Βραβευτηκαν οι αποφοιτοι του Διαπολιτισμικου Σαπων

Παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδη Στυλιανίδη πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Σαπών η εκδήλωση για τη βράβευση των μαθητών που αποφοίτησαν από το Διαπολιτισμικό Λύκειο Σαπών κατά το σχολικό έτος 2007-2008 και πέτυχαν σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας.

«Πνευματική Θωράκιση της Θράκης» ήταν το θέμα που ανέπτυξε κατά την ομιλία του ο κ. υπουργός, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην παράδοση στα γράμματα και στο πνεύμα που υπάρχει στη Θράκη, «μια παράδοση η οποία αποτυπώνεται και στα υψηλά ποσοστά επιτυχίας, αλλά και στους μεγάλους άνδρες και γυναίκες που κατά καιρούς στην Ιστορία διακρίθηκαν, προσφέροντας στην πατρίδα, προσφέροντας στον κόσμο».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, μεταφέροντας το διαχρονικό μήνυμα ότι «δεν υπάρχουν δεξιοί και αριστεροί. Υπάρχουν Θρακιώτες που παλεύουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας για μια Θράκη και μια Ροδόπη καλύτερη». Στους μαθητές που βραβεύτηκαν ευχήθηκε να μην ξεχάσουν ποτέ τη Ροδόπη, όπου κι αν βρεθούν, «να γυρίσουν εδώ και να σμίξουν με τη Ροδοπίτικη κοινωνία για μια καλύτερη μέρα».

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, μίλησε για την «Πνευματική Θωράκιση της Θράκης». «Ο νομός διακρίνεται σ’ αυτόν τον τομέα», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, λέγοντας ότι τα ποσοστά επιτυχίας στα Πανεπιστήμια από το νομό Ροδόπης είναι αρκετά υψηλά, «ακόμα κι όταν συγκρίνονται τα ακριτικά δημόσια σχολεία μας με τα ακριβοπληρωμένα κολέγια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, θα διαπιστώσει κανείς ότι τα ποσοστά επιτυχίας τους στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ είναι συγκριτικά ψηλά. Αυτό δείχνει πρώτα απ’ όλα αυτό που μας δίδαξαν οι γονείς μας, ότι η σοβαρότερη επένδυση που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος στη ζωή είναι η επένδυση στην πνευματική του καλλιέργεια, στη σύγχρονη γνώση, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του».

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στη θετική παράδοση στα γράμματα, στο πνεύμα που υπάρχει στη Θράκη, «μια παράδοση η οποία αποτυπώνεται και στα υψηλά ποσοστά επιτυχίας, αλλά και στους μεγάλους άνδρες και γυναίκες που κατά καιρούς στην Ιστορία διακρίθηκαν, προσφέροντας στην πατρίδα, προσφέροντας στον κόσμο». Κάνοντας αναδρομή στα αρχαία χρόνια, έκανε αναφορά σε πολλά γνωστά μυαλά ανά τον κόσμο, που έζησαν στη Θράκη, από το Δημόκριτο και το Λεύκιππο μέχρι τον Καραθεοδωρή, μέχρι τους σύγχρονους επιστήμονες, πρυτάνεις, ερευνητές που κατάγονται από την περιοχή μας και συναντά στα διεθνή πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης. «Είχα τη δυνατότητα και ως υφυπουργός Εξωτερικών και ως υπουργός Παιδείας να συναντήσω τέτοιους ανθρώπους κι ένιωθα κάθε φορά που τους έβλεπα, περήφανος γιατί ήξερα ότι ξεκίνησαν από κάποιο μικρό χωριό της Ροδόπης, από έναν απομονωμένο οικισμό, από κάποιον περιφερειακό δήμο».

