«Βουλιαξε» το βαμβακι απο τη βροχη

Την προπαραμονή της έναρξης της εκκοκκιστικής περιόδου ο Οκτώβρης επεφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη για τους βαμβακοπαραγωγούς. Η ισχυρή βροχόπτωση πλημμύρισε μεγάλες εκτάσεις βαμβακιού που ήταν έτοιμο για συγκομιδή. Οι γεωργοί λένε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 μέρες για να μπορέσουν να μπουν στα χωράφια τα τρακτέρ και ν’ αρχίσει το μάζεμα.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης Νίκος Σκοπιανός στάθηκε στην αρνητική συγκυρία της ισχυρής βροχόπτωσης λίγο πριν την έναρξη της συγκομιδής.

«Δεν ξεκίνησε τίποτα ομαλά, δυστυχώς.
Πριν ξεκινήσει η εκκοκκιστική περίοδος είχαμε αυτή την δραματική τροπή όσον αφορά στη συγκομιδή του βαμβακιού με την μεγάλη βροχόπτωση, η οποία δυστυχώς επηρεάζει ποσοτικά και ποιοτικά το βαμβάκι. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι και η ευτυχέστερη των εξελίξεων.

Ήδη άρχισε η εισκόμιση για κάποια ελάχιστα βαμβάκια τα οποία πρόλαβαν και τα μάζεψαν πριν από την βροχόπτωση.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί και δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα στο κομμάτι των τιμών. Εμείς απλά αναγράφουμε πάνω σαν τιμολόγηση την ελάχιστη τιμή. Ελπίζω μέχρι το τέλος της εβδομάδας και αρχές της επόμενης – συνεδριάζοντας το διοικητικό συμβούλιο – να οριστικοποιηθούν οι τιμές. 226 δρχ. το κιλό είναι η ελάχιστη τιμή που γράφουμε στο τιμολόγιο». Ο κ. Σκοπιανός τόνισε ότι δεν είναι αυτή η τιμή του βαμβακιού.

Σύμφωνα με την φετινή ΚΥΑ τον έλεγχο του βαμβακιού προτού παραληφθεί -ιδιαίτερα στο κομμάτι της υγρασίας και των ξένων υλικών – το κάνει υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να κρίνει αν το βαμβάκι είναι υγιές, ανόθευτο.

Ο κ. Σκοπιανός δεν μπορεί να εκτιμήσει σε ποιο βαθμό είναι η καταστροφή που προκλήθηκε στο βαμβάκι από τις βροχές. «Σίγουρα μία βροχόπτωση επηρεάζει και ποσοτικά και ποιοτικά το προϊόν. Ελπίζω οι επιπτώσεις να μην είναι μεγάλες» μετέφερε.

Χαμηλά κιλά

Τα σχόλια του κ. Σκοπιανού (φύλλο Σαββάτου του ΠτΘ) για άδικη κατανομή κιλών ανά περιοχή επιβεβαιώνονται από τις επισκέψεις που άρχισε ήδη να δέχεται στην ΕΑΣ από παραγωγούς περιοχών με χαμηλά κιλά.

«Τις τελευταίες μέρες έρχονται οι παραγωγοί και διαμαρτύρονται για τα χαμηλά κιλά, σε ορισμένες συγκεκριμένες περιοχές όπως είναι της Ν. Καλλίστης, της Κομοτηνής. Ήρθαν συγκεκριμένα σήμερα από τον Φύλακα, από ορισμένα χωριά που είναι ποτιστικά της περιοχής των Σαπών. Υπάρχουν κάποιες άδικες συμπεριφορές σε σχέση με την ηρτημένη παραγωγή του κάθε αγρότη κι αυτό γιατί δυστυχώς δεν ελήφθησαν υπόψη ορισμένα δεδομένα, δηλαδή σε μια παλιά κοινότητα προστέθηκαν τα ξερικά και το ποτιστικά και βγήκε ένας μέσος όρος. Ιδιαίτερα τα ποτιστικά χωράφια τα αδικεί αυτού του είδους η απόφαση. Για όλα αυτά λοιπόν εμείς τουλάχιστον κάνουμε τα απαραίτητα διαβήματα προς το υπουργείο και ετοιμάζουμε και άλλα προς τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο – αν είναι δυνατόν – να υπάρξουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να αρθεί ένα μέρος της άδικης αυτής συμπεριφοράς.

Υπάρχει και μια άλλη αλλαγή που επηρεάζει αρκετούς παραγωγούς αρνητικά. Ενώ λαμβάνονταν υπόψη σοβαρά το πού βρισκόταν η κάθε έκταση κι έβγαιναν τα αντίστοιχα κιλά, φέτος ο τόπος κατοικίας είναι αυτός που προσδιορίζει τα κιλά. Υπάρχει, επομένως, μία αδικία και όχι ένας δίκαιος τρόπος σκέψης». Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοικος Κομοτηνής που έχει χωράφια στη Μέστη θα έχει τα κιλά της Κομοτηνής. Η αλλαγή ισχύει φέτος για πρώτη φορά. «Το αντικειμενικό, το σωστότερο θα ήταν ο τόπος των χωραφιών να προσδιορίζει και την ηρτημένη παραγωγή» τόνισε.

Ο κ. Σκοπιανός προσπαθεί να συγκεντρώσει όλα τα προβλήματα των παραγωγών και να τα μεταφέρει, με σκοπό κάποια προβλήματα ν’ αντιμετωπιστούν.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.