Βολτα στον πολιτισμο

Ξάνθη, Δράμα, Κομοτηνή, μια διαρκής αναζήτηση πολιτιστικών δρωμένων, πολιτιστικής παραγωγής, έκφραση ανησυχίας. Οι δικοί μας άνθρωποι, οι δικοί μας τόποι, αλλά… και τα δικά μας έθιμα που πάντα οδηγούν στο κέφι και την επικοινωνία των συνδαιτυμόνων.

Αποκριάτικος χορός στην Πόρπη

Γλέντι μέχρι πρωίας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο αποκριάτικος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πόρπης, ο οποίος έγινε την περασμένη Κυριακή στη Λέσχη του Συλλόγου. Μετά από 15 περίπου χρόνια που είχε να διοργανωθεί παρόμοια εκδήλωση, το νέο διοικητικό συμβούλιο αφουγκραζόμενο την επιθυμία των κατοίκων της Πόρπης αλλά και των καταγόμενων από το χωριό που κατοικούν εκτός, κατόρθωσε να συγκεντρώσει πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους και πολλούς νέους.

Μασκαρεμένοι με θέματα κλασικά, αλλά κι επηρεασμένα από την επικαιρότητα των ημερών (καλόγρια, παπάς, Πετρούλα) οι συμμετέχοντες γλέντησαν με την ψυχή τους απολαμβάνοντας τη ζωντανή ορχήστρα που επιδόθηκε σε παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια. Τα τσιφτετέλια και τα ζεϊμπέκικα ζωντάνεψαν το στέκι του Συλλόγου που φιλοξένησε περισσότερους άντρες από ποτέ.

Ο δήμος Αιγείρου στάθηκε στο πλευρό του συλλόγου, αναλαμβάνοντας τα έξοδα της ορχήστρας, ενώ το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Βαγγέλης Λίτσος.


Η βραδιά έκλεισε με μια κλήρωση 55 δώρων της λαχειοφόρου αγοράς.

Το γλέντι κράτησε μέχρι τις μικρές πρωινές ώρες, όπου όσοι άντεξαν χόρεψαν ντίσκο, λάτιν και οριεντάλ!

Το επόμενο ραντεβού του Συλλόγου είναι για το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής, μια βραδιά αφιερωμένη στην ημέρα της Γυναίκας.

Στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Εγκαίνια Κ. Μελκονιάν

Καλεσμένος της ΦΕΞ, ο γνωστός κατασκευαστής κοσμημάτων Κεβόρκ Μελκονιάν πραγματοποιεί έκθεση μικρογλυπτικής στο Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης, αρχής γενομένης από χθες οπότε έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης στις 8.00 το βράδυ.

Η έκθεση περιλαμβάνει διάφορα βραβευμένα σχέδια αλλά και δημιουργίες του Κεβόρκ Μελκονιάν και είναι μια ευκαιρία να έρθει σε επαφή το κοινό μ’ ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του. Το κοινό περιλάμβανε και πολλούς Κομοτηναίους καθώς για τη δουλειά του μίλησε η επίσης Κομοτηναία κριτικός τέχνης και μουσειολόγος Κική Χριστοδούλου.


Ο Κεβόρκ Μελκονιάν – αν και γνωστός στους περισσότερους – γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομοτηνή σε Αρμενική οικογένεια. Στο οικογενειακό εργαστήριο ήρθε σε επαφή με το χειροποίητο κόσμημα. Φοίτησε στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας – Ωρολογοποιίας Κ.Ε.Τ.Ε. Αθηνών και στη θεατρική σχολή της Χατζάκου. Επιστρέφοντας στην Κομοτηνή ασχολήθηκε με το σχεδιασμό και τη δημιουργία κοσμημάτων και μικρογλυπτικής. Η τεχνική του, του επιτρέπει να υλοποιεί τα σχέδιά του χωρίς περιορισμούς. Εμπνέεται από την αρχαία ελληνική τέχνη και το λαϊκό πολιτισμό. Συνδυάζει πολύτιμα μέταλλα με πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους αλλά και πετρώματα, κυρίως μάρμαρο. Η παρατήρηση της φύσης είναι η άλλη πηγή από όπου αντλεί ιδέες και σχήματα. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παράλληλα με ατομικές του παρουσιάσεις. Βραβεύτηκε επανειλημμένα σε Πανελλήνιους και Διεθνείς διαγωνισμούς Σχεδίου Κοσμήματος, ενώ πρόσφατα ασχολήθηκε και με το θεατρικό κόσμημα.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει….

