ΒΟΛΤΑ ΣΤ’ ΑΣΤΕΡΙΑ

Άμυνα ή επίθεση, το μέλλον απαιτεί γνώση πολεμικών τεχνών, χειρισμό σύγχρονων όπλων, γνώση των μυστικών του Διαδικτύου … όλα αυτά βέβαια για κάποιον που θέλει να μεταμορφωθεί σε ήρωα της μεγάλης οθόνης. Κάποτε βέβαια «τα πρόσωπα από χαρτί» αποκτούν σάρκα και οστά και τότε η πραγματικότητα γίνεται τρομακτικότερη της φαντασίας του σεναριογράφου.
Η 1η αίθουσα των ΑΣΤΕΡΙΩΝ φιλοξενεί αυτήν την εβδομάδα δυο ταινίες σύγχρονες, που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στις 7.15 προβάλλεται για δεύτερη εβδομάδα το Tomb Raider με την Αντζελίνα Τζολί στο ρόλο της Λάρα Κροφτ και στις 9.30 το Swordfish του Ντομινίκ Σένα, μια αμερικάνικη παραγωγή με στόχο τους απανταχού Μπιν Λάντεν. Όσοι βέβαια αντιμετωπίζουν με χιούμορ τη νέα τάξη πραγμάτων μπορούν να επιλέξουν το Scary Movie 2 που προβάλλεται στις 7.30 και στις 9.45 στην 2η αίθουσα.

Κωδικός: Swordfish
 

Η ταινία είναι αμερικάνικη με έτος παραγωγής το 2001 και χρειάζεται να διευκρινίσουμε ότι οποιαδήποτε ομοιότητα, με πρόσωπα και γεγονότα είναι απλά συμπτωματική. Στην πρώτη σκηνή δεν «έχει χιόνια» η κινηματογραφική οθόνη απλά παρουσιάζει μια περίεργη βιντεοσκόπηση.
Ο Τζον Τραβόλτα στο ρόλο ενός μοντέρνου Χουντίνι εξομολογείται ότι «η ζωή είναι πιο παράξενη απ’ τη φαντασία μερικές φορές» ενώ κάνει κινηματογραφική κριτική. Τα επόμενα πλάνα είναι συγκλονιστικά, με όμηρους κινούμενες νάρκες (φορτωμένους με πυρομαχικά) να προκαλούν τον πανικό.
Ο φακός ταξιδεύει στο χρόνο. Τέσσερις μέρες πριν το συμβάν συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο ο διάσημος Φιλανδός χάκερ Τόρβαλντς και ανακρίνεται. Μια κυρία με κόκκινα, η Τζίντζερ, σε κάποιο άλλο σημείο προσπαθεί να δελεάσει τον επόμενο διάσημο χάκερ, τον Σταν που έχει παρατήσει τους υπολογιστές και λαδώνει γερανούς, ζώντας σ’ ένα τροχόσπιτο.
Ο Τόρβαλντς σκοτώνεται από «μυστικούς» για να μην αποκαλύψει τον πανίσχυρο εργοδότη του. Την ίδια στιγμή ο Στάνλει συναντά τον Γκάμπριελ (Τραβόλτα) που του κάνει μια πρόταση αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων, κατατιθεμένων στην Credit Suisse.
Η ιστορία ξεκινάει προ 15αετίας με το Swordfish κι έναν κωδικό που δίνει πρόσβαση σε 9,5 δις δολάρια … στην Παγκόσμια Τράπεζα. Η ιστορία γίνεται σιγά – σιγά οικεία, κι ενώ περιμένουμε κάποιος δημοσιογράφος ν’ αναγγείλει ένα τραγικό συμβάν, στην οθόνη εμφανίζεται ένας γερουσιαστής, πρόεδρος της Επιτροπής κατά του Εγκλήματος και συνεργάτης του Γκάμπριελ. Όταν το παιχνίδι αγριεύει ο ένας επιχειρεί να σκοτώσει τον άλλο.
Η τέχνη του κινηματογράφου επιτρέπει τα τρυκ, τις εμφανίσεις από το πουθενά και τις εξαφανίσεις αυτών που ξέρουν από κατασκοπία, τρομοκρατία….
Το «όραμα» του Γκάμπριελ συνδέεται με την επιχείρηση «Μαύρο Κελί» του Χούβερ τη δεκαετία του ’50, σχέδιο για την ελευθερία, τη διαφύλαξη του τρόπου ζωής των Αμερικανών πολιτών, σχέδιο ενάντια στην τρομοκρατία. Ποιος είναι ο τρομοκράτης, ποιο το κόστος της «διαφύλαξης» της καθημερινότητας, πώς ένας παράφρων που αγοράζει πυρηνικές κεφαλές με 40 εκατ. δολάρια είναι σωτήρας, τι ρόλο παίζει η αγάπη ενός πατέρα για την κόρη του … όλα μπορούν ν’ απαντηθούν στον κωδικό Swordfish.

Scary Movie
 

Όταν τέσσερις νεαροί αποφασίζουν να περάσουν μια νύχτα σ’ ένα στοιχειωμένο σπίτι όλα τα παράξενα μπορούν να συμβούν. Η ταινία είναι συνέχεια του πρώτου Scary Movie και αυτονόητα διακωμωδεί γνωστές κινηματογραφικές επιτυχίες. Όσοι δεν άντεξαν να δουν τον Εξορκιστή μπορούν να δουν την παρωδία του, χωρίς φόβο και πάθος. Μπαίνοντας στο παιχνίδι του Scary Movie το μυστικό είναι να «πιάσεις» το πνεύμα, όχι μόνο της ταινίας αλλά και του σπιτιού.

Tomb Raider

Αν ο Σβαρτσενέγκερ ήταν γυναίκα θα ονομαζόταν Λάρα Κροφτ και θα ανέβαζε το κασέ του. Σύγχρονη τεχνολογία, εξαιρετική δεινότητα στις πολεμικές τέχνες απ’ την Αντζελίνα Τζολί, μυστικά χαμένα σε τύμβους ξετυλίγουν το στόρι του Tomb Raider. Η Λάρα Κροφτ έχει όλα τα καλά του κόσμου, πλούτη, ομορφιά, γοητεία και το μόνο που της μένει είναι να σώσει τον κόσμο.
Μια ομάδα κακοποιών αναζητούν τα δύο μέρη ενός τριγώνου, τα οποία αν ενωθούν προσφέρουν μια μεγάλη δύναμη, τον έλεγχο του χρόνου.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.