Βουλα Ελευθεριαδου «Μηνυμα των εκλογων της ΝΟΔΕ: Εμεις αλλαζουμε»

«Το θέλω να διεκδικήσω μία θέση σε ψηφοδέλτιο μέχρι το μπορώ έχει διαφορά» - «Όσοι επιθυμούν την ένταση να σταματήσουν τώρα»

Το δικό της μήνυμα για την επόμενη ημέρα των τοπικών οργάνων της ΝΔ, έδωσε σε συνέντευξή της στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πολιτευτής της ΝΔ κ. Βούλα Ελευθεριάδου, η οποία φιλοξενήθηκε στο στούντιο, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Μία εκλογική αναμέτρηση, που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή13 Μαΐου, με τρεις συνολικά υποψηφίους να διεκδικούν τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ και κεντρικό μήνυμα αυτής, σύμφωνα με τα όσα τόνισε η κ. Ελευθεριάδου την αλλαγή της ΝΔ προς το καλύτερο.
 
Ο λόγος στην ίδια…
 
ΠτΘ: Η προσοχή της Νέας Δημοκρατίας, θέλοντας και μη, στρέφεται στην προσεχή αναμέτρηση για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας τη ΝΟΔΕ. Τι αναμένετε για την επόμενη μέρα; Ποια είναι η στόχευση της ΝΟΔΕ Ροδόπης;
Β.Ε.:
Όλοι αναμένουμε μια καλύτερη μέρα την επόμενη των εκλογών. Όσον αφορά την ίδια τη διαδικασία, μετά από πάρα πολύ καιρό, έχουμε μια ανοιχτή εκλογική διαδικασία για τους επικεφαλής των οργάνων  του κόμματος. Πράγμα που δεν μπορούμε παρά να το χαιρετήσουμε με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, γιατί καθετί που είναι συνυφασμένο με εκλογές σημαίνει και δημοκρατία. Άρα λοιπόν η έκφραση των ανθρώπων του κόμματος είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό από μόνο του. Σαν διαδικασία λοιπόν ήταν πρωτόγνωρη και πολύ θετική.
 
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύω ότι είναι ένα κόμμα που είναι μεγάλο, λαϊκό, μαζικό. Είναι από το 1974 στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής της χώρας, έχει προσφέρει πολλά, έχει κάνει και λάθη πολλά. Αυτό όμως που πρέπει να ζητήσουμε, είναι η επόμενη μέρα για το ίδιο το κόμμα, ούτως ώστε να ζητήσουμε και την επόμενη μέρα για την ίδια τη χώρα. Δεν μπορεί ένα κόμμα που είναι απαρχαιωμένο, αγκυλωμένο, δεσμευμένο, σε αντιλήψεις του παρελθόντος, να βγει και να πει ότι «εγώ θα κτίσω την Ελλάδα του μέλλοντος». Άρα αυτή η εκλογική διαδικασία έχει αυτό ακριβώς το μήνυμα «ότι εμείς αλλάζουμε, γινόμαστε ένα σύγχρονο κόμμα, ένα ευρωπαϊκό κόμμα, ένα κόμμα με εκλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, και τα άτομα που θα βγουν θα είναι αποτέλεσμα ζυμώσεων των μελών του κόμματος», άρα θα έχουν μια δύναμη απέναντι και στην κεντρική εξουσία. Όσοι εκλεγούν τώρα, θα έχουν μια δύναμη, γιατί θα εκλεγούν από τον κόσμο. Άρα η φωνή τους θα μετράει στα κεντρικά όργανα και αργότερα στην κυβέρνηση περισσότερο. Άρα αυτά τα άτομα θα έχουν μια δυναμική που μόνο για καλό για τον τόπο θα μπορούσε να είναι. Ας προσέξουν τα μέλη μας ποιους θα επιλέξουν, με μόνο κριτήριο  την καλύτερη επόμενη μέρα για τον τόπο και για το κόμμα. 

