Βουλα Ελευθεριαδου «Ο Κ.Μητσοτακης θελει να ενεργοποιησει τις υγιεις δυναμεις του τοπου»

Συμπεράσματα από το 10ο Τακτικό συνέδριο της ΝΔ - «Οι αλλαγές που συντελούνται στο εσωτερικό της ΝΔ μας δείχνουν τον δρόμο για ένα πεδίο δόξης λαμπρό»

Με ενδιαφέρον παρακολούθησε ο πολιτικός και όχι μόνο κόσμος της ΝΔ το προηγούμενο τριήμερο 22 έως και 24 Απριλίου το 10ο τακτικό συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, εγκρίθηκε το νέο καταστατικό του κόμματος που φέρει «σαρωτικές» όπως χαρακτηρίστηκαν αλλαγές – όπως ο περιορισμός σε 150 των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, αλλά και η πρόταση για απευθείας εκλογή των προέδρων των ΝΟΔΕ και η επεξεργασία διαφορετικών μοντέλων ανασύστασης της ΟΝΝΕΔ- και, όπως αναμενόταν, τόσο δια στόματος του νυν Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και δια στόματος του πρώην Προέδρου Αντώνη Σαμαρά, εξαπολύθηκε δριμεία επίθεση προς το κυβερνών κόμμα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
 
Η ανάγκη ενότητας και ανανέωσης της ΝΔ αλλά και των οργανώσεων αυτής ήταν ένα ακόμα από τα σημεία που επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ.Μητσοτάκη αλλά και της πλειοψηφίας των στελεχών που πήραν τον λόγο, όπως αντίστοιχα και το γεγονός ότι “ήγγικεν” η ώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρέμβει δυναμικά στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.
 
Μεταξύ των παρευρισκομένων στελεχών της ΝΔ στις εργασίες του συνεδρίου ήταν και η Κομοτηναία πολιτευτής της ΝΔ και μέλος του τομέα Μακεδονίας – Θράκης της ΝΔ κ. Βούλα Ελευθεριάδου η οποία κατά την επιστροφή της στα θρακικά εδάφη, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για τα όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αλλά και την επόμενη μέρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Βούλα Ελευθεριάδου όμως… 

«Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την 5ετή θητεία του προέδρου βάζει τέλος στους επαγγελματίες πολιτικούς»

ΠτΘ: κ.Ελευθεριάδου μόλις επιστρέψατε από την Αθήνα, όπου παρακολουθήσατε από κοντά τις εργασίες του 10ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ. Ένα συνέδριο το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της ΝΔ χαρακτηρίστηκε από αέρα αλλαγής, στην βάση των δομικών αλλαγών που προωθεί ο νέος πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξεκινώντας από το καταστατικό το οποίο υπερψηφίστηκε πως βλέπετε εσείς αυτές τις αλλαγές;
Β.Ε.:
Για πρώτη φορά στο καταστατικό του κόμματος, μπαίνει η απαγόρευση τραπεζικού δανεισμού του κόμματος για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, μπαίνει θητεία για τον πρόεδρο του κόμματος και μάλιστα ξεκινώντας από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Πράγματα πρωτοποριακά θα έλεγα για το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το δεύτερο, πρόκειται για κάτι το οποίο εφόσον ξεκινάει από τον ίδιο τον πρόεδρο, εφόσον δηλαδή ο ίδιος αυτοπεριορίζεται, μπορεί να το επεκτείνει και στα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος, ανεξαρτήτως βαθμίδας. Βάζει έτσι, κατά την άποψή μου, ένα τέλος στους επαγγελματίες πολιτικούς. Μία απόφαση που πρέπει και η ίδια η κοινωνία να στηρίξει και οι ίδιοι οι πολιτικοί να καταλάβουν ότι τα παιδιά του κομματικού σωλήνα πλέον πρέπει να κάνουν στην άκρη. Υπάρχουν δυνάμεις της κοινωνίας που πονούν, δουλεύουν και οι οποίες πρέπει να βγουν στην επιφάνεια. Και το λέω γιατί πλέον αυτό αποτελεί αναγκαιότητα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βγούμε από την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Οι αλλαγές αυτές μας δείχνουν τον δρόμο για ένα πεδίο δόξης λαμπρό, με ανθρώπους που έχουν βγει από τα σπλάχνα της κοινωνίας και έχουν «τριφτεί» με τα προβλήματα – για μένα η λέξη τριβή είναι πολύ σημαντική γιατί σημαίνει ότι γνωρίζω καλά τα προβλήματα, πιθανών τα έχω ξεπεράσει, έχω ασχοληθεί με αυτά άρα έχω και άποψη – οι οποίοι και θα πρέπει να ηγηθούν την επόμενη μέρα.
 
