους ιπτάμενης τέφρας που θα εκλύεται αναμένεται να υποβαθμίσει σημαντικά την ατμόσφαιρα της περιοχής και να επηρεάσει ακόμα και περιοχές ευρισκόμενες σε μεγάλες αποστάσεις από την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα η απόθεση στους περιβάλλοντες χώρους της μονάδος των παραπροϊόντων της καύσης, καθώς και η θαλάσσια διακίνηση και αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων λιθάνθρακα χαμηλής ποιότητας, εμπλουτισμένου σε βαρέα μέταλλα και ραδιενεργά στοιχεία αναμένεται να επηρεάσει το έδαφος, το υπέδαφος και την παρακείμενη θάλασσα».

Επιπλέον, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο θεωρεί ότι οι δυσμενείς συνέπειες θα επεκταθούν πλήττοντας το επίπεδο της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής. «Επιπλέον, η λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από την καύση λιθάνθρακα έχει επίδραση και στα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα όπου είναι γνωστό ότι η χώρα μας έχει αναλάβει δεσμεύσεις στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά και τις συνθήκης του Κιότο για τα επίπεδα εκπομπών αέριων ρύπων».

Επίσης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο πιστεύει ότι η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μιας τέτοιας μονάδας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις:

Α) Στην ενδεχόμενη ανάπτυξη της Β.Φ.Λ.

Β) Στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού του Μείζονος Λιμένας «Φίλιππος Β».

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο δεν αδιαφορεί για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, ούτε για το κόστος παραγωγής της ενέργειας, πλην όμως εμμένει στην παραγωγή ενέργειας με τον φιλικό τρόπο παραγωγής και χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.

Τέλος, να σημειωθεί ότι την απόλυτη αντίθεσή τους στα σχέδια της ΔΕΗ και της γερμανικής εταιρίας RWE για την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου με καύση λιθάνθρακα εξέφρασαν ο Δήμος Φιλίππων δια ψηφίσματός του, οι εργαζόμενοι στο ΙΝ.ΑΛ.Ε. (Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας) καθώς και άλλοι φορείς.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.