Βολτα στ’ Αστερια

Αν η αδρεναλίνη των θεατών δεν ανέβει απ’ την παρουσία του Μπραντ Πιτ ή της Τζούλια Ρόμπερτς που συμπρωταγωνιστούν στον «Μεξικάνο», ο «Εξορκιστής» είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να συγκλονίσει και τους πιο ήρεμους. Στο «Μεξικάνο» που προβάλλεται στις 7.00 και στις 9.45 στη 2η Αίθουσα των Αστεριών αυτό που μένει είναι ο έρωτας του Τζέρι και της Σαμ, ενώ στον «Εξορκιστή» που εισβάλλει στην 1η Αίθουσα τις ίδιες ώρες κυριαρχεί η εσωτερική αναζήτηση. Το επιπλέον 12 λεπτά στην σύγχρονη προβολή της ταινίας έχουν σίγουρα το λόγο ύπαρξής τους και οι παλιοί θα το αντιληφθούν.

Ο Εξορκιστής
Στη ζωή υπάρχει το είναι αλλά και το φαίνεσθαι, ο εσωτερικός αλλά και ο εξωτερικός κόσμος, οι εσωστρεφείς αλλά και οι εξωστρεφείς «τύποι», κοινώς δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για το τι είναι ή τι κρύβεται μέσα μας ή στους γύρω μας.
Ο γνωστός «Εξορκιστής» εμφανίζεται στη μεγάλη οθόνη με 12 επιπλέον λεπτά, τα οποία είχαν κοπεί απ’ την πρώτη ταινία. Όσοι την είχαν δει κατανοούν για ποιες σκηνές πρόκειται. Η άλλη αλλαγή είναι ότι ο ήχος από αναλογικός έγινε ψηφιακός, με αποτέλεσμα δυνατές σκηνές με φοβερό suspens.
Η ιστορία του «Εξορκιστή» είναι φανταστική και ξεκινάει από ανασκαφές που γίνονται στη Μέση Ανατολή. Η έρευνα φέρνει στο φως του χώρου και του χρόνου ένα άγαλμα που αντιπροσωπεύει έναν παλιό δαίμονα. Ο αρχαιολόγος που είναι και παπάς (Μαξ Φον Σίντοφ) σταματάει την ανασκαφή.
Ο φακός απ’ τη Μέση Ανατολή ταξιδεύει στην Αμερική, στο σπίτι μιας ηθοποιού όπου διαμένει με το κοριτσάκι της. Κάποια στιγμή συνειδητοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά.
Στο χώρο ακούγονται θόρυβοι και φωνές, ποντίκια που τρέχουν και η μικρή νοιώθει αλλά και συμπεριφέρεται περίεργα. Όταν τα φαινόμενα εντείνονται, με το κρεβάτι της μικρής να κουνιέται, η μητέρα της στρέφεται σε γιατρούς. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά … στη μικρή έχει γίνει κατάληψη από δαίμονα και ξετυλίγονται οι πολλαπλές της προσωπικότητες. Ο λόγος περνάει πλέον στους παπάδες που χρησιμοποιούν τις δικές τους μεθόδους.
Ο σκηνοθέτης Γουίλιαμ Φρίτκιν ξεσηκώνει τους θεατές «παίζοντας» με το άγνωστο, δηλαδή τον άγνωστο εαυτό. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει στο υποσυνείδητό του και η ταινία του έρχεται ν’ ανακινήσει σημαντικά ερωτήματα. Η ταινία είναι αυστηρώς ακατάλληλη για άτομα κάτω των 17. Συνιστούμε αλμυρά για τους υποτασικούς.

Ο Μεξικάνος
Όταν ένας άντρας συναντιέται με μια γυναίκα που την αγαπάει και τον αγαπάει ακόμη και σε μια ταινία με πλοκή και πολλά απρόοπτα το μόνο που μένει είναι ο έρωτας.
Ο Μπράντ Πιτ έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τους «κακούς» και οφείλει να ταξιδέψει στο Μεξικό για να λάβει το πιστόλι «Μεξικάνος». Στο δρόμο του απ’ την αρχή υπάρχουν εμπόδια: η νεύρωση της αγαπημένης του Τζούλια Ρόμπερτς, οι καλοί που μπορεί να είναι και κακοί, και το τυχαίο.
Παράλληλα με την ιστορία του σήμερα ξεδιπλώνεται ο άτυχος έρωτας της κόρης και του βοηθού του οπλοποιού που κατασκεύασε τον «Μεξικάνο».
Στο τέλος έρχεται η δικαίωση γι’ αυτούς που η ζωή τους χρωστά και το πεπρωμένο παίρνει τη θέση του.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.