Βραδια αφιερωμενη στη δυναμη της γλωσσας και της γραφης

Μέσα από την ποιητική συλλογή του Σπύρου Κιοσσέ «Tο κάτω κάτω της γραφής»

Μία βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση, στον λόγο της ποίησης, στα ποιήματα αυτά κάθε αυτά θα είναι η σημερινή για όσους συμπολίτες και μη, επιλέξουν να δώσουν το παρών στην εκδήλωση που διοργανώνουν ο «Παρατηρητής της Θράκης» σε συνεργασία με το εργαστήριο Γλωσσολογίας του ΔΠΘ  «ΣυνΜόρΦωΣη», τις εκδόσεις Μελάνι και το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο, στο καφέ «Σβούρα» στην Κομοτηνή.
 
Αφορμή μία ποιητική συλλογή, η πρώτη του συνεργάτη του «ΠτΘ», φιλολόγου και μέλους ΕΔΙΠ του Τμήματος φιλολογίας του ΔΠΘ κ. Σπύρου Κιοσσέ, με τίτλο «Tο κάτω κάτω της γραφής», ποιήματα της οποίας θα αναγνώσουν οι κ.κ. Ζωή Γαβριηλίδου, Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, Ελένη Κολλημένου, Μαίρη Κοσμίδου, Νατάσα Λιβεριάδου, Χάρης Μιχαλόπουλος και Χρήστος Χαρτοματσίδης, με εισαγωγή του υπευθύνου της ομάδας Γαλλοφωνίας του ΔΠΘ κ. Στέφανου Γραβάνη και μουσική συνοδεία της κ. Μαρίας Κηπουρού.

Μία ποιητική συλλογή, αυτοαναφορική, όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο συγγραφέας, που έλκει το περιεχόμενό της από τη δύναμη της γλώσσας και της γραφής, που ο ίδιος λόγω και των προαναφερθέντων ιδιοτήτων του, αλλά και ως υπέρμαχος της δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης, γνωρίζει καλά. Ποιήματα «προϊόντα» των δικών του προσωπικών αναγνώσεων, λογοτεχνικών και μη, αλλά κυρίως της γλώσσας όπως μας επεσήμανε ο ίδιος μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».
 
Ο ίδιος εξήγησε πως η απόφαση της έκδοσης των ποιημάτων του δεν ήταν εύκολη. «Είχα πολλούς ενδοιασμούς, ειδικά για την ποίηση η οποία είναι ένας τομέας της λογοτεχνίας πολύ πιο προσωπικός». Ωστόσο με την παρότρυνση φίλων και συνεργατών όπως εξήγησε αποφάσισε να το τολμήσει.
 
Ερωτηθείς σχετικά με την επιστημονική του ιδιότητα και το αν αυτή λειτούργησε ή όχι ως «εμπόδιο», υπό την σκοπιά της επιστημονικής «απογύμνωσης» των λέξεων, στην συγγραφή των ποιημάτων του ο κ. Κιοσσές έκανε λόγο για «δίκοπο μαχαίρι». Συγκεκριμένα επισήμανε πως η επιστημονική του ιδιότητα ναι μεν «σου δίνει τη δυνατότητα να εντρυφήσεις στις λέξεις, κυρίως όμως σου δίνει τη δυνατότητα να δεις πώς οι λέξεις επηρεάζουν, τι επίδραση ασκούν στους αναγνώστες». «Από τη μια έχεις τη δυνατότητα να εντρυφήσεις στον τρόπο επίδρασης των λέξεων της λογοτεχνίας στους αποδέκτες, από την άλλη είναι και κάτι το οποίο σου δημιουργεί και κάποιο φόβο» συνέχισε ο ίδιος χαρακτηριστικά επισημαίνοντας τον ενδεχόμενο φόβο που υπήρχε, για να εξηγήσει ωστόσο πως «η ποίηση είναι κάτι το οποίο αφορά όλους και ως είδος διακρίνει την λογοτεχνική παραγωγή της χώρας μας». «Θέλω να ελπίζω ότι η δική μου ποίηση αφορά περισσότερους. Δεν είναι δυσνόητη, είναι μια ποίηση που διαβάζεται, ακούγεται και ενδιαφέρει πολλούς» κατέληξε.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.