Βομβα μεγατονων η αρση της εγγυησης του Ελληνικου Δημοσιου στα δανεια των επιχειρησεων

Το υπόμνημα του Δικτύου Συνδέσμων Ακριτικών Περιοχών για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Με κοινό τους υπόμνημα που απέστειλαν προς την κυβέρνηση και την ηγεσία των υπουργείων Οικονομίας-Ανάπτυξης – Τουρισμού και Οικονομικών, οι Σύνδεσμοι βιομηχανιών-βιοτεχνιών των ακριτικών περιοχών, παίρνουν θέση για το νομοσχέδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών που αναμένεται να ψηφιστεί στην Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ χθες συζητούνταν στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής. 

Οι Σύνδεσμοι των ακριτικών περιοχών εστιάζουν ειδικότερα στο μέγεθος των επιπτώσεων από την δοθείσα εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε δανειακές συμβάσεις Επιχειρήσεων που σύμφωνα με τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις η ισχύς τους λήγει από το 2016 έως το 2022.

Όπως τονίζεται σχετικό υπόμνημα οι επιχειρήσεις σήμερα λειτουργούν σε ένα εκρηκτικό περιβάλλον με την απουσία τραπεζικού συστήματος, τους τριγμούς στο λιανεμπόριο, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από προϊόντα όμορων τρίτων χωρών και την γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που επιδεινώθηκε από τον ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα.

«Η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χειριστεί το θέμα αυτό λόγω της προσωρινής ασφάλειας που παρέχει στα αποτελέσματα τους η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου,  δημιουργεί τις συνθήκες έκρηξης ως βόμβα ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ στις περιφερειακές οικονομίες. Καθίσταται πλέον ως επιτακτική ανάγκη η εύρεση  μίας λύσης στο μείζον θέμα των εγγυημένων δανείων, σε μία εποχή που άρχισε να διαφαίνεται κάποιο φως εξόδου στο τούνελ ύφεσης που βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια η οικονομία της χώρας μας», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών-βιοτεχνιών της βορείου Ελλάδος. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουν μεταξύ άλλων για τις δανειακές συμβάσεις στις οποίες έχει δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου:
 
• Να αναφέρεται στο Νομοσχέδιο η δυνατότητα αυτοτελούς εφαρμογής του Νόμου στις συμβάσεις αυτές και περιορισμό του σημερινού ύψους των συγκεκριμένων δανειακών Συμβάσεων, μετά τη ρύθμιση στο εγγυημένο από το Ελληνικό Δημόσιο ποσό. 
• Για τα υπόλοιπα δάνεια αυτών των επιχειρήσεων που δεν έχουν την Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, να ισχύσουν τα προβλεπόμενα στον προς ψήφιση νόμο.
• Να προβλεφθεί περίοδος χάριτος τουλάχιστον 2ετών (στην οποία θα πληρώνονται μόνο τόκοι).
• Η εξυπηρέτηση να γίνεται σε 6μηνες τοκοχρεωλυτικές δόσεις.
• Το επιτόκιο να μην υπερβαίνει το Euribor +2% περιθ. + Ν.128.75 + ασφάλιστρο.
 
Οι επιχειρηματίες των ακριτικών περιοχών, ζητούν από τα υπουργεία Οικονομίας-Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών, δεδομένης της γενικότερης συγκυρίας αλλά και του δύσκολου 1ου τριμήνου που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις των περιοχών τους, η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της ρύθμισης των πιθανών   ληξιπρόθεσμων οφειλών να είναι αυτή της ψήφισης του νόμου και όχι η 31/12/2016, όπως προβλέπεται στο κείμενο του νομοσχεδίου.   
 
Ζητούν επίσης την θέσπιση ανελαστικής χρονικής προθεσμίας 20 ημερών για την απάντηση κάθε ενός από τους εμπλεκόμενους φορείς για την αποδοχή ή μη του σχεδίου από αυτόν. Σε περίπτωση μη απάντησης, να θεωρείται ως σιωπηρή η αποδοχή του σχεδίου από τον συγκεκριμένο φορέα.
 
«Πιστεύοντας ακράδαντα ότι σήμερα υπάρχουν εφικτές λύσεις που εξυπηρετούν την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, ζητούμε την ενσωμάτωση αυτών στο Νομοσχέδιο και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία», καταλήγει το υπόμνημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.