Βολες Μετιου κατα Πετριδη για Αναπτυξιακη και Μεγαρο

Καλεί Δήμο και ΤΕΕ σε σύσταση επιτροπής ελέγχου των πεπραγμένων της Αναπτυξιακής - Εγκαλεί τον Γ. Πετρίδη για «προσχηματική κριτική» και «μικροπολιτικές τακτικές»

Τη δική του απάντηση σε όσα διατύπωσαν δια μέσου του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» τις προηγούμενες μέρες, σχετικά με τη διαχείριση της Αναπτυξιακής Ροδόπης, πρωτίστως ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Νίκος Παπαθανασίου αλλά και ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, οι οποίοι αμφότεροι ζήτησαν έλεγχο και διαφάνεια στα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών της Εταιρείας, με τον πρώτο να καταγγέλλει ανοιχτά όσους είχαν έως σήμερα ενεργό ρόλο στη διαχείριση της Αναπτυξιακής, κάνοντας λόγο για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και για αδιαφάνεια («Φώς στην ομίχλη της Αναπτυξιακής», Παρατηρητής της Θράκης, 20-2-2016), αλλά και τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τη διαχείριση του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, μετά και τη διαφοροποίηση του Δήμου Κομοτηνής, δια του εκπροσώπου του, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Ροδόπης, που αφορούσε στην έγκριση ή μη της πρότασης της Επιτροπής Διαχείρισης του Μεγάρου Κομοτηνής, για τον ορισμό της κ. Δέσποινας Μουζάκη στο ρόλο της καλλιτεχνικής διευθύντριας, έδωσε χθες με σχετική ανακοίνωση ο νέος πρόεδρος της Αναπτυξιακής, αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ.Χρήστος Μέτιος.
 
Να υπενθυμίσουμε πως όπως έκανε σαφές ο κ. Γιώργος Πετρίδης τόσο στην συνέντευξή του στο «Ράδιο Παρατηρητής» όσο και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου συζητήθηκε το εν λόγω ζήτημα, η διαφοροποίηση του Δήμου Κομοτηνής στη σχετική συνεδρίαση έγκρισης του ορισμού της κ. Μουζάκη, δεν αφορούσε στην επιλογή του προσώπου για τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας, αλλά στη θέση του δήμου για την «τακτοποίηση» πρώτα των θεμάτων που αφορούν στην λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής, όπως η έκδοση της άδειας λειτουργίας του, η έγκριση προϋπολογισμού και η εξεύρεση των πόρων χρηματοδότησης έτσι ώστε να διασφαλιστεί πρώτα η λειτουργία του, ενώ έκανε λόγο για εξαψήφιο αριθμό χρεών του Μεγάρου.
 
Στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ.Χρήστος Μέτιος, αναφορικά με το ζήτημα ελέγχου των έως τώρα πεπραγμένων της επιχείρησης που τέθηκαν τόσο από τον κ. Πετρίδη όσο και από τον κ.Παπαθανασίου, υπογραμμίζει πως αν ο δήμος Κομοτηνής ως μέτοχος της Αναπτυξιακής «είχε έστω και την παραμικρή αμφιβολία για οτιδήποτε στη διαχείριση των πεπραγμένων της Εταιρείας θα έπρεπε να το είχε ήδη θέσει», προτείνοντας μάλιστα την σύγκλιση 3μελούς επιτροπής ελέγχου η οποία να αποτελείται από εκπρόσωπο του Δήμου, τον κ. Παπαθανασίου αλλά και τον ίδιο, εφόσον κανένα από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. δεν δηλώσει την επιθυμία του να συμμετάσχει.
 
Σε ό,τι αφορά τα του Μεγάρου Μουσικής της Κομοτηνής και στη στάση του δημάρχου Κομοτηνής, ο κ. Μέτιος εμφανίζεται «καταπέλτης» εναντίον των λεγομένων του κ. Πετρίδη, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος «δημιουργεί σκοπίμως αρνητικό κλίμα» σε ό,τι αφορά τα χρέη του Μεγάρου, καταγγέλλοντας μάλιστα πως «σκοπίμως αποκρύπτει, πως ο ίδιος φρόντισε να γίνει το χρέος 6ψήφιο» γνωστοποιώντας πως η Δ.Ε.Υ.Α.Κ στις 11 Φεβρουαρίου 2016 χρέωσε το κτίριο με τέλη σύνδεσης αποχέτευσης, που ανέρχονται στα 66.476 ευρώ, τέλος που όπως επισημαίνει δεν ζητήθηκε ούτε όταν εκδόθηκαν οι άδειες λειτουργίας του Μεγάρου ούτε επί των προηγούμενων διοικήσεών του.
 