20 και 21 Μαρτίου στην Κομοτηνή

Το μεγάλο ταξίδι του Φεστιβάλ Δράμας, με τις ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν στο 31ο Φεστιβάλ Δράμας τον περασμένο Σεπτέμβρη, μετά την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση στην Αθήνα και την προβολή των ταινιών στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Δωδώνη Ιωαννίνων, Μύκονο, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Σάμο, Μυτιλήνη, Ελευσίνα, Αίγινα, Χίο, Ρέθυμνο, Χανιά, Άγιο Νικόλαο, Χαλάνδρι, Ζάκυνθο, Ηλιούπολη, Αίγιο, Πετρούπολη, Χαλκίδα, Βόλο, Τρίκαλα συνεχίζεται…

Οι βραβευμένες ταινίες του 31ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας για τον μήνα Μάρτιο θα ταξιδέψουν μεταξύ άλλων και στη Θράκη.

16-17/3/2009 στην Αλεξανδρούπολη σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, Λεωφόρος Δημοκρατίας 367, Ώρα Έναρξης: 20:00.

20-21/3/2009 στην Κομοτηνή σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Κομοτηνής, Κινηματογράφος Ξενοφώντος και Γραβιάς, Τηλ. 25310 24098, Ώρα Έναρξης: 19:30.

1ο και 2ο Βιωματικό Σεμινάριο

«Παράλληλης και συμπληρωματικής εκπαίδευσης»

Στις 8 Μαρτίου στην Κομοτηνή

Στις 8 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή το 1ο και το 2ο Βιωματικό Σεμινάριο «Παράλληλης και συμπληρωματικής εκπαίδευσης» από τον Χ. Ζέλλα και τον Δ. Σαρρή. Την προηγούμενη μέρα το σεμινάριο θα λάβει χώρα στην Ξάνθη.

1ο Σεμινάριο: Εισηγητής: Χρήστος Ζέλας, Σκηνοθέτης – Δραματοθεραπευτής

Τόπος: Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής, πλ. Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου 3

Απευθύνεται σε: Σπουδαστές, Φοιτητές, Νηπιαγωγούς, Εκπαιδευτικούς, Γονείς, Άτομα με ειδικές ανάγκες.

Θεματικές ενότητες:

•Πώς ανταποκρίνεται ο δημιουργικός θεατής.

•Πώς επηρεάζει το θέατρο τη συμπεριφορά μας και με ποιο τρόπο.

•Η επιρροή της θεατρικής τέχνης στην καθημερινότητα, τις σωματικές λειτουργίες, τις αποφάσεις, την οπτική μας γωνία.

•Ομαδικό θέατρο, σχολείο, ειδικό σχολείο, οικογένεια.

•Θεατρικές τεχνικές, αυτοσχεδιασμός, μετάβαση στο κείμενο, οι ρόλοι και η σημασία τους.

•Βιωματικές ασκήσεις ανάγνωσης κειμένου, ορθοφωνία, αφήγηση.

•Κουλτούρα και συναισθηματικό «ξεπάγωμα» μέσω της θεατρικής τέχνης.

•«Το όνομά μου είναι η ψυχή μου» (Ελύτης), το προσωπικό μου θεατρικό έργο.

•Οι δυο πραγματικότητες «Δραματική-Καθημερινή».

•Το θέατρο στο κέντρο της ανθρώπινης ανάπτυξης.

2ο Σεμινάριο: Εισηγητής: Δημήτρης Σαρρής, Εκπαιδευτικός μουσικής. Μ.Α. Πολιτισμικής Διαχείρισης.

Τόπος: Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής, πλ. Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου 3

Απευθύνεται σε: Φοιτητές, Παιδαγωγούς, Εκπαιδευτικούς, Δημιουργούς και γονείς

Θέμα: Η δημιουργία αυτοσχέδιων οργάνων με σκοπό την έκφραση της ανθρώπινης μουσικότητας. Για κάθε σεμινάριο θα σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής. «Παράθυρο στην Εκπαίδευση του Παιδιού»

Μαυρομιχάλη 5, Αθήνα. Τηλ. 210-3601365 και 210-3610704.

site: www.parathyro.gr Υπεύθυνη: Καλλιόπη Βασιλείου.

Επιμέλεια – κείμενα: Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.