Βρηκαν αρχαια νομισματα στα χωραφια

Άντρες του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής συνέλαβαν προχθές έναν 57χρονο κι έναν 45χρονο γιατί μετά από πληροφορία ότι κατείχαν κι εμπορεύονταν αρχαία νομίσματα και αντικείμενα έγιναν νόμιμες αστυνομικές έρευνες στα σπίτια τους και βρέθηκαν νομίσματα βυζαντινής και ρωμαϊκής εποχής στο σπίτι του δεύτερου.

Ο πρώτος δράστης, ο οποίος κατάγεται από τη Χλόη του Κέχρου, ομολόγησε ότι κατείχε ένα μολύβδινο αγαλματίδιο, το οποίο παρέδωσε στο δεύτερο δράστη. Στην έρευνα που έγινε στο σπίτι του πρώτου δε βρέθηκαν άλλα αρχαία αντικείμενα.

Ο δεύτερος δράστης, ο οποίος κατάγεται από το Λύκειο επίσης της Κοινότητας Κέχρου, παρέδωσε το μολύβδινο αγαλματίδιο, δύο νομίσματα ρωμαϊκής εποχής (ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο), τέσσερα νομίσματα βυζαντινής εποχής (ένα ασημένιο και τρία χάλκινα), ένα νόμισμα κλασσικής εποχής, ένα ασημένιο νόμισμα οθωμανικής εποχής κι ένα φορητό μηχάνημα εντοπισμού μετάλλων, για το οποίο ο 45χρονος δεν είχε άδεια κατοχής.

Τα νομίσματα και το αγαλματίδιο κατασχέθηκαν και έχουν αποσταλεί στη ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για να γίνει η ακριβής χρονολόγηση κι εκτίμησή τους.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης, όπου ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν τα νομίσματα και το αγαλματίδιο στα χωράφια του Κέχρου. Στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

Στον Κέχρο οι κάτοικοι δεν γνώριζαν κάτι σχετικό με εμπορία αρχαίων νομισμάτων, από την εμπειρία τους όμως βλέπουν συχνά άτομα από την Κομοτηνή να επισκέπτονται την περιοχή και μάλιστα τα χωράφια, ίσως για ν’ αναζητήσουν λίρες ή κάποιο κρυμμένο «θησαυρό».

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.