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης ο κ. Μέτιος χαρακτηρίζει προσχηματική την κριτική του Δήμου περί έλλειψης προϋπολογισμού λειτουργίας της δομής, εκφράζοντας την άποψη πως αυτή είχε «ως μοναδικό στόχο να μην αποφασισθεί ο ορισμός της καλλιτεχνικής διευθύντριας», υπογραμμίζοντας την έως τώρα παντελή έλλειψη οικονομικής ενίσχυσης του Μεγάρου από τον Δήμο και τονίζοντας πως «τα χρήματα για την εκκίνηση της λειτουργίας του Μεγάρου έχουν ήδη εξασφαλισθεί από την Περιφέρεια».
 
Κλείνοντας, ο κ. Μέτιος ασκεί αυστηρή κριτική προς τον κ.Πετρίδη τονίζοντας πως «η τακτική του κ. Πετρίδη εξαντλείται σε μικροπολιτικές του παρελθόντος, που δε συνεισφέρουν σε τίποτα στην αξιοποίηση του Μεγάρου» για να σημειώσει πως βασικό ζητούμενο όλων τη στιγμή που γίνεται «μία συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια για την εκκίνηση λειτουργίας του Μεγάρου, είναι η συνεργασία όλων». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του προέδρου της Αναπτυξιακής κ. Χρήστου Μέτιου έχει ως εξής:

«Όταν το καλοκαίρι του 2015 οι μέτοχοι της «Αναπτυξιακής Ροδόπης Α.Ε. – Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α.» με εξέλεξαν ομόφωνα πρόεδρο του Δ.Σ. της Εταιρίας, δεν περίμενα, πως η διαχείριση των θεμάτων της, θα είχε τόσο έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, όπως αυτό, που εκδηλώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

«Αν ο Δήμος Κομοτηνής είχε έστω και την παραμικρή αμφιβολία για οτιδήποτε στη διαχείριση των πεπραγμένων της Αναπτυξιακής, θα έπρεπε να το είχε ήδη θέσει»*

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα και συνεντεύξεις, που αφορούν στα ζητήματα της Εταιρίας, θέλω να δηλώσω τα εξής:
 
Με έκπληξη παρακολούθησα την πρώτη σχετική δήλωση και το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Πετρίδη, για όσα συνέβησαν στην Αναπτυξιακή τα προηγούμενα χρόνια. Σημειώνω, πως και τα 5 χρόνια, που είναι Δήμαρχος, ο Δήμος Κομοτηνής συμμετέχει με εκπρόσωπό του στο Δ.Σ της Εταιρίας. Αν είχε έστω και την παραμικρή αμφιβολία για οτιδήποτε στη διαχείριση των πεπραγμένων της Αναπτυξιακής, θα έπρεπε να το είχε ήδη θέσει. Η δική μας διοίκηση μέχρι σήμερα δεν έχει διαχειριστεί κανένα νέο πρόγραμμα, αλλά βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας υποβολής νέων προτάσεων για προγράμματα. Οι δηλώσεις του για έλεγχο πεπραγμένων είναι σεβαστές, απομένει δε να διευκρινίσει ο κ. Πετρίδης, τι είδους έλεγχο ζητά. Προσωπικά συμφωνώ εκ των προτέρων με οποιοδήποτε αίτημα για έλεγχο κατατεθεί από τους μετόχους της Αναπτυξιακής.
 
Μάλιστα, τον πρώτο έλεγχο προτείνω να τον αναλάβει 3μελής επιτροπή από μέλη του σημερινού Δ.Σ, στην οποία να συμμετέχει ως πρόεδρος ο εκπρόσωπος του Δήμου Κομοτηνής και ως μέλος ο επίσης καταγγέλλων εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ από το 2006. Ως τρίτο μέλος στην επιτροπή αυτή, εάν δεν επιθυμεί να συμμετέχει κανένα από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ, θα είμαι εγώ, ώστε αυτή να συσταθεί οπωσδήποτε.
 
Επίσης, πολλές αναφορές έγιναν και στα ζητήματα, που αφορούν στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο (Μέγαρο Μουσικής) Κομοτηνής.  

«Ο ίδιος ο κ.Πετρίδης φρόντισε να γίνει το χρέος του Μεγάρου 6ψήφιο, αφού η Δ.Ε.Υ.Α.Κ χρέωσε το κτίριο με τέλη σύνδεσης αποχέτευσης, που ανέρχονται στα 66.476,17 ευρώ, την ώρα που αντίστοιχα τέλη δεν έχουν χρεωθεί σε άλλα κοινωφελή κτίρια στην Κομοτηνή»