Γενικότερα σε ό,τι αφορά το συνέδριο, παρά το γεγονός ότι κάποιοι θα περίμεναν να γίνει σε ένα συγκρουσιακό κλίμα, αυτό πραγματοποιήθηκε πάρα πολύ ομαλά και μάλιστα με μία πολύ καλή οργάνωση. Ήταν ανοιχτό, υπό την έννοια ότι πραγματικά υπήρξε διαβούλευση, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκειά του. Πραγματικά ήταν μία ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία. Ο πρόεδρος αντίστοιχα ήταν πολύ φιλικός με όλους και ήταν παρών καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, ήταν μέσα στον παλμό του συνεδρίου και νομίζω ότι κέρδισε τις εντυπώσεις. 

«Η έλλειψη πρόσβασης της ΝΔ στην νεολαία είναι ένα πρόβλημα στο οποίο θα πρέπει να ενσκήψουμε»

ΠτΘ: Μιας και αναφερθήκατε στα νεαρότερα στελέχη της ΝΔ, πώς σας φάνηκε η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διάλυση της ΟΝΝΕΔ;
Β.Ε.:
Θα θυμηθώ την παροιμία «αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν κάνεςι». Νομίζω ότι επιτέλους ήρθε κάποιος να κάνει την ομελέτα. Προσωπικά με χαροποίησε η απόφασή του κ. Μητσοτάκη να διαλύσει την ΟΝΝΕΔ. Προφανώς η ΟΝΝΕΔ έχει κάνει πάρα πολλά, έχει μία ιστορία σαν κομμάτι της νεολαίας του κόμματος της ΝΔ, αλλά δυστυχώς όπως και στον κομματικό μηχανισμό παρουσίασε και αυτή κάποια διάβρωση. Η νεολαία του κόμματος πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους πρωτοπόρους, μπροστάρηδες των αγώνων, ανθρώπους που θα φέρνουν τις καινούργιες ιδέες και θα τραβούν, αν θέλετε, το κόμμα προς τα εμπρός. Δυστυχώς η νεολαία μας είχε συμβιβαστεί, είχε πάρει το κακό παράδειγμα από τα παλιά στελέχη. Άρα για μένα είναι τώρα μία καλή ευκαιρία να αλλάξει το κλίμα. Να δημιουργηθεί η νεολαία με διαφορετικά δεδομένα και με κριτήρια πιο μέσα στην κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ, δεν έχει προσβάσεις στη νεολαία σε μεγάλη κλίμακα. Χάσαμε την νεολαία. Είναι ένα έλλειμμα του κόμματος στο οποίο θα πρέπει να ενσκήψουμε . Άρα λοιπόν καλά έκανε. Όταν κάτι σαπίζει, διαβρώνεται, το κόβεις από τη ρίζα. 

«Μόνο μέσω της ανάπτυξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορούμε να βρούμε λύση στα σημερινά αδιέξοδα»

ΠτΘ: Σε ποιόν και σε τι στοχεύουν οι αλλαγές αυτές που προωθεί ο κ. Μητσοτάκης; Ο κόσμος της ΝΔ πώς νομίζετε ότι τις αντιλαμβάνεται;
Β.Ε.:
Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, αυτό που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται σε όλη την κοινωνία, όχι μόνο στην παράταξη της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ενεργοποιήσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου απ’ όπου και αν προέρχονται και νομίζω είναι το πιο σημαντικό σημείο. Για παράδειγμα ο τύπος της οικονομίας που θα ακολουθηθεί είναι νομίζω λίγο πολύ μονόδρομος. Όλοι ξέρουμε ότι η ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, είναι αυτή που θα μας βγάλει από το σημερινό αδιέξοδο, δεδομένου ότι το κράτος έχει πτωχεύσει από το 2009 και άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα που υπήρχε παλιά, μέσω του δανεισμού να γίνουν δημόσιες επενδύσεις, προσλήψεις κτλ. Μόνο μέσω της ανάπτυξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορούμε να βρούμε λύση στα σημερινά αδιέξοδα. Μέσω ενός μοντέλου οικονομίας που θα εμπεριέχει και στο οποίο θα συμβάλουν όλα τα δυνατά μυαλά και οι επιστήμονες που διαθέτει η χώρα, οι οποίοι θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτό το σύστημα που τόσα χρόνια ήταν κλειστό. Ένα σύστημα που θα πρέπει να ανοίξει και με αξιοκρατία είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα να λειτουργήσει σωστά για να δοθεί και η απαραίτητη ώθηση στη χώρα. 

