Βραβειο «Gourmet» στο κεικ των βυζαντινων «Οινουττα»

Την πρωτιά του διαγωνισμού του περιοδικού «Gourmet» της Ελευθεροτυπίας κέρδισε το κέικ των βυζαντινών «Οινούττα» του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, που εδώ και χρόνια πραγματοποιεί μια συστηματική ερευνητική δουλειά. Μία σημαντική πρωτιά που φέρνει στο προσκήνιο τον τεράστιο πλούτο της Θράκης ο οποίος όμως στο μεγαλύτερο μέρος του είναι αναξιοποίητος.

«Το κέικ των βυζαντινών «Οινούττα» προέρχεται από συνταγή του 12ου αιώνα και σε αυτήν αναφέρεται ο Μητροπολίτης της Θεσσαλονίκης Ευστάθιος τον 12ο αιώνα. Είναι διάφορα επιδόρπια με πετμέζι και μπαχάρια σαν κέικ συμπυκνωμένο. Αποτελεί δε αποτέλεσμα μιας ερευνητικής δουλειάς του Μουσείου σε συνεργασία με τον γευσιγνώστη Μιχάλη Ζευγουλά, γιατί συνήθως στο Μουσείο αναπτύσσουμε μεγάλη δράση γύρω από τον πολιτισμό της τροφής. Στο καφέ του Μουσείου άλλωστε υπάρχει το διαφημιστικό έντυπο, «Γευσιγνωσία στο καφέ του Μουσείου» που αναφέρεται τι είναι η Οινούττα, ο Κονδήτης Οίνος, το Τασόροφον, οι Συκομαγίες συνταγές βυζαντινές που προσφέρονται εκεί, σε μια προσπάθεια και μια κατεύθυνση που παλιότερα ξεκίνησε με τη «Θεώνη», για να αναδειχθεί ο πολιτισμός της Θράκης», τονίζει η διευθύντρια του Μουσείου Αγγέλλα Γιαννακίδου.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της διατροφής και είναι το μοναδικό μουσείο που έχει τμήμα με το συγκεκριμένο θέμα. «Εξάλλου η διατροφή είναι ένα βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας, το οποίο δεν έχει αναδειχθεί και έχει υποτιμηθεί», σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Γιαννακίδου για να τονίσει ότι για την περιοχή μας «το βραβείο απλά σημαίνει ότι όντως η Θράκη έχει ένα πλούτο τεράστιο που χρειάζεται βέβαια να αναδειχθεί. Αυτό απαιτεί δουλειά. Χρειάζεται όμως και μια πολιτική, μια πολιτιστική πολιτική που λείπει και για αυτό πρέπει όλοι μαζί να δημιουργήσουμε το κλίμα αυτό.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης θα συνεχίσει την έρευνα και σε άλλους τομείς. «Στόχος μας να αναδείξουμε τη Θράκη και όπως είπα όλοι μαζί ώστε η προσπάθεια να είναι συλλογική για να είναι και επιτυχημένη.

Καταληκτική εκδήλωση για τα εναλλακτικά κυλικεία

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης έχει στενή συνεργασία με τον γευσιγνώστη Δημήτρη Ζευγουλά και μάλιστα την Τετάρτη βρέθηκε στην Αλεξανδούπολη στην καταληκτική εκδήλωση για τα εναλλακτικά κυλικεία όπου συμμετείχαν 150 μαθητές που ασχολήθηκαν με θέματα περιβάλλοντος υγείας και διατροφής. «Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετείχαμε και εμείς κάνοντας κάποιες δράσεις σε κάποια σχολεία προς την προσπάθεια δημιουργίας εναλλακτικού κυλικείου. Έτσι μοιράσαμε ένα ερωτηματολόγιο σε 1800 παιδιά και σχεδόν τα έχουμε συγκεντρώσει, ώστε να εξάγουμε κάποια στατιστικά στοιχεία. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά ζύμωσαν ψωμιά με αρωματικά, έκαναν σάντουιτς, τα έψησαν, παρουσίασαν τη δουλειά τους και στη συνέχεια έκαναν σάντουιτς με τοπικά προϊόντα. Όλα αυτά άρεσαν στα παιδιά και είδαν ότι δεν είναι μόνο τα Mac Donalds και οι χυμοί που πωλούνται. Έκαναν σπιτική λεμονάδα, ποτό με φράουλες και γάλα, δύο γλυκά σάντουιτς, που το ένα είχε ανθότυρο, μέλι και καρύδια και το άλλο με σοκολάτα. Τα άλλα σάντουιτς ήταν αλμυρά και είχαν μέσα καβουρμά, κασέρι και σάλτσες που κάνουν τα ίδια τα παιδιά με γιαούρτι, ντομάτες μουστάρδα και ξηρούς καρπούς.

Το ενδιαφέρον από πλευράς παιδιών για το θέμα αυτό μεγάλο Στην αρχή του χειμώνα όταν τους ενημερώσαμε στα σχολεία τρελάθηκαν. Στην αρχή δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι αυτά τα κάνουν τα ίδια τα παιδιά, γιατί τα ίδια τα παρασκευάζουν, τα δοκιμάζουν και παρακινούν και τους άλλους. Αυτό ήταν το πρώτο τεστ. Το δεύτερο πήγε καλύτερα και ελπίζω να πάμε πολύ καλύτερα στο μέλλον».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.