Ο κ. Πετρίδης δήλωσε, πως τα χρέη του Μεγάρου περιγράφονται από 6ψήφιο αριθμό. Με τη γενικόλογη αυτή δήλωσή του δημιουργεί σκοπίμως αρνητικό κλίμα, αφού 6ψήφιος αριθμός είναι για παράδειγμα και οι 100.000 αλλά και οι 999.000. Επίσης, σκοπίμως αποκρύπτει, πως ο ίδιος φρόντισε να γίνει το χρέος 6ψήφιο, αφού η Δ.Ε.Υ.Α.Κ στις 11 Φεβρουαρίου 2016 χρέωσε το κτίριο με τέλη σύνδεσης αποχέτευσης, που ανέρχονται στα 66.476,17 ευρώ. Ήταν η ημέρα, που το Δ.Σ της Αναπτυξιακής συζητούσε την ανάθεση έργου καλλιτεχνικού διευθυντή στην Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, κα. Δέσποινα Μουζάκη. Είναι τουλάχιστον περίεργο το γεγονός, ότι αντίστοιχα τέλη δεν έχουν χρεωθεί σε άλλα κοινωφελή κτίρια στην Κομοτηνή. Όμως, περισσότερο προκλητικό είναι το γεγονός, ότι το συγκεκριμένο τέλος δε ζητήθηκε από το Δήμο Κομοτηνής, όταν εκδόθηκαν οι αντίστοιχες άδειες λειτουργίας του Μεγάρου ούτε επί Προεδρίας Νικολαϊδη την 21η – 09 – 2011 ούτε επί Προεδρίας Αμούτζα την 27η – 03 – 2012. Ήδη έχω αποστείλει σχετικό ερώτημα προς τη ΔΕΥΑΚ.
 
Σημειώνω, ότι εκτός από τις παραπάνω εκκρεμότητες προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ., τα χρέη του Μεγάρου ανέρχονται σε 60.874,16 €, από τα οποία 42.849,00 € είναι της Δ.Ε.Η. . 

«Μοναδικός στόχος της προσχηματικής κριτικής για έλλειψη προϋπολογισμού λειτουργίας του Μεγάρου, ο μη ορισμός της καλλιτεχνικής διευθύντριας»

Στην ίδια συνεδρίαση του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής, ο εκπρόσωπος του Δήμου σχολίασε, πως η επιλογή της κας Μουζάκη είναι δαπανηρή. Προφανώς, έχει ξεχάσει, πως ο Δήμος πριν από ένα χρόνο περίπου δαπανούσε συνολικά μεγαλύτερο ποσό για την κάλυψη αντίστοιχης θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (μισθός, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκιο κτλ).
 
Επίσης, όσο αφορά στην κριτική για έλλειψη προϋπολογισμού λειτουργίας του Μεγάρου, αυτή είναι προσχηματική, με μοναδικό πιστεύω στόχο να μην αποφασισθεί ο ορισμός της καλλιτεχνικής διευθύντριας. Είναι αδύνατον να υπάρχουν προκαθορισμένες χρηματοδοτήσεις από διαφόρους φορείς προς ένα χώρο, που ακόμη δε λειτουργεί. Μάλιστα, ενώ ο Δήμος Κομοτηνής ουδέποτε μέχρι σήμερα συμμετείχε στην οικονομική ενίσχυση του Μεγάρου, ο εκπρόσωπός του, όταν έθεσε το ζήτημα του προϋπολογισμού, δε δέχθηκε τις εξηγήσεις, που έδωσα, ότι δηλαδή τα χρήματα για την εκκίνηση της λειτουργίας του Μεγάρου έχουν ήδη εξασφαλισθεί από την Περιφέρεια.
 
Πολιτική για μένα είναι οι πράξεις και όχι οι δηλώσεις. Η κριτική – ακόμη και η κακοπροαίρετη – είναι καλοδεχούμενη, αλλά πάντοτε το αποτέλεσμα μετράει.
 
Με τη νέα διοίκηση της Αναπτυξιακής είχαμε θέσει ως άμεσους στόχους:
 
• το ομαλό και έγκαιρο «κλείσιμο» των τρεχόντων προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α., που ολοκληρώνονταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, για να μην χαθούν πόροι και να μην υπάρξουν προβλήματα με τους δικαιούχους,
• και τη λύση στα προβλήματα του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου (Μεγάρου Μουσικής) Κομοτηνής.
 
Πράγματι, το σύνολο των προγραμμάτων ολοκληρώθηκαν κανονικά και εντός των καθορισμένων προθεσμιών.
 
Για τη λειτουργία του Μεγάρου, συστήσαμε μια επιτροπή διαχείρισης με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, επιλέξαμε μια αξιόλογη καλλιτεχνική διευθύντρια και εξασφαλίσαμε τα απαιτούμενα χρήματα από την Περιφέρεια για την εκκίνηση της λειτουργίας του.
 
Η τακτική του κ. Πετρίδη εξαντλείται σε μικροπολιτικές του παρελθόντος, που δε συνεισφέρουν σε τίποτα στην αξιοποίηση του Μεγάρου. Όλα αυτά τα χρόνια δεν τέθηκαν ούτε καν οι βάσεις για την επαναλειτουργία του.
 
Σήμερα, που γίνεται μια συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια για την εκκίνηση λειτουργίας του Μεγάρου, την προώθηση του πολιτισμού και την ανάπτυξη στον τόπο μας, το ζητούμενο είναι η συνεργασία όλων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΤΙΟΣ»
 
*Οι μεσότιτλοι στην ανακοίνωση του προέδρου της Αναπτυξιακής προστέθηκαν για λόγους διευκόλυνσης της ανάγνωσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.