Βραβευτηκαν 8 συμπολιτες

Σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Σαπών βραβεύτηκαν 8 συμπολίτες μας για την προσφορά τους σε διάφορους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε βράβευση καθώς και συζήτηση για τα ναρκωτικά από τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ».

«Ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής εκ μέρους του Δήμου προς τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι προσέφεραν τα πάντα στον τομέα του αθλητισμού, του πολιτισμού, της αγωνιστικότητας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό», είπε ο Δήμαρχος Σαπών κ. Γιώργος Πιλιλίτσης αναφερόμενος στους δημότες των Σαπών, οι οποίοι με την προσφορά τους αποτέλεσαν πρότυπο προς μίμηση για τους νέους.


«Η ζωή μας είναι μια δυναμική προσπάθεια μέχρι το τέλος. Οι νεότεροι έχουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα και νομίζω ότι οι βραβευθέντες στην πλειοψηφία τους ήταν νέοι, ζωντανοί, με καλό πνεύμα και καλή αγωνιστικότητα».

Ανάμεσα στους δημότες των Σαπών που βραβεύτηκαν για την προσφορά τους σε διάφορους τομείς είναι οι: Γιώργος Λιπορδέζης για την προσφορά τους στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους και το συγγραφικό του έργο, Γιώργος Γεωργαντάς για το συγγραφικό του εκπαιδευτικό έργο, Μαγδαληνή Ζωγράφου για την κοινωνική της προσφορά, Όμηρος Μαυρίδης για το συγγραφικό του έργο, Σελήμ Χαφούζ Μεμέτ για την προσφορά του στον αθλητισμό, Κυριακή Τσιαντούκα, Χριστόφορος Μελικίδης και Γιώργος Χαλκίδης για την προσφορά τους στον αθλητισμό.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η στιγμή για όλους τους βραβευθέντες, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν το Δήμο Σαπών για αυτή την ιδιαίτερη στιγμή. «Σήμερα μου έγινε πολύ μεγάλη τιμή από τον Δήμο για την προσφορά μου στον αθλητισμό. Ήταν μια έκπληξη για μένα, δεν την περίμενα. Χάρηκα πάρα πολύ γιατί δεν έπαψα ποτέ να είμαι κομμάτι αυτού του τόπου και να νιώθω περήφανη που έχω γεννηθεί εδώ», δήλωσε η κ. Κυριακή Τσιαντούκα, η οποία βραβεύτηκε για την προσφορά της στον αθλητισμό.

Η διαδρομή της ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Ασχολήθηκε με το μπάσκετ πολλά χρόνια. Επί 20 χρόνια υπήρξε αθλήτρια σε διάφορους συλλόγους. Έχει πάρει μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, σχολικό και πρώτης κατηγορίας γυναικών. Επίσης, έχει παίξει 3 χρόνια στην Εθνική ομάδα. «Έχω χαρεί τίτλους και μετάλλια και έχω κερδίσει πολλά πράγματα, όπως επίσης και να μπω στα ΤΕΦΑΑ μέσω του μπάσκετ από Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Αλλά η μεγαλύτερη χαρά ήταν όταν με τον Παραολυμπιονίκη Χρήστο Αγγουράκη καταφέραμε στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας να πάρουμε το χάλκινο μετάλλιο στη σφαίρα. Ήταν συγκλονιστική εμπειρία και θα μου μείνει αξέχαστη».

Να μην εγκαταλείπουν ποτέ την προσπάθεια όσο δύσκολη κι αν είναι η ζωή τους, είναι το μήνυμα που στέλνει στους νέους η κ. Τσιαντούκα.

Καλύτερη πρόληψη η ενημέρωση

Για τα ναρκωτικά, την πρόληψη αλλά και τα στατιστικά στοιχεία για τα εξαρτημένα άτομα μίλησαν στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης οι: Σταμάτης Μαρούδας, νευρολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ», Γκάρο Εσαγιάν, ψυχίατρος, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου «ΟΡΦΕΑΣ», Βασιλική Δημητρίου και Σερίφ Σερικέ, ψυχολόγοι του Κέντρου.

Αναφερόμενος στη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών και στους χρήστες, ο κ. Μαρούδας τόνισε ότι ο μοναδικός σκοπός τους είναι να εξασφαλίσουν τη δόση τους. «Πρόκειται για άτομα που είναι αλλοτριωμένα, δηλαδή είναι άτομα ανελεύθερα». Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε στη συνέχεια, το 77% των ατόμων που πηγαίνουν στις κοινότητες για απεξάρτηση είναι άνεργοι, το 75% είναι στα όρια της φτώχειας, ενώ το 51% σταματάει τις σπουδές ή τα σχολεία.

Επίσης, αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο που ίσχυε παλιότερα και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. «Παλιότερα ήταν ανεπαρκείς οι νόμοι στο θέμα της πρόληψης, αλλά τώρα είναι καλύτερα», είπε ο κ. Μαρούδας, ενώ ταυτόχρονα έκανε αναφορά για τις ποινικές κυρώσεις.

«Η ίδρυση του ΟΚΑΝΑ είναι σταθμός στην καταπολέμηση των ναρκωτικών, παρά τις ελλείψεις», τόνισε κάνοντας λόγο για την ίδρυση του ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός Κατά Ναρκωτικών). Στη συνέχεια μίλησε για τις επιπτώσεις που έχει η χρήση των ναρκωτικών στην κοινωνία, στην οικονομία, στις αξίες της ζωής, στα ιδανικά.

Ο κ. Εσαγιάν από πλευράς του αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία για το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ελλάδα. Μίλησε για την επικράτηση της χρήσης παράνομων ουσιών στους μαθητές της Ελλάδας και την επικράτηση χρήσης παράνομων ουσιών στους μαθητές του νομού Ροδόπης το 2002. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά τα συγκέντρωσε η πρώην πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» κ. Νίκη Πιλιλίτση-Βασιλακάκη.

Η ψυχολόγος κ. Βασιλική Δημητρίου μίλησε για την ιστορία του Κέντρου Πρόληψης στην Κομοτηνή, ενώ η ψυχολόγος κ. Σερίφ Σερικέ αναφέρθηκε στη δικτύωση ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας.

Η καλύτερη πρόληψη είναι η ενημέρωση και σ’ αυτήν πρέπει να συμμετέχουν ενεργά τόσοι οι μαθητές, όσο και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ώστε να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.