«Πρέπει να μπουν οι ικανοί μπροστά» 

ΠτΘ: Σε ό,τι αφορά τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ έχουμε τρεις υποψηφίους.  Το γεγονός αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως χαρακτηριστικό της δυναμικής που υπάρχει για την ενασχόληση προσώπων με τα της πολιτικής ή  και αρνητικά υπό την έννοια ότι καταδεικνύει την μη συνοχή μέσα στις τάξεις του κόμματος. Εσείς πώς το αντιλαμβάνεστε αυτό;
Β.Ε.:
Όσον αφορά τις τρεις υποψηφιότητες, νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να πει σε κάποιον να μην κατέβει υποψήφιος. Πάμε στη διαδικασία και κρίνονται και οι τρεις ανάλογα με τον βίο και την πολιτεία τους, γιατί και οι τρεις υποψήφιοι είναι άνθρωποι που ο κόσμος γνωρίζει. Άρα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που έχει ο καθένας, ας βάλει το εκλογικό σώμα να σκεφτεί και να αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος.
 
ΠτΘ: Ο νέος πρόεδρος και η ομάδα που θα τον υποστηρίξει θα κληθεί να αναλάβει την  προεδρεία σε μια κρίσιμη περίοδο για την πολιτική ζωή της χώρας…
Β.Ε.:
Βεβαίως. Θα έχουμε συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Πρέπει να διαλέξουμε λοιπόν άτομα που πραγματικά θέλουν και μπορούν να προσφέρουν στον τόπο. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Αυτό πρέπει να το καταλάβει και η κοινωνία, όχι μόνο τα κόμματα. Πρέπει να μπουν οι ικανοί μπροστά.
 
ΠτΘ: Σε επίπεδο πολιτική επικαιρότητας παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση, που φέρνει  ο «Κλεισθένης 1». Αλλαγές στις οποίες αντιδρά και η τοπική αυτοδιοίκηση. Εσείς τι πιστεύετε;
Β.Ε.:
Πιστεύω πάρα πολύ στις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα περισσότερα προγράμματα μέσω των δήμων και των περιφερειών θα υλοποιούνται. Αυτό που μπορούμε εμείς να κάνουμε – λέω εμείς γιατί είμαι πιθανή υποψήφια  και ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή θα εκπροσωπήσω το λαό της Ροδόπης – θα παίξουμε ένα ρόλο διαφορετικό. Τον ρόλο του ενδιάμεσου κρίκου μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής εξουσίας για να προωθούνται τα ζητήματα της περιοχής. Άρα για μένα είναι πολύ σημαντικό να εκλεγούν οι καλύτεροι, να υπάρχει σωστός τρόπος λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, να παίρνονται οι αποφάσεις εύκολα, γρήγορα και σωστά. 

«Στην πράξη η απλή αναλογική θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει» 

ΠτΘ: Διαφωνείτε με την απλή αναλογική;
Β.Ε.:
Νομίζω ότι είναι ένα μέσο το οποίο δεν το έχουμε δει στην πράξη και πολύ φοβάμαι ότι αυτό το οποίο λέει το κόμμα μας περί δυσκολίας να παρθούν γρήγορα αποφάσεις, θα επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Δεν μπορεί να βγαίνει ένας δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο να μην είναι συντεταγμένο, τουλάχιστον στις βασικές του αποφάσεις. Θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα. Όσον αφορά τη διάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης πιστεύω ότι δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα ήδη από τον Καλλικράτη, στον τρόπο με τον οποίο έγινε ο διαχωρισμός. Για παράδειγμα ο δήμος Μαρωνείας-Σαπών. Οι Σάπες και η Μαρώνεια είναι εντελώς διαφορετικές περιοχές με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει σαφής επικοινωνία μεταξύ τους. Άρα κάποια πράγματα πρέπει να τα δούμε, να τα σκεφτούμε, και να χωρίσουμε τους δήμους μας με διαφορετικό τρόπο που να εξυπηρετεί περισσότερο την οικονομική και την πολιτιστική ανάπτυξη. Η Μαρώνεια έχει την αρχαιολογία, έχει τον τουρισμό, οι Σάπες είναι γεωργοκτηνοτροφική περιοχή. Άρα δεν μπορούμε να τα τσουβαλιάσουμε όλα αυτά σε ένα μέρος. Όσον αφορά την απλή αναλογική, πιστεύω ότι στην πράξη θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ' όσα θα λύσει. 

