ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

Δεν είναι λίγο να παρακολουθείς στη μεγάλη οθόνη επί εννέα λεπτά έναν βιασμό και μάλιστα της Μόνικας Μπελούτσι. Για την ταινία «Μη αναστρέψιμος» του Γκασπάρ Νοέ γράφτηκαν τα υπέρ και τα κατά, μετά το φεστιβάλ των Καννών. Ο ίδιος σκηνοθέτης έδωσε έμφαση στη ρεαλιστική παρουσίαση του βιασμού και επιμένει οι θεατές να δουν και μετά να κρίνουν. Απαντώντας σε αυτούς που εγκαταλείπουν την αίθουσα μετά από τη σκηνή του βιασμού, υποστηρίζει ότι είναι κι αυτή μια στάση απέναντι στην ταινία. ΤΟ «Μη αναστρέψιμος» προβάλλεται στην 1η αίθουσα των Αστεριών στις 7.15 και στις 9.45.
Επίκαιρη η ταινία «Απόλυτος Κίνδυνος» που προβάλλεται στην αίθουσα 2 στις 7.15 και στις 9.45, καθότι δίνει πεδίο δράσης σε τρομοκράτες: Ισραήλ, Αίγυπτος, CIA και λοιποί λειτουργούν απέναντι στον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής, με διαφορετικό τρόπο. Η παράσταση αρχίζει κάθε Παρασκευή, Σάββατο Κυριακή και Δευτέρα με ήρωες τον πανέξυπνο Στιούαρτ, τον Ποντικομικρούλη. Η ταινία που προβάλλεται αυτές τις μέρες στις 5.00 στην 1η αίθουσα και στις 5,45 στη 2η.

Μ.Α.

Απόλυτος Κίνδυνος

Στον «πόλεμο των έξι ημερών» ένα μαχητικό αεροσκάφος του Ισραήλ που μετέφερε μια πυρηνική βόμβα εναντίον των Αιγυπτίων καταρρίφθηκε χωρίς η βόμβα να εκραγεί. Το αεροπλάνο αυτό – και κυρίως η βόμβα αυτή – δεν βρέθηκε ποτέ. Δεκαετίες αργότερα μια σύμπτωση θα φέρει την βόμβα αυτή στο προσκήνιο. Μια ομάδα τρομοκρατών θα δείξει ενδιαφέρον να την αποκτήσει και να την χρησιμοποιήσει. Για το λόγο αυτό έχει στρατολογήσει ειδικούς επιστήμονες που θα την «εκσυγχρονίσουν» ώστε να γίνει και πάλι λειτουργική και απειλητική. Εν τω μεταξύ ο Jack Ryan είναι ένας νέος αναλυτής της CIA που ασχολείται με τα θέματα της Ρωσίας. Είναι από τους λίγους που έχει αναλύσει σε βάθος τον νέο Ρώσο πρόεδρο και για τις γνώσεις του αυτές κερδίζει την προσοχή του προέδρου των ΗΠΑ και των συμβούλων του. Πώς όμως θα καταφέρει να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή…

Μη αναστρέψιμος

Μια ταινία που σκανδάλισε το Φεστιβάλ Καννών και ώθησε μια ομάδα θεατών να εγκαταλείψει την αίθουσα, μια μάλλον βιαστική κίνηση για όσους θέλουν να δουν στην ταινία μόνο τα στοιχεία της βίας και του κτηνώδους σεξ και όχι τις βαθύτερες προθέσεις της. Το «Μη αναστρέψιμος» (εννοείται ο χρόνος) θυμίζει το «Memento», αλλά είναι ακόμη πιο πρωτοποριακό. Έχει ένα απλούστατο στόρι (αγαπημένο ζευγάρι/βιασμός της κοπέλας/εκδίκηση), αλλά το αφηγείται ανάποδα. Ο Νοέ κάνει ευρηματικά κόλπα με τον κινηματογραφικό χωροχρόνο.

Μέρος 1ο. Η εκδίκηση: η κάμερα τρελαίνεται, αντανακλά τον συσσωρευμένο θυμό των χαρακτήρων, ο τόπος ορίζεται μέσα από λεπτομέρειες, οι φράσεις πέφτουν στο κενό, ο θεατής δεν πολυκαταλαβαίνει τι βλέπει. Αναρωτιέται όχι τι κάνει ο σκηνοθέτης, αλλά γιατί το κάνει έτσι -βασική διαφορά ανάμεσα στο ψυχαγωγικό σινεμά της «συνταγής» και το σινεμά της avant-garde κινηματογραφικής φόρμας (εκεί το ίδιο το φιλμ είναι ζωντανός οργανισμός που «παίζει» με το μυαλό εκείνου που το βλέπει).

Μέρος 2ο. Ο βιασμός: μονοπλάνο 9 λεπτών, ακίνητη κάμερα, ο χρόνος σταματάει σε έναν τόπο εχθρικό – η κακοποίηση πάντα δεν διαστέλλεται αδυσώπητα στην συνείδησή μας;

Μέρος 3Ο. Καθημερινή ζωή αγαπημένου ζευγαριού: ο διάλογος αλλάζει σε κάθε λήψη, τα πρόσωπα είναι υγιή και ερωτεύσιμα, η αληθινή ζωή μπαίνει σε πλάνα πραγματικού χρόνου. Με τον τσαμπουκά ενός πεισματάρη σκηνοθέτη ο Νοέ σου ρίχνει κατάφατσα στην αρχή ένα θέαμα φριχτό. Με τον τρόπο του σε γυρίζει πίσω, συνθέτεις τις λεπτομέρειες, φτιάχνεις το παζλ του χρόνου, και σκέφτεσαι πόσες φορές στην ζωή σου δεν θα είχε συμβεί αυτό ή το άλλο αν δεν είχες κάνει αυτό ή εκείνο. Και βγαίνεις καθησυχασμένος από την αίθουσα γιατί το χειρότερο πέρασε, ή σοκαρισμένος γιατί το τέλος είναι μόνο η αρχή.

O Ποντικομικρούλης (2)
Ο πανέξυπνος Στούαρτ Μικρούλης επιστρέφει με το αμίμητο προσωπικό του στιλ και με νέες διασκεδαστικές περιπέτειες. Μαζί του επιστρέφει και όλη η οικογένεια Μικρούλη, πάντα πρόθυμη να τον βοηθήσει. Αυτή τη φορά, ο Στούαρτ πρέπει να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να σώσει την καινούργια φτερωτή του φίλη, Μάργκαλο, από τα νύχια του μοχθηρού γερακιού Φάλκον. Καθώς είναι ερωτευμένος με την Μάργκαλο, δεν διστάζει ούτε στιγμή. Είναι σίγουρα μια πολύ μεγάλη αποστολή για έναν Ποντικο-μικρούλη, όμως ο Στούαρτ αποδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι το μόνο μέγεθος που… μετράει, είναι το μέγεθος της καρδιάς!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.