Βοηθεια στις ανεργες μητερες για την επιστροφη στην αγορα εργασιας

Ομάδες συμβουλευτικής σε άνεργες μητέρες ηλικίας 30- 50 ετών από το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας»

Ομάδες συμβουλευτικής σε άνεργες μητέρες ηλικίας 30- 50 ετών θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων  και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Ροδόπης «Ορφέας», ώστε να βοηθήσει, σε μια δύσκολη εποχή, αυτές τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην ένταξή τους  στην αγορά εργασίας.
 
Υπεύθυνη της δράσης είναι η κ. Μαρία Κασσέρη, Κοινωνική Λειτουργός, η οποία σημείωσε πως η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει υψηλή, με πολλούς συμπολίτες μας να μένουν χρόνια άνεργοι, κάτι που έχει επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία, με στοιχεία ανασφάλειας, άγχους, αλλά και χαμηλή αυτοεκτίμηση, επηρεάζοντας τόσο τους ίδιους όσο και το οικογενειακό τους περιβάλλον.
 
Οι άνεργες γυναίκες με παιδιά, έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην ένταξή τους  στην αγορά εργασίας, σημείωσε, για αυτό και επέλεξαν να πραγματοποιήσουν τις ομάδες συμβουλευτικής, ώστε να βοηθήσουν στη διαχείριση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν μέσα στην οικογένεια, όσο αφορά στην ψυχολογία της μητέρας που θεωρούν ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο μέσα στην οικογένεια. Με δεδομένο ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι δύσκολες, μια μητέρα, που μπορεί να έχει φύγει για μεγάλο διάστημα από τη δουλειά της, έχει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες. 

Σημαντικό να προληφθούν τα προβλήματα 

Στην Κομοτηνή τα προβλήματα δεν είναι τόσο σοβαρά, ανέφερε η κ. Κασσέρη, παρόλα αυτά επειδή κανένας άλλος φορέας δεν έχει εφαρμόσει μια ανάλογη δράση, το Κέντρο Πρόληψης, το οποίο είναι και Πιστοποιημένος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας, προχώρησε στη δημιουργία τριών θεματικών ενοτήτων για τις ομάδες συμβουλευτικής.
 
Η πρώτη είναι το άγχος, η ανασφάλεια και η διαχείρισή τους, στην οποία μέσα από μια βιωματική εμπειρία, τα μέλη του Κέντρου θα αναδείξουν τις ικανότητες και δεξιότητες της μητέρας και θα καταδείξουν πως το άγχος και η ανασφάλεια επιδρούν στον ψυχισμό μιας μητέρας με σκοπό να αποφευχθούν οι συνέπειες για την οικογένεια.
 
Η δεύτερη ενότητα είναι η ενίσχυση της αυτοεικόνας, μιας και η γυναίκα έχει υποστεί μια κρίση, μέσα από την κατάσταση μη εργασίας. Άλλωστε οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας καθιστούν δύσκολο να ανταπεξέρθει μια οικογένεια χωρίς η γυναίκα να επανεισέλθει στην αγορά εργασίας, λόγω και της διαρκούς φθίνουσας επιδοματικής πολιτικής που πλέον περιορίζεται στις πολύ ευπαθείς ομάδες.
 
Αν ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση της γυναίκας, θεωρούν πως θα έχει μια πιο θετική προσέγγιση στη ζωή, κάτι που θα την βοηθήσει και στην επαγγελματική ανάπτυξη.
 
Τέλος η τρίτη ενότητα αφορά την αυτοοργάνωση  και την αναζήτηση εργασίας, κυρίως για γυναίκες που έμειναν ξαφνικά χωρίς εργασία, όπου θα ενημερώσουν πώς μπορούν να αναζητήσουν εργασία και να κάνουν ένα βιογραφικό σημείωμα, ώστε να μπορέσουν αργότερα να βρουν εργασία. 

Ξεκίνησαν οι συμμετοχές 

Η κ. Κασσέρη τόνισε πως η ιδέα για τις ομάδες προήλθε από τη συμβουλευτική που γίνεται στο Κέντρο, όπου έχουν εντοπίσει τα τελευταία χρόνια την εμφάνιση αυτών των φαινομένων, για αυτό και θέλησαν, ώστε να λειτουργήσουν προληπτικά, να δημιουργήσουν τις ομάδες συμβουλευτικής για τις γυναίκες.
 
Το Κέντρο δέχεται ήδη συμμετοχές, στα Τηλέφωνα επικοινωνίας- δήλωση συμμετοχής στο:  253108170, [email protected], ενώ ελπίδα τους είναι να συγκεντρωθούν αρκετές γυναίκες ώστε να ξεκινήσουν από το Μάιο με τις πρώτες ομάδες.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.