«Βροχη» οι καταγγελιες για ακαθαριστα οικοπεδα στο Δημο Κομοτηνης, μετα τις πυρκαγιες στην Αττικη

Η υπηρεσία του Δήμου έχει δεχτεί πάρα πολλές καταγγελίες για οικόπεδα με πυκνή βλάστηση, κυρίως στην παραλιακή ζώνη

Όπως είναι γνωστό, ένα σημαντικό κομμάτι της αντιπυρικής προστασίας εντός και γύρω από τους οικισμούς είναι ο καθαρισμός των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων από χόρτα, άχρηστα υλικά, σκουπίδια διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.
 
Ο καθαρισμός αυτός είναι υποχρεωτικός, και όλοι οι Δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κομοτηνής, καλούν κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, φέτος από 1-5-2018 έως 31-10-2018, όλους τους Δημότες που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, να τους καθαρίσουν.
 
Σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος προχωρά στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό τους, επιβάλλοντας ταυτόχρονα πρόστιμο πενήντα λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, βεβαίωση εις βάρος του οικοπεδούχου της σχετικής δαπάνης καθαρισμού από το Δήμο, ενώ υποβάλλεται και μήνυση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για το αδίκημα  του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικά, που επισύρει κράτηση μέχρι τριών μηνών ή πρόστιμο.
 
Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο λόγω αδιαφορίας, οικονομικής αδυναμίας ή αντικειμενικής αδυναμίας (όπως κατοικία σε άλλη περιοχή της χώρας ή άλλη χώρα) πολλοί από τους χώρους αυτούς δεν καθαρίζονται, για αυτό και προχωρά σε καθαρισμό τους η αρμόδια υπηρεσία πρασίνου.
 
Λόγω όμως της χρόνιας έλλειψης προσωπικού, αλλά και την μεγάλη έκταση του Δήμου (υπολογίζεται ότι υπάρχουν 4.000 τέτοια οικόπεδα και ανοιχτοί χώροι στο Δήμο) ώστε να αστυνομεύσουν τους χώρους, συνήθως η παρέμβαση γίνεται μετά από καταγγελία περίοικων, με την στήριξη, πολλές φορές και της Πυροσβεστικής.
 
Όπως σημείωσε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Κομοτηνής κ. Αδαμάντιος Ευτυχιάκος, αρχικά η υπηρεσία ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη για την ανάγκη καθαρισμού των χώρων τους, και αν αυτή δεν γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα, τότε προχωρά στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό τους, επιβάλλοντας το πρόστιμο και τις άλλες κυρώσεις.
 
Εξαίρεση αποτελούν τα περιφραγμένα οικόπεδα που χρίζουν καθαρισμού, όπου πρέπει να ζητηθεί η άδεια της εισαγγελίας ώστε να μπορέσει να μπει και να καθαρίσει το οικόπεδο.
 
Να σημειωθεί πως πολλές φορές έχουν συνεργασία από τους πολίτες, που καθαρίζουν το οικόπεδό τους, παρόλο που έχουν υπάρξει και αντιδράσεις για την κίνηση του Δήμου. Τις τελευταίες μέρες, και ιδιαίτερα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, οι καταγγελίες από περίοικους, ιδιαίτερα στις παραλιακές περιοχές του Δήμου, έχουν αυξηθεί δραματικά, μιας και πλέον προσέχουν περισσότερο τους χώρους γύρω τους, και δίνουν περισσότερο βάρος στους κινδύνους πυρκαγιάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.