«Πρέπει πρώτα να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που χειρίζονται την παραγωγή»

ΠτΘ: Πλέον ως μέλος του Τομέα Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποιείτε επαφές με εκπροσώπους των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής και όχι μόνο. Μέσα και από τις συναντήσεις αυτές θεωρείται ότι το μοντέλο το οποίο περιγράψατε είναι και αυτό που πρέπει να ακολουθηθεί και σε ό,τι αφορά τη Ροδόπη και τη Θράκη;
Β.Ε.:
Με βάση αυτό το μοντέλο θεωρώ ότι μπορεί να βρεθεί λύση και για την Ροδόπη. Και αυτός είναι ο λόγος που εδώ και κάποιους μήνες κάνω όλη αυτή τη διαδικασία πολύ πιο ζεστά από ό,τι στο παρελθόν, γιατί τώρα πιστεύω ότι είναι καλές και οι συνθήκες. Πολλές φορές οι συνθήκες λειτουργούν αποτρεπτικά. Μπορεί να έχουμε όλη την καλή διάθεση να προσφέρουμε, και εγώ και άλλα παιδιά αλλά κάποιοι έως τώρα μας εμπόδιζαν. Τώρα όμως πιστεύω ότι είναι ευκαιρία για την περιοχή να αναδειχθεί. Γι αυτό και καλώ όλους τους ανθρώπους που έχουν μεράκι για τον τόπο, να έρθουν μαζί μας και να ενισχύσουν την προσπάθειά μας. Εγώ έρχομαι σε επαφή με όλους, είτε είναι μονάδες είτε είναι οργανωμένοι, και έχουν λόγο και άποψη πάνω στα τεκταινόμενα του τόπου και αναζητώ πως από τους μικρούς αυτούς πυρήνες, τις μικρές αυτές κοιτίδες παραγωγής μπορούμε να αναπτύξουμε τον τόπο και να προσκαλέσουμε και άλλους να μας μιμηθούν. Έχουμε μία περιοχή με πολλά χαρίσματα, προτερήματα που μπορούμε να την αναπτύξουμε με διάφορους τρόπους. Από την γεωργία, που υπάρχει παραγωγή και προϊόντα, που θα μπορούσαν για παράδειγμα να πάρουν την ονομασία προέλευσης που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, τον τουρισμό, παραλιακό και ορεινό, και άλλα πόσα που μπορούν να γίνουν. Εγώ προσωπικά κάνω αυτή την προσπάθεια γιατί θεωρώ ότι πρέπει πρώτα να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που χειρίζονται την παραγωγή, κάθε ένας τον κλάδο του, κι από κει και πέρα, εφόσον γίνει αυτό και μαζέψω όλο το υλικό το οποίο χρειάζεται για την περιοχή, και τις προτάσεις σε δεύτερη φάση να τις αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

«Καλώ όλους όσους θέλουν, όχι σαν κόμμα αλλά σαν μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Ροδόπης, να συνταχθούν μαζί μας»

ΠτΘ.: Η ανανέωση της ΝΔ έχει αγγίξει και την τοπική οργάνωση όπου είχαμε και την εκλογή νέου προέδρου της ΝΟΔΕ Ροδόπης αλλά και γενικότερα μία μεγαλύτερη εξωστρέφεια από πλευράς των τοπικών στελεχών…
Β.Ε.:
Έχουμε νέα άτομα, πολύ ικανούς ανθρώπους και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό πλέον να αρχίσουμε να λειτουργούμε συλλογικά. Δεν υπάρχει αλάθητο πουθενά. Νομίζω ότι μέσω της σύνθεσης μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά πράγματα. Έχουμε ικανούς ανθρώπους στην περιοχή, θα πρέπει όμως να τους δοθεί η ευκαιρία. Αν δεν τους δοθεί η ευκαιρία δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Καλώ λοιπόν όλους όσους θέλουν να συνταχθούν μαζί μας, όχι σαν κόμμα, σαν Νέα Δημοκρατία, αλλά σαν μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Ροδόπης. Νομίζω ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.