Ευριπίδης Στυλιανίδης:

«Η πιο σημαντική επένδυση σ’ αυτήν την περιοχή είναι η πνευματική της θωράκιση»

Η πιο σημαντική επένδυση σ’ αυτήν την περιοχή είναι η πνευματική της θωράκιση, επένδυση στην εκπαίδευση, όπως τόνισε ο κ. υπουργός κατά την ομιλία του. «Αυτό ξεκινά να φαίνεται στο νομό Ροδόπης, καταρχήν, από τότε που δημιουργήθηκε το Δ.Π.Θ. Μια περιοχή τότε απομονωμένη, με κλειστά σύνορα προς βορρά και προς ανατολάς. Μια περιοχή που ένιωθε την εγκατάλειψη από την κεντρική εξουσία, ένιωθε την αδιαφορία των κυβερνήσεων στις οποίες για πενήντα και πλέον χρόνια δεν υπήρχαν ούτε και δευτερεύοντες εκπρόσωποι από αυτήν την περιοχή παρά το ότι είχαμε πάντα άξιους βουλευτές σε όλες τις γενιές, με αποτέλεσμα και η ανάπτυξη να καθυστερεί να έρθει και η ζωή μας να δυσκολεύει και σιγά-σιγά να αισθανόμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Με το που έγινε η επένδυση του ΔΠΘ άλλαξε πλήρως η φυσιογνωμία της περιοχής, της Θράκης και της Ροδόπης. Άνοιξε η κοινωνία, άλλαξαν οι αντιλήψεις, γεμίσαμε νέους ανθρώπους. Οι τρεις καταρχήν πρωτεύουσες της Θράκης απέκτησαν ζωή, ο εμπορικός κόσμος αναθάρρησε, η οικιστική ανάπτυξη απέκτησε μια καινούρια δυναμική, ζωντάνεψε ουσιαστικά, ο τόπος. Όχι μόνο γιατί κάποιοι φοιτητές έρχονταν και ζούσαν εδώ, αλλά και γιατί όταν έφευγαν έκλαιγαν, επειδή άφηναν έναν τόπο τον οποίο αγάπησαν».


Χαρακτήρισε «πιο σημαντική» αυτή την επένδυση, η οποία τροφοδότησε και οικονομικά και αναπτυξιακά την περιοχή. «Τα παιδιά δε που αποφοίτησαν από το ΄74 μέχρι σήμερα, έγιναν οι καλύτεροι διαφημιστές της Ροδόπης και της Θράκης, η περιοχή μας έπαψε να προβάλλεται ως περιοχή εξορίας και απομονωτισμού. Έπαψε να φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των αθηναϊκών εφημερίδων ως περιοχή συγκρούσεων μεταξύ των σύνοικων στοιχείων. Άρχισε να εμφανίζεται μια διαφορετική περιοχή, λίγο περίεργη γι’ αυτούς που ζουν μακριά, για τους ανθρώπους του νότου, λίγο διαφορετική και σιγά-σιγά αυτό το μειονέκτημα μετεξελίχθηκε σε πλεονέκτημα. Τώρα, δηλαδή, που οι άλλοι αναζητούν ευκαιρίες εμείς ήδη έχουμε χτίσει τις γέφυρες και προς τα βόρεια και προς τα ανατολικά, εμείς αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας, εμείς μάθαμε να ζούμε με διαφορετικές θρησκείες και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, εμείς μάθαμε διαφορετικές γλώσσες και αυτό να θυμίζει κάτι από την ενωμένη Ευρώπη σε μια ενωμένη Θράκη, φιλειρηνική, δημιουργική».

Οι συνολικές επενδύσεις που έχουν εγκριθεί στον τομέα αυτό για το νομό Ροδόπης ξεπερνούν τα 80 εκατ. «Μία επαρχία παραγκωνισμένη και τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά υποβαθμισμένη απέκτησε ψυχή και ρυθμό ανάπτυξης, απέκτησε βιομηχανικό πάρκο, απέκτησε πανεπιστήμιο την ΑΣΠΑΙΤΕ και το εντυπωσιακό είναι ότι την ώρα που σε όλη την Ελλάδα αναπτύσσονται ΤΕΙ και ΑΕΙ, το μόνο πρόβλημα που εντοπίζεται σε περιοχές, όπως είναι οι Σάπες, είναι ότι όταν συμπληρώνεται το μηχανογραφικό από τους υποψήφιους σπουδαστές και φοιτητές να πάνε εκεί δεν έχουν προτίμηση αυτές οι περιοχές για τους οποιουσδήποτε λόγους, γιατί τα παιδιά θέλουν να κάνουν φοιτητική ζωή στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

Ο δήμαρχος Σαπών Γεώργιος Πιλιλίτσης, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τον κ. υπουργό για τη στήριξη αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη του Δήμου.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.