«Η διαθεσιμότητα πολλών να θέσουν υποψηφιότητα είναι υγιής» 

ΠτΘ: Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει, σε ό,τι αφορά τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, δεν θα δώσει χρίσματα. Αντίστοιχα σε ό,τι αφορά τις εθνικές εκλογές, αυτοί που θεωρούνται σίγουροι είναι όσοι είναι εν ενεργεία βουλευτές και επιθυμούν να διεκδικήσουν εκ νέου την ψήφου του ελληνικού λαού. Στην Ροδόπη ειδικά σε ό,τι αφορά τον χώρο της ΝΔ ακούγονται πολλά ονόματα, που ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν μία θέση στα ψηφοδέλτια. Πώς το κρίνετε;
Β.Ε.:
Για τον κ. Μητσοτάκη όλοι κρινόμαστε. Κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο κι αυτό νομίζω ότι είναι θετικό. Όσον αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, το να μην δίνει χρίσματα νομίζω ότι είναι λογικό, γιατί όλοι λέμε ότι θέλουμε να είναι ανεξάρτητη. Το «θέλω να διεκδικήσω» μέχρι το «μπορώ να διεκδικήσω» έχει διαφορά. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όποιος είναι υποψήφιος δήμαρχος ή υποψήφιος περιφερειάρχης ή υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, πρέπει να έχει μια δυναμική, να έχει ανθρώπους που τον στηρίζουν, πρέπει να έχει μια οικονομική επιφάνεια. Να τα βάλουμε όλα αυτά στο τραπέζι και να δούμε ποιοι μπορούν.
 
 Ξέρουμε ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση πολλές φορές οι συνδυασμοί είναι μικτοί, ειδικά στους δήμους. Ειδικά στην περίπτωση του δημάρχου το να δοθεί χρίσμα είναι λίγο άτοπο. Στις περιφέρειες είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα, γιατί υπάρχει πιο έντονος ο κομματικός χαρακτήρας. Επομένως νομίζω ότι θα υπάρξουν έστω και έμμεσες στηρίξεις. Αυτό βέβαια μένει να φανεί στην πορεία, γιατί η Περιφέρεια είναι στην ουσία ένα μικρό κρατίδιο το οποίο σε δεύτερο χρόνο θα έχει άμεση σχέση με την κυβέρνηση και άρα τον ίδιο τον πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θεωρώ λοιπόν ότι θα προσπαθήσει να στηρίξει κάποια συγκεκριμένα άτομα σε περιφερειακό επίπεδο. Όσον αφορά τις εθνικές, εγώ έχω δηλώσει ενδιαφέρον. Νομίζω ότι μετά από δέκα περίπου χρόνια στην πολιτική έχω μια διαδρομή και βέβαια όλοι κρινόμαστε και από τον πρόεδρο και από τον κόσμο. Το θεωρώ υγιές να θέλει κόσμος να είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία. Σημαίνει ότι το κόμμα αρχίζει να συσπειρώνει τον κόσμο και συνεχίζει να έχει προσβάσεις στην κοινωνία. Το ίδιο ισχύει και  στο βουλευτικό επίπεδο. 

«Δεν είναι καλή η εικόνα του κόμματος προς τα έξω, μια Νέα Δημοκρατία να σπαράσσεται, και να δημιουργεί προβλήματα στον ίδιο της τον εαυτό» 

ΠτΘ: Το δικό σας μήνυμα σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία ποιο είναι;
Β.Ε.:
Πιστεύω ότι θα υπάρχει συμμετοχή στις εκλογές. Έχω τα δείγματα ότι εφόσον υπήρχαν τόσες πολλές εγγραφές, το 80-90% θα έρθουν να ψηφίσουν. Εκείνο που πρέπει να πούμε όμως είναι ότι την επόμενη μέρα πρέπει να έχουμε μια κοινή κατεύθυνση όλοι. Πιστεύω ότι όντως θα ξημερώσει μια καινούργια μέρα για τη ΝΟΔΕ Ροδόπης. Το πιστεύω, το ελπίζω, το προσπαθώ και εκείνο που θέλω να πω είναι ψυχραιμία. Δεν είναι καλή η εικόνα του κόμματος προς τα έξω, προς την κοινωνία, να βλέπει μια Νέα Δημοκρατία να σπαράσσεται, και να δημιουργεί προβλήματα στον ίδιο της τον εαυτό. Δεν είναι ωραίο. Ας σταματήσουν όσοι επιθυμούν την ένταση, όσοι επιθυμούν την όξυνση. Να σταματήσουν τώρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.